Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Siber saldırılar her geçen gün daha ciddi ve sonuçları çarpıcı dereceye ulaşmaya devam ediyor. Özellikle teknolojinin insan hayatı içerisindeki rolünün artış hızı, yapay zekanın gelişimi ve yükselişi ile birlikte siber saldırıların hem şekli değişiyor hem de yarattığı kayıp büyüyor.

YALNIZCA KAYITLI VAKALARIN MALİYETİ 10 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

2023 yılında FBI’a bildirilen dünya çapındaki siber suçlarla bağlantılı kayıplar, ikinci yıl üst üste 10 milyar dolarlık sınırı aştı. Geçtiğimiz yıl siber saldırıların maliyeti 12.5 milyar dolara ulaştı! Nisan 2024’te yayınlanan rapor, bu rakamın aslında gerçekte yaşanandan çok daha aşağıda bir rakam olabileceğine işaret ediyor. Çünkü raporda yalnızca ABD’deki İnternet Suç Şikayet Merkezi (IC3) aracılığıyla bildirilen vakalar listeleniyor.

Kayıtlı 880.000’den fazla şikayette, en çok maddi kayıp iki saldırı vektörü nedeniyle yaşandı. Statista’nın FBI verilerine dayanan grafiği, bildirilen şikayetlerde kaybedilen paranın yaklaşık yüzde 37’sinin yatırım dolandırıcılığından kaynaklandığını gösteriyor. Bu tür dolandırıcılık, raporun tanımına göre “minimal riskle büyük getiri vaat eden” Ponzi ve piramit şemalarını veya sahte emeklilik planlarını içeriyor. Phishing veya sosyal mühendislik yoluyla işletme mail hesaplarının tehlikeye atılması sonucunda yaklaşık 3 milyar dolar kaybedildi, bu da kötü niyetli aktörlerin şirket hesaplarına sızmasına ve para transferleri başlatmasına olanak tanıdı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ