Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uzmanından ailelere 'oyuncak' uyarısı

        Doğan Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Şenli, aileleri oyuncaklar konusunda uyardı. Oyuncakların çeşitli şekillerde kazalara neden olabileceğine işaret eden Şenli, "Bunlar bazen oyuncaktan düşme, başlarına oyuncak atılması veya oyuncağına takılıp düşmesi şeklinde olurken, bazen de oyuncağın kendisinden kaynaklanan kazalar olabilmektedir." dedi.

        Oyunun, çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlayan, zihinsel kapasitesini geliştiren bir faaliyet olduğuna işaret eden Salih Şenli, "Kısacası bir çocuğun en özenli işidir. Yetişkin için iş, para ne anlam taşıyorsa; çocuk için de oyun aynı anlamı taşır. Oyun asla büyükleri rahatsız etmeden bir köşede çocuğun oyalandığı oyalayıcı nafile bir faaliyet değildir. Çünkü çocuk oyun aracılığıyla fiziksel ve zihinsel olarak gelişirken deneme yanılma yoluyla da bir şeyler başarmanın hazzını yaşamaktadır." şeklinde konuştu.

        Oyunun vazgeçilmez aktörlerinden biri oyuncaklar olduğunu belirten Şenli, oyuncak alırken bazı hususlara dikkat etmek gerektiğini söyledi. Şenli şunlara dikkat çekti;

        "Oyuncak seçimindeki ilk ve en önemli unsur oyuncağın çocuğun yaşına, gelişimine, gereksinimlerine uygun ve kullanışlı olmasıdır. Çocuk, oyuncağı rahatlıkla tutabilmeldir. Seçilen oyuncağın çocuğun el becerilerini, yaratıcılığını, düşünce, hafıza ve hayal gücünü destekleyici olmasına dikkat edilmelidir.

        Oyuncak sağlam olmalı, kolayca temizlenebilmelidir. Oyuncak mağazaları dışındaki yerlerden satın alınacak oyuncaklarda dikkatli olunmalıdır. Oyuncağın üreticisinin adını ya da markasını taşıyıp taşımadığı kontrol edilmelidir. Oyuncağın ambalaj üzerindeki kullanma talimatı ve uyarıların Türkçe olmasına dikkat ediniz.

        Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olmasına; gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş veya yapıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Oyuncak seçiminde çocuğun boğazından geçemeyecek kadar büyük olan oyuncaklar tercih edilmeli, oyuncakların çıkıntılı kısımları veya yapıştırılmış parçaları olmamalıdır.

        Oyuncakları elinize alıp iyice kontrol edip oyuncağın içinde yumuşak dolgu malzemeleri, metal parçacıklar, iğneler ve kıymıklar gibi herhangi bir sert veya sivri yabancı madde ihtiva etmemesine özen gösteriniz. İnce, çabuk kırılır plastikten yapılmış oyuncaklar almayın.

        Üç yaşından küçük çocukların oyuncakları çok sert maddeden yapılmış olmalıdır. Oyuncağa iliştirilmiş plastik etiketleri, fiyat etiketlerinin plastik bağcığını ve buna benzer şeyleri kesip atınız. Bu tür küçük şeyler kopup çocuğun ağzına girerek tehlike oluşturabilir.

        Oyuncağın dikiş yerlerinin sökülüp sökülmediğini çekiştirterek kontrol ediniz. Kötü kokan yumuşak plastikten yapılmış oyuncaklar almayınız. Küçük oyuncaklara dikkat ediniz. Örneğin: çikolatanın içinden çıkan oyuncaklar. Bunlar çocuğun boğazına kaçarak tehlike oluşturabilirler.

        Tebeşir, boya kalemleri, keçeli kalemler ve benzerleri küçük çocuklar için özel yapılmış olanları tercih ediniz. Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar da küçük çocuklar için tehlike oluşturabilirler.

        Yüksek ses çıkaran oyuncakları çocuklardan uzak tutunuz. Pilli oyuncaklarda pilin koyulduğu yerin vidalı, emniyetli olmasına dikkat ediniz.

        Bisiklet satın alırken yanında kask da satın alınız. Ve çocuğunuzun bunu giydiğinden emin olunuz. Oyuncakların üzerinde uyarı metni ve yaş sınırlaması mutlaka olmalı. Satın almadan önce bu uyarıları mutlaka okuyun."

        Oyuncakların çeşitli şekillerde kazalara neden olabileceğine işaret eden Şenli, bu kazaları önlemek için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

        "Bütün oyuncakları periyodik olarak kırık olup olmadığı ve potansiyel zarar durumları kontrol edilmelidir. Tahrip olmuş veya tehlikeli oyuncaklar derhal uzaklaştırılmalı veya onarılmalıdır. Tahta oyuncaklar keskinleşebilir veya düzeylerinde kıymıklar oluşabileceğinden bu oyuncakların yüzeyleri zımparalanarak düzeltilmelidir.Oyuncaklar kırıldığında kazalara sebep olabilecek sivri uçlar ve sivri noktalar ortaya çıkabilir bunun için hasara uğramış oyuncakların kullanılmamalı.

        Dışarıda kullanılan oyuncakların oyun sonrası saklanırken yağmurdan veya nemden paslanıp çeşitli şekillerde zarar vermemesi için uygun korunması gerekir. Bu oyuncakların paslanmış olup olmadığı, dışarıda kullanılan şişirilmiş oyuncakların da patlamış olup olmadığının sıkça kontrol edilmesi gerekir.

        Yönetmeliklere göre küçük parçalardan oluşan oyuncakların üzerine 'üç yaşın altına uygun değildir' uyarısı bulunmalıdır. Bunlara çıkabilir küçük gözü ve burnu olan oyuncaklarda dahildir. Çocukların özellikle oral dönemde ellerine geçirdikleri tüm nesneleri ağızlarına götürme alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalı.

        Unutmamak gerekir ki oyuncakların neden olduğu en ciddi kazalar küçük çocukların ağızlarına oyuncağını sokmak suretiyle yaşanan kazalardır. Ayrıca çocuklar oyuncaklarıyla gözlerine ve kulaklarına da zarar verebilirler. Boğulmaya neden olabilecek oyuncaklar arasında ; Legolar, piller, plastik torbalar, ipler vb. sayılabilir." CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa