Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bayram yaklaşırken... | Sağlık Haberleri

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Bayram yazılarını hazırlarken her seferinde şunu fark ediyorum. Bizim için dini anlamları olan iki önemli bayram var ve ikisi de çok değerli, ama bir diyetisyenin veya diyet yapmaya çalışan birinin gözünden bakarsak bu bayramlardan biri şeker (tüm karbonhidratlar) biri de et bayramı. Durum böyle olunca yine şunu hatırlıyoruz. Bizim her etkinliğimiz, düğünümüz, cenazemiz, doğum günümüz hepsi yeme-içme aktivitesi değil mi? Ee… O zaman neden bir sebze bayramımız yok? Neden Ramazan veya Kurban Bayramı’nın en büyük özelliği en güzel sebzeleri yapmak ve ailece toplanıp sebze yemek değil? Mesela şöyle bir bayram düşünsenize, bayramda aile geleneğimiz mutlaka büyüklerimizde toplanıp fırında kabak mücveri ve pancar salatası yemektir. Sanırım bu bir hayal. En sevdiğiniz yemekler neler deyince kimse bamya, börülce demiyor. Ya et, tavuk ya da mantı, börek veya kadınların bayıldığı tatlılar. Kurban Bayramı geliyor, büyüklerin evinde toplanılacak, etler yenecek hatta mangallar yakılacak, anneanne ve babaanneler mutlaka börekler yapmış olacak ve hatta gelen misafirlere ısrarla tatlılar ikram edilecek. Yemek istemeyene de bugün bayram bir şey olmaz denecek. Madem durum böyle o zaman bu güzel bayramı nasıl kendimizi zorlamadan, kilo almadan, sağlık ve mutlulukla geçiririz bunu anlatayım. Sofrada şunlara dikkat edin;

        BAYRAM SOFRASI

        Kırmızı et yenecek nasıl olsa, uygun yeriniz varsa mangal yakılabilir. Etin ateşe çok yakın olmamasına, iyi pişmesine ama yanmamasına dikkat edin.

        Izgarada pişen etlerin yanına bol salata yapın. Roka salatası, çoban salatası hatta yine o mangalda veya ızgarada yapılmış közlenmiş biberler, soğanlar olsun.

        Kavurma yapacaksanız içine soğan, renk renk biberler ve sebzeler ilave edin. Bu yıl bol sebzeli bir kavurma deneyin.

        Haşlama yapacaksınız da içine soğan, patates, biber, sarımsak gibi sebzeler koyarak çeşitlendirin.

        Özellikle etin yanında bol maydanoz ve taze nane yiyin.

        Muhtemelen çok ekmeğe ihtiyacınız olmaz ama olursa tam buğday ekmeği tüketin.

        Kabaklı, havuçlu yoğurt gibi etin yanına konulabilecek antioksidan içeriği yüksek sebzeleri unutmayın.

        Zeytinyağlılardan mümkün olduğu kadar çok çeşit hazırlayın, bunlar daha dengeli yemenizi sağlar ve vücudunuzu temizler, tansiyonunuzu dengeler.

        BAYRAMDAN SONRA DETOKS YAPIN

        Detoks deyince bir kampa girin ve kendinizi kapatın demek istemiyorum ama küçük bir ev detoksu yapmak lazım. 4 gün boyunca çok fazla et yediyseniz, biraz da sizi dinlendirecek, temizleyecek, canlandıracak antioksidanlara ihtiyacınız olabilir. Kırmızı et, içerdiği demir ve B12 vitamini nedeniyle zihnimize çok iyi gelir. Güçlü olmamızı sağlar ve kas kitlesini korur. Ama yağlı kırmızı et ve fazla tüketim, kalp, böbrek, damarlar tarafından çok sevilmez. Ne yiyorsak yiyelim, dozu önemlidir. Kalp, damar, böbrek hastalıklarında (GUT), hipertansiyon probleminde, şeker hastalığında yağlı kırmızı et tüketimine dikkat etmek gerekir. Porsiyon kontrolü yaparak azar azar yediğinizde bir problem yaşamazsınız. Bir öğünde 100-150 gram yani 3-5 köfte kadar yemek en doğrusu. Her şeyi tadında yaşadığınız ve bol kahkaha attığınız bir bayram dilerim.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa