Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Ekip, çalışmasını Üniversiteye bağlı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirdi. Proje ekibinin başındaki isim olan Doç. Dr. Koç, daha önce yapılmış doku mühendisliği çalışmalarından farklı olarak kendilerinin üç boyutlu basımda canlı hücreleri biyo mürekkep olarak kullandıklarını söyledi.

YAPIM AŞAMASI

Hücreleri el değdirmeden bastıklarını anlatan Koç, “Dokunun 3 boyutlu anatomisini belirledikten sonra biyoyazıcıyı kontrol etmek için komutları dosyaya kaydediyoruz. Daha sonra bu komutları kullanarak biyo-yazıcının nereye hücre nereye destek yapısı basacağını kontrol ediyoruz. Projede fonksiyonel organ veya doku yapamıyoruz ama birebir organın bir parçasını, geliştirdiğimiz programlarla tasarlıyoruz” dedi.

HEDEF ORGANLARI BİREBİR KOPYALAMAK

Koç, geleceğe dönük planlarını da şöyle anlattı: “İleriye dönük en önemli hedef, 3B Biyo-yazıcı ile hastanın kendi normal hücrelerini kullanarak, gereken doku hatta organının birebir kopyasını üretebilmek. Böylece, hastanın kendi hücreleri ile üretilen yapay organı hastanın vücudunun reddetmesi gibi bir durum olmayacak.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ