Sultanbeyli deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? Sultanbeyli'nin riskli bölgeleri...
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çevre illeri olan Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana ve Sivas'ı etkisi altına alan 7.7 büyüklüğündeki deprem sebebiyle vatandaşlar kendi illerindeki hatta ilçelerindeki olası riskler hakkında araştırmalar yapıyor. Uzmanların İstanbul depremi hakkında uyarılar vermesinden sonra ilçelerin deprem risk haritaları gündem oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Peki, İstanbul Sultanbeyli depreme dayanıklı mı? Sultanbeyli'nin deprem riski nedir? Sultanbeyli deprem riski ve dayanıklılık haritası!
- 1
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan 'Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı' ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında vatandaşların bilmesi gereken tüm konuları detaylı bir şekilde açıkladı. İşte Sultanbeyli hakkında merak edilen; "İstanbul Sultanbeyli depreme dayanıklı mı? Sultanbeyli'de deprem riski nedir?" sorularının yanıtları ve Sultanbeyli deprem riski ve dayanıklılık haritası!
- 2
İSTANBUL İLÇELERİ OLASI DEPREM RİSK RAPORU
“İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminleri İlçe Kitapçıkları”, ilçelere ait deprem tehlike analizlerini, kentsel üstyapı ve altyapı unsurlarının risk analizlerini sunmak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü (DEZİM) ile Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı iş birliği ile hazırlanan “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” (İBB-KRDAE, 2019) verileri ve sonuçları kullanılarak, 2020 yılında hazırlanmıştır. “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” kapsamında, İstanbul bina envanterinin deprem risk analizlerini gerçekleştirmek üzere sınıflandırılmasında üç parametre dikkate alınmıştır (dini, tarihi, akaryakıt istasyonu vb. gibi özellikli bina türü yapılar hariç olmak üzere)
- 3
İstanbul'un Asya kıtasında yer alan Sultanbeyli'nin güneybatısında Kartal, doğusunda Pendik ve kuzeybatısında Sancaktepe bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 28.86 km2 olup, TÜİK 2019 verilerine göre 17 mahalle sınırından oluşmaktadır.
-
- 4
Sultanbeyli'de yapım türlerine göre bina dağılımları açıklanan verilere göre şu şekildedir; 19 adet ahşap (%0), 55 adet tünel kalıp (%0), 53 adet prefabrik (%0), 0 adet çelik (%0), betonarme 29.649 (%88), yığma 4.145 (%12).
- 5
Sultanbeyli'de yapım yılına göre bina dağılımları açıklanan verilere göre şu şekildedir; 1980-2000 yılları arası 22.817 adet (%67), 1980 öncesi 458 adet (%1), 2000 sonrası 10.646 adet (%32).
- 6
Sultanbeyli ilçesi birinci derece deprem riski olan bölgeler arasında yer almaktadır. Listenin devamında; Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla, Adalar yer almaktadır.
-
- 7
**Senaryo depremi için Sultanbeyli ilçesi "Mahalle bazlı bina hasar" tahminleri
- 8
**Senaryo depremi için Sultanbeyli ilçesi "Mahalle bazlı can kaybı - yaralanma" tahminleri
- 9
**Senaryo depremi için Sultanbeyli ilçesi "Mahalle bazlı altyapı hasarı" tahminleri
-
- 10
**Senaryo depremi için Sultanbeyli ilçesi "Mahalle bazlı geçici barınma ihtiyacı" tahminleri