Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Albayrak: Dengelenme sürecinde çok önemli mesafe kat ettik - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda konuştu.Dengelenme sürecinde çok önemli mesafe kat edildiğini belirten Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

        - Türkiye 2018 yılında tarihi bir yılı geride bıraktı. İnşallah bu yılın değerlendirmesini ortaya koyarken 2019'un nasıl geçeceğini detaylı şekilde paylaşacağız.

        - Ülkemizin ekonomisini her türlü olumsuzluklararağmen koruyabilmişiz. Belirlenen stratejimizi dengelenme, disiplin ve değişim sloganı ile 2019 ve 2021 yıllarını kapsayan dönemi açıkladık. Ekonomimizi finansal şoklara karşı çok daha güçlü kıldık.

        DENGELENME SÜRECİNDE ÖNEMLİ MESAFE KATETTİK

        - Ağustos ayı içinde piyasalarımızda önemli dalgalanmalar yaşadık. Geldiğimiz dengelenme sürecinde çok önemli bir mesafe kat ettik. Sağlam altyapı ve zamanında kararlılıkla aldığımız tedbirler, ekonomik programımızın piyasalara verdiği güven sayesinde finansal piyasalarda normalleşmeye ulaştık. Ağustos sonundan bugüne kadar döviz kurunda yüzde 20'ye varan bir iyileşme kaydedildi.

        REKLAM

        MALİ DİSİPLİN EKONOMİK BAŞARILARIMIZIN EN ÖNEMLİ ÇIPASI OLMAYA DEVAM EDECEK

        - Daha yeni başladık. Finansmanve maliyet, çok daha rekabetçi reel ekonomi oluşması için çok daha ciddi bir iyileşme kat etmek zorunda. Ekonomide kırılganlığın azaltılmasındaki en kırılgan yapı cari açığın milli gelire oranının azaltılmasıydı.

        - Özellikle ithalata bağımlılığımızı azaltmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Mali disiplin bugüne kadar ekonomik başarılarımızın en önemli çıpalarından biri oldu. Sağlıklı sürdürülebilir dengeli büyüme için YEP'te önümüzdeki bir kaç yıl potansiyel büyümemizin daha altında büyüme hedefi koyduk. Amaç daha kaliteli, üretime dayalı iç piyasa ve ve yerli bir kaliteli büyüme üzerine inşa edecek bir dönüşüm. Ekonomideki kırılganlıklarla mücadele ettik.

        İHRACATIMIZ TARİHİN EN YÜKSEK NOKTASINA ULAŞTI

        - İhracat ve turizmdeki güçlü performansla birlikte, yıl sonu YEP'te söylediğimiz yüzde 4,7 oranının çok daha altındayüzde 3'lerde yılı tamamlamayı bekliyoruz. İhracatta pozitif artış ithalatta çok ciddi bir negatif daralma var. Program dönemi sonu için hedefimiz yüzde 2,6'ydı. Hedefimize adım adım yaklaşıyoruz

        - Bugün Türkiye üçüncü çeyrek pozitif bir büyümeyle 4. çeyrek hamdolsun piyasalar çok sağlam bir karşı cevap vermeye başladı.

        - Bir yandan ithalata bağımlılığımız azaltacak diğer yandan ekonomimizi daha rekabetçikılacağız. İşgücünün niteliklerinin arttırılmasını toplam faktör verimliliği artışının sağlanmasına büyük önem veriyoruz. 2019 yılı sonrası arzu ettiğimiz istikrarlı gelir dağılımında 16 yılda sağladığımız büyümeden herkesin pay aldığı kapsayıcı ekonomik büyüme trendini çok daha ileri taşıyalım.

        MERKEZ BANKASI, HAZİNE'YE 37 MİLYAR TL DEVREDECEK

        - TCMB'nin nisan ayında Hazine'ye devredeceği kârı ocakta 20 milyar TL olarak öngörmüştük, şimdi bu rakam 37 milyar TL seviyesinde görünüyor, bu kaynağın önemli bir kısmı ocak ayında devreye girecek.

        "Ekonomide güzel şeyler oldukça kimlerin rahatsız olduğunu biliyoruz" diyen Albayrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi: Albayrak'ın ifadeleri şöyle:

        - Geçen hafta İsrail'le ilgili suçlama gerçekleşti. Cevabını aldı, insanın yüzü kızarır. Türkiye'ye sarılmayı çok seviyor bu adam, seçim kaybettikçe koltuğa sarılıyor. Bizim derdimiz millet ve memleket.

        - Rezil oldukça yalana, her seçimi kaybettikçe koltuğa sarılıyor. Böyle bir zihniyetle bizim yapmamız gereken hiç zaman kaybetmemek. Kaybettiğin davaları kendi cebinden mi ödüyorsun?

        TCMB GENEL KURULU'NUN ÖNE ÇEKİLMESİNİN TEMEL AMACI ETKİN NAKİT YÖNETİMİ

        - Etkin nakit yönetimi kapsamında kamu ödemeleri, piyasa ödemelerinin bu ekonomik koşullarda hızlandırılarak sunulmasıdır. Birileri rahatsız oluyor, kimler rahatsız oluyor biliyoruz. Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 37 milyar lira gelecek.

        YEP'TE KOYDUĞUMUZ HEDEFLERDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

        - Hiçbir şekilde YEP'te ortaya koyduğumuz hedeflerden taviz yok.

        - Özellikle düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 KW/S temel tüketim ihtiyaçlarını devlet karşılayacak. 80 TL'ye kadarını devlet ödeyecek. Kredi paketimiz... Düşük faizlerle ödemeyenlere destek.

        - Halkbank üzerinde 22 milyar TL'lik kredi paketimiz 350 bin esnafımıza büyük bir destek olarak açıklandı. İş adamlarımıza yüzde 5'lerde kullanılacak esnaf paketi desteğimizi sağlayacağız.

        - 16 yıldır bu millet yetkili Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti'ye vermektedir. Tüm bu açıklanan süreçlerle ekonomimiz çok daha güçlü adımlarla ilerliyor. Toplumun her kesimini sevindiriyoruz. Ticari alacak sigortası ile satıcı firma KOBİ ile alıcı arasında alacakların ödenmeme riskine karşı teminat sağlayan bu yapıyı devreye aldık.

        - Tüm sigorta şirketleri bankalar, KOBİ'ler faydalanacak. İlerleyen aşamada cirosu 125 milyon TL'ye kadar olanlar dahil edilecektir. Devlet destekli bu sigorta ile garanti altındadır.

        KOBİ'LER İÇİN YENİ KREDİ PAKETİ AÇIKLAYACAĞIZ

        -Yarın da KOBİ'lerimiz için özellikle Bankalar Birliğimizle 12 civarı bankamızın katılacağı çok önemli bir kredi paketini açıklayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa