Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk tipi ineklerin verimini artırmak için Hayvancılıkta Damızlık Değer Tespit Projesi’ni başlatıyor. Projeyle yapılacak ıslah çalışmaları ile kültür ırkı hayvan varlığı artırılacak. Yüksek verimli hayvan sayısını artırmak için de üstün genotip özelliklere sahip damızlıklar üretilecek. Bu amaçla boğalarda döl, dişilerde verim düzeyi kontrol edilecek.

DAMIZLIKLARA GENETİK KUSUR KONTROLÜ

Bakanlığa bağlı Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi bünyesinde, bu çalışmalar için uygun altyapı hazırlanacak. Bu yıl projeye dönük eğitimler başlayacak. Proje kapsamında, yurtdışından getirilmiş olan DNA mikrodizini ile damızlık hayvanların sağlık yönünden belirli genetik kusurları taranacak. Hayvanlara özgü DNA standardı çıkarılacak. Bu uygulama ile Türkiye’deki hayvanların genetik haritası belirlenecek. Türkiye’deki damızlık hayvanların sağlık ve verim durumları saptanacak. Yüksek verimli kaliteli hayvanlar damızlık olarak seçilecek ve yeni nesiller oluşturulacak.

KUDUZ, ŞAP VE KANATLI AŞILARI ÜRETİLECEK

Bakanlık, hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla Ankara’da 265 bin metrekarelik alana bir aşı üretim merkezi kuracak. Bu merkez, şap hastalığına neden olan virüslerin değişimini izleyecek. Şap hastalığının teşhisleri de burada konulacak. Yeni virüslere karşı aşı geliştirecek. Merkezde şap, brusella, koyun-keçi vebası, mavidil, çiçek gibi aşılar uluslararası standartlarda üretilecek. İhtiyaç halinde, kuduz ve kanatlı aşıları da üretilebilecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ