Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: İşte telefonda harç fiyatını yükselten 3 neden! Cep telefonu kayıt ücreti neden arttı? - İş-Yaşam Haberleri

        Yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarında maktu harç tutarı, 3 kata yakın artırıldı. 170.7 TL’den 500 TL’ye yükseldi. Peki, neden bu kadar yüksek tutarlı bir artış yapıldı?

        Ankara’da haberleşme sektörüne yön veren kaynaklara göre, bu kararın arkasında 3 neden yatıyor. Bir, telefon çeteleriyle mücadele…

        Son dönemde ortaya çıkan bazı çeteler, yurt dışına çıkan kişilerin bilgilerine ulaşarak, yüksek ücretli, akıllı cep telefonu getirmeye başladı. Çeteler, illegal başka yollarla da cep telefonu getirdi. Bu çeteler operasyonlarla çökertildi.

        Telefonlar, iç piyasaya sunuluyordu ve vergisiz satıldığı için fiyatları kırıyordu. Pazarda, dengeleri sarsıyordu. Bu adımla

        yurt dışından getirilen telefonlardaki fiyat avantajı belli ölçüde ortadan kaldırıldı.

        REKLAM

        İki, vergi kaybı… Yolcu beraberinde getirilen telefonlar, Türkiye’de resmi yollarla kayıt içine alınacak biçimde alış-verişe konu olmadığı için devletin vergi kaybına yol açıyordu. Bu tutar çok yüksek olmasa da kaybın önüne geçilmesi hedeflendi.

        Üç, cep telefonu sektöründen gelen talep…

        2017’de yolcu beraberinde 800 bin cihaz geldi.Bu yıl 1 milyonun aşılacağı yönünde tahminler yapılıyor. Artan döviz kurları nedeniyle iç piyasada telefon fiyatları uçtu. Satışlar düştü, pazar daraldı.

        İşletmeler, yolcu beraberinde yurt dışından getirilen ve piyasaya sunulan telefonlarla da fiyat yönünden rekabet edemedi. Maktu harçlar 3 katı aşkın artırıldı. Abonenin, iç piyasaya dönüşü hedeflendi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa