Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Şekerleme yaratıcılığınıza destek verebilir mi? | Sağlık Haberleri
        • 1

          Thomas Edison ve Salvador Dali'nin ortak noktası neydi? Topluma yaptıkları büyük katkıların yanı sıra, ikisi aynı zamanda belirli bir şekerleme tekniği konusunda da zayıf noktaları paylaşıyorlardı.

        • 2

          İyi bir şekerlemenin yaratıcılık üzerindeki etkisine ikna olan her ikisi de kestirmeleri fikirleri teşvik etmek için kullanırdı. Bir nesneyi tutarak uyuyakalırlar. Uykuya dalmaya başladıklarında, nesne yere düşüyor, onları uyandırıyor ve uykudan kaynaklanan fikirlerini not etmelerine izin veriyordu.

        • 3

          Öyleyse asıl soru şu: Kısa bir şekerleme sizi yaratıcılıkla doldurabilir mi yoksa bu sadece dünyaca ünlü bilim adamları ve sanatçılar için mi geçerli? 2021 yılında yapılan bir araştırma, şekerlemeler ve yaratıcılık arasındaki bağlantıyı destekleyerek soruyu yanıtladı.

        • 4

          Bu çalışmada, Institute du Cerveau'dan bir araştırma ekibi, 103 katılımcıyı bir görevi tamamlama becerileri açısından test etti. Bu meydan okuma (Sayı Azaltma Görevi olarak bilinir) gönüllülerin bunu hızlı bir şekilde tamamlamasını sağlayan gizli bir kısayola sahiptir.

        • 5

          Grubun sadece yüzde 16'sı başlangıçta görevin kısayolunu bulabildi ve ardından görevden alındı. Grubun geri kalanı daha sonra gözleri kapalı olarak karanlık bir odada 20 dakikalık bir molaya gönderildi.

        • 6

          Institute du Cerveau'daki araştırmacılar, kısa bir süre uyumanın yaratıcı düşünceyi geliştirdiğini buldu.

        • 7

          Bu koşullar insanları uykuya göndermeyi amaçlıyordu. Araştırmacılar uykunun erken aşamalarını (yaratıcılık için en uygun nokta) hedeflemek istediklerinden, katılımcılara tutmaları için bir bardak su vererek Edison ve Dali'nin tekniklerini izlediler.

        • 8

          Aranın sonunda katılımcılardan aynı görevler üzerinde çalışmaları istendi. Uykunun erken evresinde uyuyakalan katılımcıların yüzde 83'ü, uyanık kalanların yalnızca yüzde 31'ine kıyasla gizli kuralı buldu.

        • 9

          Uyuyan grup ortalama olarak sadece bir dakika uyuduğu için bu sonuç özellikle şaşırtıcı. Ancak, çok uzun süre uyuyan ve uykunun bir sonraki aşamasına geçenler için yaratıcılıktaki bu artış ortadan kalktı.

        • 10

          Çalışmanın yazarlarından biri olan Delphine Oudiette, "Bunun yaratıcılığı neden artırdığını gerçekten bilmiyoruz. Uykunun ilk aşaması, uyanıklık ve uyku arasındaki melez bir durumdur ve potansiyel olarak yaratıcılık için iki dünyanın en iyisini sağlar. Zengin, spontane, rüya benzeri deneyimlerle ilişkilendirilir. Fikir üretimine neden olan şey olabilir." diyor.

        • 11

          Çok kısa bir şekerleme, yaratıcı düşüncenizi geliştirmek için iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda Edison'un düşen eşya numarasını takip etmek aslında bunu yapmanın harika bir yoludur. Bu, çok uzun süre uyumanızı ve etkisini kaybetmenizi engeller.

        • 12

          İnsanlar çözmekte zorlandıkları bir problemle karşılaştıklarında veya yaratıcı ilhama ihtiyaç duyduklarında, Edison'un tekniğini kullanarak 'yaratıcı bir mikro şekerleme' yapmaya çalışabilirler.

        • 13

          Oudiette "Bunun için gözleri kapalı bir koltuğa elinde bir cisimle uzanmalı, eli kol dayama yerinin dışında olmalı ki cisim düşebilsin." diyor.

        • 14

          Eşya düşürme tekniğinin her seferinde işe yaramayacağını belirtmekte fayda var. Araştırmacılar ara sıra katılımcıların ilk uyku aşamasından önce bardağı düşürdüklerine ve tamamen uykuya dalmadan önce onları uyardığına tanık oluyorlardı.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa