Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul, mantar zehirlenmelerinin önlenmesi için, birbirine benzeyen zehirli "Köygöçüren" ve zehirsiz "Ak" adlı mantar türlerinin fotoğraflarının yer aldığı afişlerin köy odalarına asılması önerisinde bulundu.

Mantar türlerinin yüzde 90'nın zehirsiz olduğunu belirten Türkekul, "Mantar türlerinden 200'ü zehirli, bunlardan da 20-25'i ölümcül. Baktığımızda doğada bulunan mantarların büyük kısmı zehirsiz" dedi.

İnsanların mantar konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren Türkekul, "Bir gramının tüketilmesinin bile ölümcül olabildiği Köygöçüren mantar çeşidi var. Ölümler bu mantar türünden kaynaklanıyor. Bu mantar türüne benzeyen ve halk arasında Ak mantar olarak bilinen bir tür var, en çok karıştırılan mantar çeşidi. Bu karıştırmalar ölümlere neden olabiliyor. Bu iki tür mantarın tüketilmemesi lazım" diye konuştu.

Türkiye'de son günlerde mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşandığını anımsatan Türkekul, şunları kaydetti:

"Araziye çıkıldığı zaman tanımadığımız ve şüphelendiğimiz mantarları yemememiz lazım. Bakanlıkların ve üniversiteler ile farklı kurumlar arasında bir protokol imzalanması lazım. Birbirine benzeyen zehirli Köygöçüren ve zehirsiz Ak mantar türlerinin fotoğrafları afiş haline getirilip köy odalarına ya da köylülerin ulaşabileceği alanlara asılarak tanıtılabilir."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ