Progesteron hormonu nedir ve kaç olmalı? Progesteron hormonu değeri ile görevleri
Hormonlar, bezlerde üretilen ve hücrelerinin hormon için özel reseptörleri olan organa ulaşana kadar kan dolaşımında bulunan küçük moleküllerdir. Progesteron, progestojenler adı verilen hormonlar sınıfındaki ana hormondur. Progestojenler; aynı östrojenler ve androjenler gibi ergenlik döneminde cinsel gelişimi etkileyen, üreme ile ilgili seks hormonlarıdır. Peki, ayrıntılı bir şekilde inceleyecek olursak progesteron hormonu nedir?
Progesteron Hormonu Görevleri
Progesteronun emzirme döneminde çok büyük rolü vardır. Çünkü meme bezlerinin hazırlanmasına yardımcı olur, göğüslerin boyutunu süt salgılanması için artırır. Progesteron hormonu görevleri şunlardır:
Daha az ölçüde de olsa progesteron böbreküstü bezleri ve karaciğer tarafından da üretilir. Erkeklerin de vücutlarında çok az miktarda progesteron bulunur. Testislerde ve adrenal bezlerde üretilir. Yapay müdahalelerde progesteron hormonu yan etkileri ortaya çıkabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Progesteron Hormonu Kaç Olmalı?
Progesteron düzeyleriniz normal değilse fark edebileceğiniz bazı belirti ve semptomlar vardır. Düzenli yumurtlama yoksa (veya hiç yoksa) ya da vücudunuz yeterince progesteron üretemiyorsa düşük olabilir. Düşük progesteron düzeylerinin bazı belirtileri şunlardır:
Prolaktin (süt üretimine neden olan hormon) düzeylerinin yükselmesi, hipotiroidizm veya polikistik over sendromu (PKOS) gibi bazı bozukluklar yumurtlamanın seyrek olmasına veya hiç olmamasına neden olabilir. Bu da düşük progesteron seviyelerine yol açar. Bu durumlarda düşük progesteron düzeylerinin nedeni teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.
Progesteron hormonu değeri kişiden kişiye değişebilir, ancak aynı zamanda bir kişi için farklı döngülerde de olabilir. Erkekler için bu değer 1 ng/mL den düşüktür. Kadınlar ise yumurtlama dönemi yaşandığında 1 ng/mL den daha azdır, fakat adet döngüsünün ortasında 5-20 ng/mL arası bir değerdedir. Hamileliğin ilk döneminde de 11,2-90 ng/mL şeklindedir.
Progesteron Hormonu Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Progesteron; uterus, vajina, serviks, göğüsler ve testislerin yanı sıra beyni, kan damarlarını ve kemikleri hedefler ve etkiler. Çünkü yumurtalıklar ve daha sonra plasenta tarafından salınan bir seks hormonudur. Hamilelik araştırması sırasında embriyonun uterusa implantasyonunu kolaylaştırmak için yeterli progesteron düzeyine sahip olmanız gerekir. Ğrogesteron hormonu hangi yiyeceklerde bulunur diye merak ediyorsanız en çok karpuz, somon, bezelye, chia, susam, fındık ve mercimek gibi baklagillerde bulunmaktadır. Bu hormonun seviyelerini korumaya veya düzenlemeye yardımcı olan yiyecek grupları ise aşağıda sıralanmıştır.