Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika... Türk askeri Münbiç'te! Erdoğan: Münbiç'te devriye başladı

        ABD ile uzlaşma çerçevesinde Türk askerinin Münbiç'in dış mahallelerine girdiği belirtildi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun mitinginde yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Münbiç'te devriye gezmeye başladığını duyurdu.

        ERDOĞAN: İŞ BİLENİN, KILIÇ KUŞANANIN

        Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan, "Biz kimseden icazet alarak bu yolda yürümüyoruz. Şu anda Münbiç'te operasyonlar başladı. Şu anda devriye gezme olayı başladı. Niye? İş bilenin kılıç kuşananın" dedi.

        TSK: BAĞIMSIZ DEVRİYE FAALİYETLERİNE BAŞLANMIŞTIR

        Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Menbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Münbiç arasında kalan hatta devriye faaliyetlerine başlandığını açıkladı.

        TSK tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

        "Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır."

        Özgür Suriye Ordusu Askeri Konseyi Komutanı General Adnan Ebu Faysal, anlaşma gereğince ilk etapta ortak devriye görevlerinin başladığının bildirildiğini söyledi.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ülkemizin güvenliği ve Suriye'nin toprak bütünlüğü için bu çalışmalar titizlikle ve kararlılıkla sürdürülecek." dedi.

        YILDIRIM: ASKERİMİZ MÜNBİÇ'TE GÖREVE BAŞLADI

        Başbakan Binali Yıldırım, "Bugün itibariyle askerimiz Münbiç'te de göreve başladı. Oradan da bu terör unsurlarını temizlemek için gereken çalışmaları Amerika ile birlikte yapıyorlar" dedi.

        Yıldırım, Türk askerinin Münbiç'te göreve başlamasıyla ilgili olarak, "Size bir haberim var. Az önce Genelkurmay Başkanımızla konuştum. Biliyorsunuz Fırat Kalkanı'nı yaptık. O bölgeyi DEAŞ'tan, YPG'den, PYD'den temizledik. Zeytindalı harekatıyla Afrin'i temizledik. Türkiye bu operasyonu niye yapıyor biliyor musunuz. El Bab'ta, Cerablus'ta, Rai'de, Afrin'de PKK uzantısı PYD-YPG teröristleri oradaki Arapları, Kürtleri, Türkmenleri, Ezidileri eza ceza veriyorlar. Evlerini ellerinden alıyorlar. Çocuklarını askere alıp küçük yaşta ellerine silah veriyorlar. 350 bin kişi evini barkını terk edip gitti bir kısmı Türkiye'ye, bir kısmı Ürdün'e geçti. Biz bu harekatı yapıktan sonra Türkiye'de 180 bin Suriyeli kardeşimiz gittiler evlerine geçtiler. Normal hayatlarına döndüler. Şimdi soruyorlar Suriyeliler ne olacak. Suriyelilerin ne olacağını Fırat Kalkanı'nda görüyoruz, Afrin harekatında görüyoruz. Bugün itibariyle askerimiz Münbiç'te de göreve başladı. Oradan da bu terör unsurlarını temizlemek için gereken çalışmaları Amerika ile birlikte yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

        ÇAVUŞOĞLU: AMACIMIZ BURALARI O ŞEHİRLERİN İNSANLARINA VERMEK

        DışişleriBakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi Fırat Kalkanı bölgesiyle Menbiç bölgesi arasına askerlerimiz girmeye, devriye gezmeye başladılar ve Menbiç içine de girecekler aşama aşama. Bu süreçte ayrıca YPG'liler Menbiç'ten çıkartılacak. İnşallah bir an önce Münbiç'te bu yol haritasını uygularız. Daha sonra diğer şehirlere de geçeriz. Amacımız, YPG'nin kontrol ettiği tüm bölgelerde onları buradan çıkartarak bu bölgeleri istikrara kavuşturmaktır. Amacımız yine buraları o şehirlerin insanlarına vermektir." dedi.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile varılan anlaşma gereği YPG'li teröristlerin silahlarını bırakarak Münbiç'ten çekileceklerini, Türk ve ABD güçlerinin bölgede ortak devriye görevi yapacaklarını duyurmuştu.

        Münbiç terör örgütü YPG/PYD tarafından bir diğer terör örgütü DEAŞ'tan alınmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından Ankara-Washington hattında önemli gerilim noktalarından biri haline dönüşen bölgeyle ilgili nihai karar geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington'a yaptığı ziyaretin ardından alınmıştı.

        REKLAM

        TSK'dan 14 Haziran'da yapılan açıklamada ise Almanya'da ABD'li askeri yetkililerle yapılan toplantıyla ilgili bilgi paylaşılmış ve"Stuttgart'taki toplantıda Münbiç yol haritası konuşuldu. 12-13 Haziran'da Türk ve ABD'li askeri yetkililer görüştü. Stuttgart'taki görüşmede Münbiç yol haritası konusunda mutabık kalındı" denilmişti.

        İkinci etapta 13 Haziran'da Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapılan anlaşma gereğince istihbarat personeli şehri 45 gün için gözlem altında tutacağı belirtildi.

        Üçüncü etap ile 60 gün içinde mahalli yönetimin kurulacağı öngörüldü. Nüfusun etnik yapısına göre oluşturulacak mahalli ve askeri konseyin şehre güvenlik ve diğer hizmetleri sunmaya başlayacağı kaydedildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa