Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji TANAP'ta ilk gaz 2018 ortasında - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TANAP projesi Çanakkale Boğazı denizaltı geçiş çalışmalarının yapıldığı gemide incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Ziyaret sonrasında projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, Türkiye ve Avrupa için dünya enerji arz güvenliği noktasında çok önemli bir proje olarak nitelendirdiği TANAP’ta, Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme işleminin proje için kritik köşe taşlarından biri olduğunu söyledi.

        Albayrak, TANAP’ın Azerbaycan-Türkiye özelinde olmak üzere Avrupa ve doğalgaz güvenliği açısından hayati ve tarihi bir proje olduğuna işaret etti. Hem geçmiş bakanlar bürokratlar hem şu anda görevde olan bürokratların TANAP projesi için büyük mesai ortaya koyduğunu belirten Albayrak, “Hakikaten çalışmalar son hızıyla, son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan daha erken tamamlanacak. Bu projenin her aşamasında biz Türkiye olarak çok büyük inisiyatifler aldık, efor sarf ettik” dedi. YÜZDE 80’İ BİTTİ “Bugün 1261’inci borunun ki bu hakikaten anlamlı bir sayı, yerleştirilme çalışmalarını yerinde izledik” diyen Albayrak şöyle konuştu: “Çok başarılı bir ekip çalışması söz konusu bu proje kapsamında, gerek Malezyalı firma gerekse tüm paydaşların çabasıyla inşallah TANAP yönetimiyle birlikte projenin yüzde 80’inden fazlası tamamlandı. Türkiye olarak her zamankinden daha fazla ve yoğun çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah, ülkemiz için dünya enerji ve gaz piyasaları için hayırlı bir proje olur. Biz her zaman dediğimiz gibi ‘Durmak yok, çalışmaya devam’ diyoruz.” Projeyle gelecek yıl haziran veya temmuz ayında Türkiye’ye ilk gazın taşınması planlanıyor.

        REKLAM

        Deniz geçişi 19 km’lik ikiz boru hattıyla

        Projenin deniz geçişi her biri yaklaşık 19 kilometre uzunluğunda 36 inç çapında ikiz boru hattı sisteminden oluşuyor. Hattın Anadolu tarafı kara yaklaşımı, Çanakkale ili Biga İlçesi’nin 5 kilometre batısında, Avrupa tarafı kara yaklaşımı Tekirdağ ili Şarköy İlçesi’nin 13 kilometre güneybatısında yer alıyor. Maksimum su derinliği 65 metre olan deniz geçişinde her biri yaklaşık 12 metre uzunluğunda 100 milimetre, 80 milimetre ve 60 milimetre kalınlığında beton kaplamalı 3 bin 100 adet çelik boru kullanılıyor.

        TANAP’ın erken bitmesi doğalgazı ucuzlatabilir

        Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın “TANAP planlanandan erken bitebilir” açıklamasının ardından, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlamayı da beraberinde getirebileceğini vurguladı. Kumbaroğlu, Albayrak’ın “TANAP planlanandan erken bitebilir” açıklamasının ardından değerlendirmede bulundu. Kumbaroğlu, projenin erken bitmesinin, Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlamayı da beraberinde getirebileceğini belirtti. Kumbaroğlu, TANAP projesinde Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme kısmının önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkati çekti. Kumbaroğlu, “Azeri gazı diğer kaynaklara göre daha ucuz olduğundan TANAP’ın bitmesiyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlama görülebilir” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa