Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Nevruz, 2017 yılında da baharı kutlayacak vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle bekleniyor. Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki Nevruz ne zaman? Nevruz nedir?

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz, baharın ilk günü olarak kabul edilen ve birçok kültür tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan geleneksel bir bayramdır. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş, ekvatora dik açı ile gelir.

Böylece gece ve gündüz eşitlenir,hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına gelir.

NEVRUZ NE ZAMAN?

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, birçok kültür tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak adlandırılır. Nevruz, baharın ilk gününü temsil eder. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

NEVRUZ ETKİNLİKLERİ NELERDİR?

Nevruz etkinlikleri ile ilgili yurt genelinde “TÜRK KÜLTÜRÜNDE NEVRUZ” konulu, tüm resmi ve özel ilköğretim kurumlarının 3. 4. ve 5. sınıf öğrencileri arasında “resim”, 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri arasında “şiir”, ortaöğretim kurumlarının öğrencileri arasında da “kompozisyon” yarışmaları düzenlenmektedir. Ödül kazananların Ankara’da Nevruz programına katılımları sağlanmaktadır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ