Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Zafer Samancı'nın haberine göre Konya'da Selçuklu döneminden kalan Karatay Medresesi, İnce Minare, Alâeddin Camii, İplikçi Camii ve Sırçalı Medresesi 'taş kanseri'ne yakalandı.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, eserlerde sert taşlar, orta sert ve yumuşak taşlar kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Bunların özelliklerinin farklı olması; izlenebilirlikleri, dokuları ve renkleri taşları kendi içlerinde farklı özelliklerine göre tercih ediliyor. Yapılar özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Yumuşak taşlar işlemeye daha uygun taşlar olarak kayda geçiyor. Konya'da Selçuklu eserlerinde Karatay Medresesi, İnce Minare, Alâeddin Camii, Sırçalı Medresesi'nde taş kanseri dediğimiz hastalık var. Ağırlıklı bozulma görülen taşların hepsi aynı cins taşlar. Özellikle volkanif tüf diye isimlendirdiğimiz taşlarda bozulma fazla oluyor. Su emmesi diğer taşlara göre daha fazla. Sille taşının su emme oranı 3,04, gödene taşının 2,30 ama bizim esas problem olarak gördüğümüz volkanif tüfün özelliğine baktığımız zaman su emme oranı 12,08. Su emme oranı fazla olduğu için de zemindeki nemi yukarıya daha fazla emiyor."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ