Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, yaşlı bakımının yalnızca ailenin değil, toplum ve devletin de sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Evde bakım, genel sağlık sistemi içinde ve diğer sağlık hizmeti sunan kuruluşlarla bağlantılı bir kamu hizmeti olarak planlanmalıdır" dedi.

İbiş, Türkiye'de yaşlılara sunulan bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi için ilgili kuruluşlar ve disiplinler arasında eşgüdüm sağlanarak oluşturulacak modellere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yaşlılar için toplumla entegre yaşama imkanı sağlayan alternatif hizmet modellerinin çeşitlendirilmesinin önemini vurgulayan İbiş, yaşlının sağlığı ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik politikaların, onları mümkün olduğunca alıştıkları ortamlardan koparmaksızın barındırmalarına imkan sağlaması gerektiğini anlattı.

"Evde bakım, sosyal güvenlik sisteminde tam anlamıyla yer almalı"

İbiş, gelişmiş ülkelerde yaşlıların kendi evlerinde yaşamalarını kolaylaştırmak için evde bakım, süreli bakım, tele bakım, gündüz bakım evleri, gündüz bakım ve rehabilitasyon merkezleri, evde takip ve yemek hizmetleri gibi seçenekleri içeren farklı modeller sunulduğuna işaret etti.

Bu hizmetlerin toplum temelli anlayışla semt bazında örgütlenmesi gerektiğini söyleyen İbiş, "Evde bakım, genel sağlık sistemi içinde ve diğer sağlık hizmeti sunan kuruluşlarla bağlantılı bir kamu hizmeti olarak planlanmalıdır. Bakım ihtiyacı sadece ailenin değil, toplumun ve devletin de sorumluluğundadır. Bugün yürürlükte olan yasalarda evde bakım ile ilgili maddeler bulunmasına rağmen, evde bakım hizmetlerinin tüm yönlerini kapsayan ve kamu hizmeti olarak değerlendiren bir düzenleme bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

İbiş, evde bakım ve gündüz bakım hizmetlerinin finansal yönünün sosyal güvenlik sisteminde tam anlamıyla yer almadığını, bunun da toplumun genelinin bu hizmetlere erişimini engellediğini ifade etti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ