Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Son dakika! Rekabet Kurulu'ndan Google'a dev ceza - Haberler - Teknoloji Haberleri

        Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan ekonomik bütünlüğün (Google) genel arama hizmetleri pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

        08.04.2021 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda Google’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, dolayısıyla adı geçen ekonomik bütünlüğe idari para cezası verilmesine karar verildi.

        Buna göre; Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’e müteselsilen 296.084.899,49 TL idari para cezasına çarptırıldı.

        Google'dan ayrıca, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde, rakip yerel arama hizmetleri ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında Google’ın kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlaması istendi.

        İŞTE O MADDE

        Google'ın ihlal ettiği 6 maddede şu ifadeler yer alıyor:

        "Madde 6- Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır."

        Bu son cezayla birlikte Google hakkında yürütülen ve geçen yıldan bu yana sonuca bağlanan 3 farklı soruşturma kapsamında Rekabet Kurulu'nun Google'a kestiği toplam idari para cezası tutarı da 600 milyon TL'ye dayandı. Kurul, Google 14 Şubat 2020 tarihinde 98.3 milyon TL'lik, 13 Kasım 2020'de 196.7 milyon TL'lik ceza kesmişti. Bugün açıklanan 296 milyon TL'lik ceza ile birlikte Rekabet Kurulu'nun Türkiye'de Google'a son 14 ayda kestiği toplam para cezası tutarı da 591 milyon TL'ye ulaşmış oldu.

        REKLAM

        Rekabet Kurulu, Google hakkında "genel arama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı" gerekçesiyle yürütülen soruşturma sonucunda, Kasım 2020'de 196.7 milyon TL'lik idari para cezası verilmesine hükmetmişti. Dünya genelinde “Yılın En İyi Rekabet Kararı”na aday gösterilmişti.

        “KARARI İNCELEYİP...”

        Google'dan ise ceza hakkında açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Seyahat veya yerel hizmetler özelinde aramalar söz konusu olduğunda, kullanıcıların başka bir web sayfasına verilen sadece bir linkten ziyade kendilerine yardımcı olacak bilgileri almak istediği, yapılan testlerde de tutarlı şekilde ortaya konuyor. Biz de, bu nedenle bilgi gösteriminin rezervasyon seçenekleri, haritalar, fiyatlar veya fotoğrafları içeren yeni yollarını geliştirdik. Bu gibi ilgili sonuçların sunulması, daha fazla seçenek ve rekabet yaratırken, bir yandan da web’deki sitelere ve işletmelere her gün milyarlarca ücretsiz ziyaretin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Kararı inceleyip her zamanki yapıcı yaklaşımımızı sürdürerek Rekabet Kurumu ile çalışmaya devam edeceğiz."

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa