Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika! Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye sert tepki!

        Dışişleri Bakanlığı'ndan, ABD Temsilciler Meclisi'nde 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin açıklama geldi

        Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        ABD Temsilciler Meclisi’nce bugün kabul edilen “Ermeni Soykırımı konusunda ABD’nin Tutumunu Teyit” başlıklı, Temsilciler Meclisi’nin hissiyatını yansıtan H.Res.296 sayılı kararı reddediyoruz.

        İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

        Barış Pınarı Harekatımızı engelleyemeyerek hüsrana uğrayanlar ülkemizden bu yolla intikam alacaklarını sanıyorlarsa yanılmaktadırlar.

        Zira bu kararın Türk Hükümeti ve Halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır.

        REKLAM

        Esasen bu kararın yasal bağlayıcılığı da yoktur. ABD’deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır.

        Tarihin meclislerin siyasi hissiyatına göre şekillendirilmeye çalışılmasından daha vahim bir yanılgı olamaz.

        Karar, 1948 tarihli Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi hükümleriyle bağdaşmayacak şekilde soykırım isnadında bulunması hasebiyle ABD hukukuna ve uluslararası hukuka da aykırıdır.

        Uluslararası hukukta 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlayan bir karar bulunmamaktadır. Aksine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konunun meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağlamıştır.

        Sözkonusu dönemde vuku bulan gelişmeler siyasetin değil tarih biliminin alanıdır.

        Türkiye’nin “Ortak Tarih Komisyonu” kurulması yönünde 2005 yılında yapmış olduğu önerinin Ermenistan tarafından reddedildiği hatırlanmalıdır.

        Uluslararası ve bölgesel güvenlik bakımından fevkalade hassas bir dönemde alınan, Türkiye ve ABD ilişkilerini zora sokmaya yönelik bu kararın ABD’nin ulusal çıkarlarına verdiği ve vereceği zararların takdiri Amerikalı siyasetçi ve yöneticiler ile ABD halkınındır. Öte yandan, ABD Yönetimi’nin 1915 olayları konusundaki tutumunda bir değişiklik olmaması da not edilmiştir.

        REKLAM

        Şüphesiz bu karar ABD Temsilciler Meclisi’nin saygınlığına gölge düşürdüğü gibi, Türkiye kamuoyundaki ABD algısına da olumsuz yansıyacaktır.

        Türkiye ve ABD arasındaki müttefiklik bağının ve dostane ilişkilerin devamına destek veren Amerikalı dostlarımızın bu vahim hatayı sorgulayacaklarına ve sorumlularının ABD halkının vicdanında yargılanacağına inanıyoruz.

        İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN:TARİHİN SİYASALLAŞMASI KABUL EDİLEMEZ

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun,Twitter hesabından İngilizce açıklama yayımlayarak, ABD Temsilciler Meclisi'nin Ermeni tasarısı kararına sert tepki gösterdi. Altun, "ABD Temsilciler Meclisi’nin, Ermeni karar tasarısına ilişkin oylaması ABD-Türkiye ilişkisini önemseyen herkes için çok üzüntü verici. Bu karar için oy verenler, çalkantılı bir bölgede kritik bir stratejik ilişkinin bozulmasından sorumlu olacaklar.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni topluluğuna taziyelerini ve başsağlığı dileklerini zaten iletmişti. Ayrıca, Birinci Dünya Savaşı sırasında olup bitenleri araştırmak için ortak bir tarihi komisyon kurma isteğimizi de dile getirmişti.

        Siyasi gereksinimlerle tarihin siyasallaşması kabul edilemez. Ermeni kardeşlerimizi, tarihlerini yerel politik meseleler için bir araç haline getirmemeye çağırıyoruz. Yüzlerce yıldır bu bölgede birlikte yaşadık. Tarih, zaten bölgemize fazlasıyla acı çektiren yabancıların bu tür müdahalelerinin bize ilişkilerimiz için hiçbir fayda getirmeyeceğini öğretti" dedi.

        KALIN: UTANÇ VERİCİ ÖRNEKLERDEN BİRİ

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, twitter hesabından yaptığı açıklamayla ABD Temsilciler Meclisi'nin Ermeni tasarısı kararını eleştirdi. Kalın, "Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Ermeni tasarısı, tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biridir. Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanlar önce kendi tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişine baksınlar" ifadelerini kullandı.

        BÜYÜKELÇİ SERDAR KILIÇ: ŞANLI TARİHİMİZE LEKE SÜREMEZ

        Tasarıya tepki gösteren Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Twitter hesabından, "Yabancı ülke meclislerindeki vekillerin malum lobilerin etkisiyle aldıkları ve alacakları, tarihi gerçeklerden uzak, tarafsız araştırma ve değerlendirmeye ve ilgili ülkelerin arşivlerinde yapılması gereken incelemeye dayanmayan vizyon yoksunu kararları şanlı tarihimize leke süremez." açıklamasını yaptı.

        DÜNYADA ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARI

        Osmanlı İmparatorluğu'ndaki 1915 olaylarına dair Ermeni tezleri 1965'ten beriçeşitli ülkeparlamentolarında kabul gördü.

        Bu parlamentolarda Ermeni çevrelerinin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları paralelinde karar çıktı. Bu iddialar genellikle 24 Nisan öncesine ya da hedef ülkedeki kritik seçim dönemlerinde gündeme getiriliyor. Ermeni lobisinin rahat çalışma imkanı bulduğu ülkelerin başında ise ABD veFransageliyor.

        Ermeni iddiaları paralelinde çıkarılan ve sayısı 30'u bulan parlamento kararları şunlar:

        "Uruguay (1965), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (1982), Avrupa Parlamentosu (1987), Arjantin (1993), Rusya Federasyonu (1995), Kanada (1996), Yunanistan (1996), Lübnan (1997), Belçika (1998),Fransa(2001), İsveç (2000), İtalya (2000), İsviçre (2003), Slovakya (2004), Hollanda (2004), Polonya (2005), Almanya (2005), Venezuela (2005), Litvanya (2005), Şili (2007), Bolivya (2014), Avusturya (2015), Lüksemburg (2015), Brezilya (2015), Paraguay (2015), Suriye (2015), Almanya (2016), Çekya (2017), Libya Geçici Hükümeti (2019), ABD Temsilciler Meclisi (2019)."

        KARAR TASARILARINDA 6 FARKLI YAKLAŞIM

        Değişik ülkelerin parlamentolarında kabul edilen, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin kararlar içerik yönünden 6 grupta değerlendiriliyor.

        Birinci grupta Türkiye ve Osmanlıİmparatorluğu'nunisimlerini kullanmadan 1915 olaylarını "soykırım" olarak değerlendiren ülkeler yer alıyor. Uruguay, Kanada,Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya (Türkiye'deki Ermenilerin soykırıma uğradığı ifadesine yer veriliyor, ancak soykırımı kimin yaptığına ilişkin karar metninde bir ifade yer almıyor) ve Venezuela (Ermeni halkına karşı 'Genç Türk' rejimi ve onun 'Pantürkizm' ideolojisi tarafından işlenen soykırım ifadesine yer veriliyor, ancak Osmanlıİmparatorluğu veya Türkiye'ye bir atıfta bulunulmuyor) bu grupta yer almakta.

        İkinci grupta "soykırım" suçundan dolayı Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağının yer aldığı parlamento kararları bulunuyor. Avrupa Parlamentosu'nun 1987 kararı bu grupta değerlendiriliyor.

        Üçüncü grupta 1915 olaylarından Osmanlı yönetimini sorumlu tutan ülkeler yer alıyor. Bu çerçevede alınan kararlar Belçika, İsveç, İsviçre, Slovakya, Almanya ve Litvanya'da.

        Dördüncü grupta 1915 olaylarından açıkça Türkleri sorumlu tutarak Türkiye'nin sorumluluğuna atıfta bulunan Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan yer alıyor.

        Beşinci grupta Ermeni iddialarına konu olayların 1915-1923 döneminde yaşanmış göstererek dolaylı olarak Osmanlıİmparatorluğu ile birlikte Türkiye'ye de suçlama yönelten ülkeler yer alıyor. Arjantin, Rusya, Lübnan ve Şili bu grupta sıralanıyor.

        Altıncı grupta 1915 olaylarının konu edildiği iddialara Ermeniler dışında Asuri/Süryani/Keldaniler ve Pontus Rumları gibi Anadolu'daki diğer Hıristiyan halkları içine alacak şekilde genişleten İsveç Parlamentosu (2010) yer alıyor. Kararın bu şekilde çıkmasında ülkede yaşayan Süryani ve Rum diasporasının etkili olduğu biliniyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa