Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

GAZETE HABERTÜRK

Son yıllarda sık sık adını duyduğumuz ‘tükenmişlik sendromu’, ruh sağlığının yanı sıra evlilikleri de tehdit ediyor. Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı psikolojik danışman Ferhan Bıçakçılar, mutsuzluk, yorgunluk ve tahammülsüzlükle başlayan ve hayal kırıklığıyla devam eden bu durumun benzer belirtiler nedeniyle depresyonla karıştırıldığına dikkat çekti. Bıçakçılar, ‘tükenmişlik sendromu’nun belli bir spesifik sorunla ortaya çıktığını, depresyonun ise hayatın bütününe yayıldığını söyledi.

Sendromun evlilikleri de etkilediğini dile getiren Bıçakçılar, şöyle devam etti: “Evlilik uzun süreli bir ilişki. Çocuk, aile, arkadaşlar, travmalar, hayattaki zorlanmalar, ekonomik sıkıntılar gibi faktörlerden etkilenir. Bunların bütün halinde yoğunlaştığı ve kişiyi bir ümitsizlik duygusuna sürüklediği durum tükenmişlik sendromu olarak tanımlanır.

Evliliklerde dönem dönem cinsel ve iletişimsel çukurlar olabilir. Çiftler ilişkileri için yeni bir bakış açısıyla enerji yaratmazsa evlilikler de tükenebilir. Buna karşı yeniden birbirlerini ve romantizmi hatırlamalarını öneriyorum. Ancak birden ve hızlı iyileşme beklemeyin. Küçük adımlarla başlayın.”

‘İLIŞKI BOZULDUKÇA BORÇLAR DA ARTIYOR’

Ferhan Bıçakçılar’a göre, tükenmişlik sendromu gelişmeye başladığında beyin mutsuzluğa karşı önlem alıyor ve haz vericileri devreye sokuyor. Bunun sosyal medya veya anneye düşkünlük, sadece çocuklarla uğraşmak olarak görülebildiğine dikkati çeken Bıçakçılar, “Çoğu insan da alışverişe yöneliyor. Mutsuz oldukça alışveriş merkezlerinden çıkmayan çiftler görüyoruz artık. Ve ilişki bozuldukça çiftlerin borçları da artmaya başlıyor, çünkü harcamalar da artıyor” dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ