Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Satranca olan ilginin artması birçok başarıyı getirdi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen 2022 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları tamamlandı. Antalya'da gerçekleştirilen turnuvada 24 kategoride 7 - 18 yaş aralığında 2034 sporcu mücadele etti. Şampiyonada derece elde eden 220 sporcu, milli takım havuzuna girdi.

        Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, törende yaptığı konuşmada, 6 ay içerisinde böyle büyük bir organizasyonu iki defa gerçekleştirmeyi başardıklarını söyledi. Şampiyona boyunca her tur öncesi velileri dinlemeye ve geleceğin büyük ustalarıyla bir araya gelmeye özen gösterdiğini belirten Tulay, "Değerli ekibimiz aylar süren ve her türlü hassasiyetin düşünüldüğü özenli bir çalışma gerçekleştirdi.

        Türkiye'nin dört bir yanından gelen kafilelerin otel konaklamalarına, salonlarımızın düzeninden veli toplanma alanlarına kadar

        her şey en ince ayrıntısıyla düşünüldü. Federasyonumuz yine organizasyon kalitesiyle adından söz ettirdi, Türk satrancı yine en zoru başardı"

        diye konuştu.

        Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay
        Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay

        Yazar Pierre Mac Orlan, satranç hakkında şöyle demişti; "Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır."

        Türkiye’de o maceraya atılan kişi sayısında büyük artışlar yaşandı / yaşanıyor. Bunun sonucunda satranç sporunda büyük gelişmeler yaşandı / yaşanıyor.

        Türkiye İş Bankası'nın 2005'ten bu yana Türkiye Satranç Federasyonu'nun sponsoru olması, satranca olan ilginin ve uluslararası başarıların artmasında önemli rol oynadı. Bunun son örneği Antalya'da organize edilen 'Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları'nda görüldü.

        2.034 sporcunun katıldığı turnuvada küçükler ve yıldızlar, heyecan dolu bir hafta yaşadı. 29 Ocak'a kadar süren Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası'na 7 - 12 yaş aralığında 1.410, Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası'na ise 13 - 18 yaş aralığında 624 sporcu kayıt yaptırdı.

        Adar Tarhan, Antalya'daki turnuvada 15 yaş genel kategoride 7 galibiyet iki beraberlikle Türkiye şampiyonu oldu.
        Adar Tarhan, Antalya'daki turnuvada 15 yaş genel kategoride 7 galibiyet iki beraberlikle Türkiye şampiyonu oldu.
        REKLAM

        Her yaş kategorisinde ilk 3'e giren sporcular, Kasım 2022'de Türkiye’de düzenlenmesi planlanan Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'na davet edilecek. Ayrıca bu sporcular, milli takım havuzuna da alınacak.

        Arya Aydoğan
        Arya Aydoğan

        Antalya’daki 'Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları'nda sohbet ettiğim Adar Tarhan ile Arya Aydoğan'ın başarıları gurur verici düzeyde. Yaşlarına oranla bu kadar çok başarı elde etmeleri ileride uluslararası satranç sporcularımızın olacağına yönelik umut aşıladı. Her ikisinin de hedefi zaten bu yönde.

        Satranca analitik düşüncesinin gelişmesi için babasının teşvik etmesiyle başlayan 2007 doğumlu Adar Tarhan birçok başarıya imza attı. Tarhan, satrancın katkılarını şöyle dile getirdi; "Analitik düşünmemi geliştirdi, farklı bakış açıları geliştirmemi sağladı. Her konuda kendimi geliştirmeme yardımcı oldu, sabırlı olmayı öğretti, daha fazla sosyalleşmemi, başka ülkeleri görmemi, burslu okumamı sağladı."

        Milli takıma girmeyi, Türkiye’nin en iyi oyuncusu, Dünya’nın en iyi oyuncuları arasında yer almayı hedefleyen Adar Tarhan, kişiye bulunduğu katkılardan dolayı satrancı her yaştan kişiye tavsiye ediyor. Tarhan, satrançta kendini geliştirmek ve puan kazanmak için mümkün olduğunca fazla turnuvalara katıldığını söyledi. Adar Tarhan, her satranç sporcusu gibi kendisinin de turnuvalar öncesinde rakiplerinin daha önceki maçlarını internetten izlediğini sözlerine ekledi.

        REKLAM

        Adar Tarhan’ın başarıları şöyle;

        • Avrupa Genç Takımlar Şampiyonası U12 Takımı Avrupa Dördüncülüğü,
        • Dünya Okullar Satranç Şampiyonası U09 Dünya On birinciliği
        • Dünya Okullar Satranç Şampiyonası U07 Dünya Onunculuğu
        • Türk Hava Yolları Spor Kulübü Yıldızlar Takımı olarak Türkiye Yıldızlar Takım Şampiyonası İkinciliği.
        • Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası Türkiye Şampiyonluğu
        • Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası Türkiye Üçüncülüğü
        • Türkiye Küçükler Satranç Takım Şampiyonası Finali İstanbul Teknik Üniversitesi Spor Kulübü Küçükler Takımı Türkiye Şampiyonluğu.
        • Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası Türkiye İkinciliği.
        • Okul Sporları Küçükler Takım Türkiye Şampiyonası Türkiye Dördüncülüğü
        • Türkiye Küçükler Şampiyonası 10 Yaş Türkiye Dördüncülüğü.
        • Yıldızlar 15 Yaş İstanbul Birinciliği
        • Yıldızlar 14 Yaş İstanbul Birinciliği
        • THY Spor Kulübü, Yıldızlar Takım İstanbul Birinciliği,
        • İstanbul Okul Sporları BİLFEN Halkalı Ortaokulu Yıldızlar Takımı, İstanbul Okul Sporları Yıldızlar Takım Birinciliği.
        • Yıldızlar 13 Yaş İl İstanbul Birinciliği.
        • İTÜ Küçükler Takımı, İstanbul Küçükler Takım Birinciliği
        • Okul Sporları Küçük Takımlar İstanbul İl Birinciliği.
        • İstanbul Uluslararası Açık Turnuvası A Kategorisinde 12 yaş altı birincisi
        • 12 Yaş Küçükler İstanbul İkinciliği, Esenler
        • Okul Sporları Küçükler Takım Grup Yarışması Grup Birinciliği
        • Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası Türkiye Üçüncülüğü

        2011 doğumlu Arya Aydoğan da kısa sürede büyük başarılara imza attı. Aydoğan da satrancın kendisine bulunduğu katkılar ve hedefleri konusunda Adar Tarhan ile hem fikir.

        REKLAM

        Öncelikli hedefinin milli takıma girmek olduğunu söyleyen Arya Aydoğan, başarılı olmanın ilk şartının satrancı sevmek olduğunu söyledi. Satranca 6 yaşındayken başlayan Aydoğan, ilk turnuvaya 9 yaşındayken katılarak Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası’nda '9 Yaş Kızlar Kategorisi'nde Türkiye ikincisi oldu. Aydoğan, ilk Türkiye şampiyonluğunu ve uluslararası derecesini ise geçtiğimiz yıl aldı.

        Arya Aydoğan’ın başarıları şöyle;

        • Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 10 Yaş Şampiyonluğu
        • Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 10 Yaş Şampiyonluğu
        • Türkiye Okul Sporları Satranç Şampiyonası Minikler A Kız Kategorisi Türkiye Şampiyonu
        • Türkiye Okul Sporları Satranç Şampiyonası Bursa İl Birinciliği Minikler A Kız Kategorisi Şampiyonluğu
        • FIDE Online Küçükler ve Yıldızlar Hızlı Dünya Kupası Seçme Turnuvasında Yedincilik
        • Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 10 Yaş Kategorisinde Dokuzunculuk
        • Bursa Kadınlar Satranç İl Birinciliğinde Şampiyonluk
        • Küçükler İzmir Satranç İl Birinciliği 10 Yaş Şampiyonluğu
        • Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Takım Şampiyonası 12 Yaş Altı Türkiye Üçüncülüğü, 1. Masa Üçüncülüğü
        • Türkiye Küçükler Takım Satranç Şampiyonası Tekirdağ U12 Kızlar İl Birinciliği Takım Şampiyonluğu
        • Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 9 Yaş Kategorisinde İkincilik
        • Küçükler Bursa Satranç İl Birinciliği 9 Yaş Şampiyonluğu
        Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, şampiyona başlamadan önce sporcularla sohbet edip, başarı dileklerini sundu.
        Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, şampiyona başlamadan önce sporcularla sohbet edip, başarı dileklerini sundu.

        İktisadi faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal gelişime katkı sunan, toplumsal kalkınmayı öncelik haline getiren bir sosyal sorumluluk anlayışına sahip olan Türkiye İş Bankası, bu çerçevede de eğitim, çevre ve kültür - sanat alanlarında kapsayıcı ve uzun soluklu projeler gerçekleştiriyor. Bankanın satranca verdiği destek, ülkemizin yarınları olan gençlere, çocuklara verdiği önemin bir yansımasını oluşturuyor.

        REKLAM

        Türkiye İş Bankası, ayrıca 2013’ten bu yana Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu’nun da (KKSF) ana sponsorluğunu da devam ettiriyor. (K.K.T.C.’de okulların tamamında satranç sınıfı bulunuyor.)

        İş Bankası’nın sponsorluğu sonrasında ülkemizde satranç sporunda şu gelişmeler yaşandı;

        Bugüne kadar şu başarılar elde edildi;

        * Ayrıca Türkiye’de okullarda açılan toplam satranç sınıfı sayısı 30.000’e ulaştı.

        2013'te; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapsamında Sevgi Evi, Çocuk Evi, Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu, Koruma - Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde 305 birime 422 satranç sınıfı açıldı.

        REKLAM

        2017'de; 'Yeni Hayata Bir Hamle' projesi kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk ve Gençlik Ceza ve İnfaz Kurumları ile Çocuk Eğitim Evleri'nden 31 kuruma 40 satranç sınıfı açıldı.

        2018'de; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün işbirliğinde görme engelli çocuklara yönelik 'Gören Eller' projesi başlatıldı. Proje kapsamında, Türkiye’deki 17 görme engelli okuluna, özel tasarlanmış malzemelerden oluşan satranç sınıfları açıldı.

        2020'de; Proje sonrasında açılan 4 merkeze daha satranç sınıfı açıldı. 2500 sporcu proje kapsamında satrançla tanıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren çocuk destek merkezlerinde 'Mutlu Yarınlar' projesinin hayata geçirilmesine karar verildi. Söz konusu projeyle merkezlerde yaşayan dezavantajlı çocukların satranç öğrenmelerinin yanı sıra satranç antrenörü olarak hayata atılmalarının sağlanması hedeflendi. Proje kapsamında 35 ilde 72 merkezde 560 sporcu satranç eğitimi aldı.

        Türkiye İş Bankası'nın sponsorluğu kapsamında 'Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi'ndeki takımlar arasında maçlar düzenleniyor. Alanında ülkemizin en güçlü satranç ligi, Avrupa'nın da en kuvvetli ligleri arasında yer alıyor.

        Her yıl sömestr tatilinde yaklaşık 2.500 sporcunun katılımıyla Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları, pandemi sebebiyle 2021’de okulların yarıyıl tatilinde değil, 27 Ağustos - 3 Eylül 2021 arasında Konya - Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa