Uygur alfabesi kaç harf, özellikleri nelerdir? Uygur alfabesi ile yazılan eserler nelerdir?
Soğd kökenli olan ve bu alfabe üzerinde bazı değişiklikler yapılarak Türkçeye uygulanarak kullanılmaya başlanan Uygur alfabesi; Uygurlar tarafından Göktürk alfabesi yerine getirilmiştir. Her ne kadar, ne zaman kullanıldığı tam olarak bilinmese de Uygur alfabesi ile yazılmış metinler 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
ABONE OLDivan-i Lügat’it Türk adlı eserde, Türk yazısı olarak anılan ve uzun yıllar boyunca Türk kültürüne hizmet etmiş olan Uygur alfabesi ne zaman kullanıldı? Uygur alfabesini kullanan ilk Türk İslam devleti kimdir? İşte, Uygur alfabesi kökeni hakkında tüm detaylar…
Uygur Alfabesi Ne Zaman Kullanıldı?
Uygur alfabesinin Türk boyları arasında ne zaman kullanılmaya başlandığı kesin olarak bilinmemektedir ancak Uygur alfabesinin kökeni olarak kabul edilen Soğd alfabesinin ortaya çıkışı 7. yüzyıla denk gelmektedir. Buradan hareketle Uygur alfabesinin de yaklaşık 8. yüzyılda önce Doğu Türkistan coğrafyasında yaşayan Türk boyları arasında, 9. yüzyıldan itibaren de Uygurlar arasında yaygınlık kazandığı düşünülmektedir.
Uygur Alfabesi Özellikleri
Uygur Alfabesi Harfleri ve Türkçeleri
3 tanesi ünlü 11 tanesi ünsüz olmak üzere toplam 14 harften oluşan Uygur alfabesinde yazılar sağdan sola doğru yazılmaktadır ve alfabede bulunan Z harfi dışındaki tüm harfler birbiriyle bitiştirilir. Uygur alfabesinde bulunan harflerin ses durumlarına göre yazılışları da değişmektedir. Bu değişen yazım biçimleri harflerin iç, ön ve son ses durumlarına göre farklılık göstermektedir.