Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA | AB ve NATO'dan ortak açıklama: Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekliyoruz, bedeli ağır olacak! - Rusya Ukrayna savaşı haberleri

        Avrupa Birliği (AB), olağanüstü Liderler Zirvesinde Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ile kişilere yönelik olmak üzere ek yaptırımları kabul ettiğini duyurdu.

        AB liderlerinin Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu gündemiyle toplandığı olağanüstü zirvenin sonuç bildirisine göre, Moskova yönetiminin saldırıları güçlü biçimde kınandı.

        Liderler, Ukrayna'da meydana gelecek zararın ve can kayıplarının sorumluluğunun tümüyle Rusya'ya ait olduğunu vurgularken, Rusya'ya tüm askeri eylemlerini durdurma, tüm kuvvetlerini koşulsuz geri çekme çağrısı yaptı.

        Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ile kişilere yönelik olmak üzere ek yaptırımları kabul eden liderler, ayrıca yaptırım listesini oluşturma yöntemini de değiştirdi.

        Tüm ülkelere ayrılıkçı sözde yönetimleri tanımama çağrısı yapan liderler, Gürcistan ve Moldova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını yineledi.

        Liderler, zirvenin sonuç bildirisinde AB Konseyinin konuyu takip edeceğini ve başka yaptırımlar için hazırlıklı olmayı sürdüreceğini belirterek, AB Komisyonunu enerji de dahil olmak üzere beklenmedik durumlar için tedbirleri ortaya koymaya davet etti.

        AB liderleri ayrıca Belarus'un da saldırılardaki dahlini kınadı ve Minsk yönetimini de içerecek bireysel ve ekonomik yaptırımlar için hazırlıkları başlatma kararı aldı.

        "BEDELİ AĞIR OLACAK"

        AB ve NATO'dan yapılan ortak açıklamada, "Putin Avrupa'ya savaşı geri getirdi, bedeli ağır olacak" denildi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rusya-Ukrayna gerilimi had safhaya çıkarken, dünyadan Ukrayna'ya destek mesajları gelmeye başladı.

        Avrupa Birliği ve NATO'dan yapılan ortak açıklamada, "Putin Avrupa'ya savaşı geri getirdi, bedeli ağır olacak" ifadeleri kullanıldı.

        Rusya'dan ABD ve Avrupa'ya verilen yanıtta" Yaptırımlara kısasa kısas usulüyle yanıt verilecek" denildi.

        G7'DEN KINAMA

        G7 Liderleri, "Rusya'yı en güçlü şekilde kınıyoruz, İşgale karşı Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz." açıklamasında bulundu.

        NATO GENEL SEKRETERİ: KAYBEDİLEN HAYATLARDAN RUSYA SORUMLU OLACAK

        NATO Genel Sekreteri Stoltenberg öğle saatlerinde tekrar açıklamada bulunarak "Kaybedilen hayatlardan Rusya sorumlu olacak" dedi. Stoltenberg "Askerlerimiz ve yüzlerce jet hazır bekliyor" dedi ve "Yeni kararlı ve daha güçlü bir şekilde birlikte çalışmalıyız. Demokrasi her zaman otokrasiye karşı kazanacaktır." diye ekledi.

        REKLAM

        Soru cevap kısmında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg "NATO tarihteki en güçlü ittifak konumunda. Biz her müttefiğimizi, her koşulda savunacağız. İşte bu yüzden ittifakın doğu kanadını güçlendirdik. Son derece net bir mesajımız var: Bir müttefiğe yapışmış saldırı hepimize yapılmış sayılır. Müttefikler olarak herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermemeye çalışıyoruz" dedi.

        Stoltenberg yaşanan sürece ilişkin "Avrupa için kader anı" derken "100 savaş uçağı hazır bekliyor" diye ekledi.

        JOHNSON: ÖNÜMÜZDE KARANLIK GÜNLER GÖRÜNÜYOR

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti." ifadesini kullandı.

        Johnson öğle saatlerinde yaptığı yeni açıklamada ise "Önümüzdeki günler karanlık görünüyor. Biz Ukrayna'nın yanındayız. Ortaklarımız ve müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz. Amacımız ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın bağımsızlığı. Bu sadece Ukrayna'ya bir saldırı değil demokrasiye de bağımsızlığa da bir saldırı." dedi.

        Rusya ile Ukrayna'nın askeri güçleri
        Haberi Görüntüle
        REKLAM
        Ukrayna işgaline başlayan Rusya'ya dünyadan ilk tepkiler!
        Haberi Görüntüle
        Rusya'dan ABD'ye yaptırım yanıtı
        Haberi Görüntüle
        Rusya'nın rezerv kozu
        Haberi Görüntüle
        Ukrayna liderinden ilk açıklama: Kendimizi savunacağız, saldırmayacağız
        Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa