Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Elazığ'da gerçekleşen 6.8'lik deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Özener, artçıların 1 hafta boyunca sürebileceğine dikkat çekti.

Read more!

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Özener ve heyette bulunan diğer bilim insanlarının Elazığ depremiyle ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:

24 Ocak 2020 saat 20.55'de Elazığ Sivrice'de deprem meydana geldi. İlk önce 6.8 verdik daha sonra 6,6 civarına çektik. Bilgiler geldikçe güncelliyoruz. Bu dünya üzerinde her yerde böyledir. Farklı büyüklükler verilebiliyor. Dolayısıyla veriler geldikçe biz bunları güncelliyoruz. Depremin merkezi Elazığ Sivrice. Veriler geldikçe tam lokasyon değişiyor. Bu depremin şiddeti merkeze yakın yerlerde 7 büyüklüğünde, çok şiddetli bir deprem olarak algılanıyor. Bölgede tarihi depremlere baktığımız zaman çok fazla depremler var. Son 500 yılık depremlere baktığımızdan 6,9'dan 7'lere kadar depremler var. Bunlar Doğu Anadolu Fayı üzerinde mevcut deprem lokasyonuna yakın yerler. Böyle oldukça aktif bir bölge. Doğu Anadolu Fayı üzerinde bu depremleri görmemiz gayet doğal. Önümüzdeki yıllarda da böyle depremlerle karşılaşabiliriz. Bölgenin aktivitesi deprem yoğunluğundan söz etmek çok doğal. 1905'ten en son bölgeye çok yakın olan Kovancılar 2017 depremi var. Doğu Anadolu Fayı'nın sol yanal atımlı karakterine uygun bir depremden bahsediyoruz. Bu deprem tahmini olarak 40 kilometrelik bir alan kırdığını tahmin ediyoruz. Artçılarla 75 kilometrelik alana yayılıyorlar. Şu anda artçı sarsıntılar 30'un üstüne çıktı. Tabii ki devam edecek. Bu artçıların da önümüzdeki 1 hafta süreyle devam etmesini beklemek hiç de yanlış olmayacaktır. Bölge oldukça sismik olarak aktif olan bir bölge. Bu büyüklükte depremleri bu bölgede görme olasılığımız var. Bizim kaydettiğimiz artçı sarsıntıların en büyüğü 4.8 büyüklüğünde. Hasarlı binalarımız varsa oraya girmekten kaçınmakta fayda var.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ