Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler WhatsApp hangi kişisel verileri depoluyor? Yeni WhatsApp sözleşmesi maddeleri neler, neleri içeriyor? - Merak Edilenler Haberleri
        • 1

          Sosyal medya platformu Facebook'un bünyesinde yer alan Whatsapp'ın verileri bu şirketle paylaşacak olması ise en çok tartışılan konuların başında geliyor. Zira Facebook'un 2016 Amerikan seçimlerinde "milyonlarca kullanıcının bilgilerini izinsiz paylaştığı iddiaları" skandal olarak nitelendirilmişti.

          Whatsapp'ın yeni sözleşmesi ve veri paylaşımı kurallarının 8 Şubat'ta uygulamaya geçmesi bekleniyor. Peki WhatsApp'ın yeni sözleşmesine göre kullanıcıların hangi bilgileri depolanacak ve paylaşılacak; yeni sözleşmede neler var?

        • 2

          HANGİ BİLGİLER DEPOLANIYOR?

          Whatsapp, yapılacak yeni değişiklikle uçtan uca şifreleme uygulamasının devam edeceğinin altını çiziyor. Bu, gönderilen mesajların, fotoğrafların ve bütün içeriklerin sadece gönderen ve alan taraflarca görüldüğü anlamına geliyor. Facebook ve WhatsApp mesajların içeriğini "prensipte" göremiyor.

          Her iki firma da kullanıcılarının telefon numaraları, cihaz bilgileri, IP adresleri, tarayıcı verisi, işletme sistemi, uygulama versiyonları, mobil ağlar, dil ve zaman dilimi, kullanıcılarla nasıl bir iletişim kurulduğu gibi bilgileri depoluyor.

        • 3

          Yeni sistemde ödeme verileri ve konum bilgileriniz Facebook ile paylaşılacak. Uzmanlar ise Whatsapp mesajlarının gizliliği ilkesinin devam edeceğini ancak diğer alanlarda bilgilerin paylaşılacağını söylüyor. Bu noktada yeni sözleşmenin kabulüyle verilerin gizliliğinin mümkün olmadığı kaydediliyor.

          Böylece Whatsapp, mesajlaşma içeriğinin ötesinde kiminle ne zaman hangi sıklıkta iletişim halinde olduğunuz bilgisini depolayabiliyor ve bu bilgileri paylaşabiliyor.

        • 4

          REKLAM MODELİ Mİ DEĞİŞİYOR?

          Ücretsiz hizmet sunan Whatsapp'ın, yeni politikasıyla kullanıcılar üzerinden reklam gelirlerini artırmayı hedeflediği belirtiliyor.

          Kullanıcıya reklamlar gönderilirken, profil fotoğrafı, hikayeler ve statü gibi veriler dikkate alınıyor. Bu noktada Whatsapp'ta herhangi bir ürüne ilgiyle ilgili bilgiler paylaşılması durumunda bu veriler Facebook'a gönderilecek ve buna göre reklamlar farklı platformlar üzerinden kullanıcıya aktarılacak.

        • 5

          Whatsapp ödeme sistemi üzerinden yapılan alışverişler de kaydedilerek paylaşılacak ve buna uygun diğer reklamlar size gönderilecek.

        • 6

          YENİ SÖZLEŞMENİN İÇERİĞİNDE NE VAR?

          Whatsapp, yeni sözleşmesinde kullanıcıların verilerini Facebook ile paylaşacağını açıkça ifade ediyor: "Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler"

        • 7

          WhatsApp, politikasında yaptığı değişikliğin amacını ise şöyle açıklıyor:

          -"WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp'ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

        • 8

          - Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,

          - Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

        • 9

          - Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek"

        • 10

          WHATSAPP SÖZLEŞMESİ MADDELERİ NELERİ İÇERİYOR?

          Hesap Bilgileri

          Mesajlar

          Bağlantılar

          Durum Bilgisi

          İşlem ve Ödeme Verileri

          Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

          Kullanım ve Kayıt Bilgileri

          Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

          Konum Bilgileri

          Çerezler

          Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler

          Kullanıcı Şikayetleri

          WhatsApp'taki İşletmele

          Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları

          Üçüncü Taraf Hizmetleri

          Yan Hizmetler

          Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

          Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

          Kurumsal Etkileşimler

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa