Glikoz şurubu bakın nelere yol açıyor?
Şişmanlık, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer metabolik sendromların yanı sıra pankreas kanseri riskini de artırabiliyor
ABONE OLGlikoz şurubu son yılların en çok sorulan soruları arasında bulunuyor. Kafaları karıştıran glikoz şurubu hakkında bilgi veren Diyetisyen Emre Uzun, "2006 yılı itibarıyla dünyada yüksek fruktozlu mısır şurubu üretimi yaklaşık 12.5 milyon ton iken, ülkemizde 2010 yılı itibarıyla 400 bin ton civarında. Ucuz olması ve vücudun haz bölgesini uyarması sebebiyle kullanımı giderek artıyor. Ayrıca glikoz şurubunun başta pankreas kanseri riski olmak üzere böbrek ve akciğer hastalıklarına da davetiye çıkarıyor."
Mısır şurubu, şekerden daha ucuz ve bazı gıdalara arzu edilen özellikleri kazandırması sebebiyle gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle gibi birçok işlenmiş üründe yaygın bir şekilde kullanılıyor. Uzun süre glikoz şurubu bakımından zengin diyetle beslenme şişmanlık, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer metabolik sendromların riskini artırabiliyor.