Telaşlı kişiliğinizle hayatınızı sıkıcı hale dönüştürmeyin!
Endişe sizi hiç yalnız bırakmayıp mizacınızın bir parçası haline geldiyse dikkat edin
Ceyda ERENOĞLU
TELAŞLI insanların günlük işleri yaparken ki acelecilikleri hem kendileri hem de çevrelerindekiler için yıpratıcı olabiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Bilal Ersoy, “Bünyesel olarak endişeye açık, ebeveynleri endişeli ve tahammülsüz insanların yaşamlarının ilk yılları travmatik geçiyor” diyor. Bu noktada tırnak yemeden sınav kaygısına, takıntıdan baygınlıklara, içe kapanmadan hiperaktiviteye, alt ıslatmadan astım krizlerine kadar birçok belirti anksiyetenin kılık değiştirmiş eşlikçileri olarak ortaya çıkıyor.
KONTROL LİSTESİ TAKINTINIZ VAR MI?
Yelpazenin bir ucunda endişelerini saklayamayan ve temas ettikleri herkese bulaştıran hareketli ve dağınık insanlar; diğer uçta ise dışarıdan hiç belirti vermeyen, stabil görünen, düzenli ve tertipli insanlar yer alıyor. Bilal Ersoy, “Sakin görünümün altında aslında bastırılmış yoğun bir anksiyete yatar” diyor. Zamanı doğru kullanmanın, pürtelaş insanların temel sorunlarından biri olduğu belirtiliyor ve boşluk duygusu bu kişilerin endişelerini artırıyor. Bu kişiler zihinlerinde sürekli zamanı kontrol ettikleri bir liste ile yaşıyorlar. Gece yatmadan önce bir gün sonra yapılacakların, hafta başında ise tüm haftanın programını yaptıkları için spontan olmakta zorlanıyor, planları aksadığında huzursuzluk duyuyorlar.
ÇALIŞKAN ÖĞRENCİ GERİLİMİ
Yaygın anksiyetesi olanlar, sabah uyanmaktan servise yetişmeye, yemek yapmaktan ev temizliğine, spor yapmaktan eğlenmeye, artık rutinleşen günlük aktiviteleri bile ince bir telaşla yapıyor ve yaptıkları her şeyde ödevini yetiştirmeye çalışan çalışkan öğrenci gerilimi yaşıyorlar. Hissetmek, duyumsamak, oyun oynamak ve hayal kurmak konusunda tecrübesiz oldukları için romantizmi yararsız buluyorlar.
ORTAK ÖZELLIKLERI
Sıklıkla huzursuzluk, halsizlik, kas gerginliği, uykusuzluk ve konsantrasyon güçlüğü çekerler.
Çevrelerinde bulunanların kendilerine uymalarını istediklerinden ilişki sorunları yaşarlar.
Romantizmden kaçtıkları için romantik partnerleriyle uyumsuzluk gösterebilirler.
Uzmana genellikle yakınlarının isteğiyle giderler. Ilaç tedavisi başlangıçta çok faydalı olsa da altta yatan nedenleri ve değer sorunlarını anlamak için psikoterapi zorunludur.