Saç dökülmesine neden olan hatalar ve tedavi yöntemleri
Saçınızın dökülme nedenini biliyor musunuz? Bazen ağır bir diyet, bazen sahip olduğunuz bir hastalık bazen de vitamin eksikliği bu soruna yol açabiliyor. Kullandığınız ilaçlar ve strese yatkın yapınız da öyle. Yaşadığınız sorunun nedeninin bireysel alışkanlıklarınızdan kaynaklanabileceğini de unutmamak gerekiyor. Sorunun teşhis ve tedavisi ona uygun yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Çözüm bazen çok basit bazen daha karmaşık olabiliyor. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi
ABONE OLSaçlarımız da tüm organ ve dokularımız gibi bir yaşam döngüsüne sahip. Hem bireysel hem de tıbbi anlamda dikkat ve farkındalık sorunun büyümesini önleyip çözüme kavuşmasını sağlayabiliyor. Saç dökülmesinde tedavi, dökülmenin nedenine göre yapılıyor. Nedeni belirlemek için öncelikle saçlı derinin ve saçın muayene edilmesi gerekiyor.
Bu nedenle günde 50-100 tel saç telinin dökülmesi normal olarak değerlendiriliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hazal Sönmezler Selek, toplumda en sık görülen saç dökülmeleri arasında erkek tipi saç dökülmesi ve döngüsel saç dökülmelerinin (telogen effluvium) ilk sıralarda bulunduğunu söylüyor. Saç dökülmesinin nedenleri ise kalabalık bir liste içeriyor. Ağır diyetler, endokrinolojik hastalıklar (otoimmün tiroit hastalıkları) kullanılan bazı ilaçlar, ameliyat veya kaza geçirilmesi, gebelik sonrası dönem, demir, B12, çinko gibi eksiklikler ve kansızlık saç dökülmesine yol açan nedenler olarak sıralanıyor.
* Bir defada 50-60 tel kalınlığındaki bir tutam saç çektiğinizde elinize 2’den fazla tel geliyorsa
* Saçınızda bölgesel açılma başladıysa
* Saçlı derinizde kabuklanmalarla birlikte saç dökülmeniz varsa
* Alnınızdaki saç çizgisi geriye doğru gidiyorsa
* Saç dipleriniz acıyorsa
* Saçınızı topladığınızda saçsız, boşluklu alanlar görülüyorsa
* Orta saç çizginiz genişlediyse aktif saç dökülmeniz var demektir ve durum bu mutlaka bir uzmana başvurmanızı gerektirir.