Otizm nedir, neden olur ve geçici mi? Otizm belirtileri ve tedavisi
Otizm rahatsızlığı çoğunlukla ilk çocukluk döneminde başlamaktadır. Otizm geçen ve tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Yaşamı boyunca çocuk otizm ile mücadele etmek zorunda kalır. Genel olarak otizmli çocuklar çevreleriyle davranışsal ve sözel olarak iletişim kurmakta zorlanmaktadır. Uzmanlar otizmin bir gelişim bozukluğu olduğunu ifade etmektedir. Bugün bebeklik döneminde bile otizmin çeşitli testler yardımıyla tanısının konulması mümkündür. Bir çocuk eğer otizmliyse ne kadar erken fark edilirse o kadar fazla yol kat etmek mümkündür. Otizmin kesin bir sebebi yoktur.
Uzmanlar konuyla ilgili çok fazla araştırma yapıyor olsalar bile hala çok net yanıtlara ulaşılabilmiş değildir. Ancak yapılan araştırmalar otizmin genetik unsurlardan çok fazla etkilendiğini ortaya koymaktadır. Erkek çocukları kızlarla kıyaslandığında otizme daha meyillidir. Otizmi olan çocukların yarısından fazlasında zekâ geriliği olduğu saptanmıştır. Otizmli çocukların sadece küçük bir kısmı üstün zekalıdır. Bazı çocuklarda otizmle beraber hiperaktivite/dikkat eksikliği ya da duygu durum bozukluğu da görülebilmektedir. Önemli olan tanının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve tedaviye başlanmasıdır. Bu içeriğimizde sizlere otizm nedir, neden olur ve geçici mi? Otizm belirtileri ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri bir araya getirdik. İşte otizm ile ilgili merak edilenler…
Otizm Nedir
Otizm nedir sorusu çocuklarında bazı belirtiler fark eden ebeveynler tarafından çok fazla sorulmaktadır. Uzmanlar otizmin çoğunlukla çocukluğun ilk üç yılında ortaya çıkan ve çocuğun yaşamı boyunda süren davranışsal ve sözel iletişimi olumsuz şekilde etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu dile getirmektedir. Bugün otizmin anlaşılması için kolay testler vardır ve uzmanlar tarafından tanı hızlı bir şekilde koyulabilmektedir.
Otizm Neden Olur
Otizm neden olur sorusunun uzmanlar tarafından verilmiş kesin bir yanıtı yoktur. Ancak yapılan araştırmalar otizmin genetik olma olasılığının çok yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Erkek çocuklarında kız çocuklarına kıyasla daha fazla görülmektedir. Otizmli çocukların yarısından fazlasında zeka geriliği olduğu tespit edilmiştir.
Otizm Ne Demek
Otizm ne demek diye çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Otizm bir gelişim bozukluğudur. Çoğunlukla erkek çocuklarında daha fazla görülen otizm çocuğun ilk üç yıllık döneminde kendisini davranışsal ve iletişimsel açıdan göstermektedir. Çocukların yaşıtları gibi davranış gösteremediği ve ilerleyemediği bir gelişim bozukluğudur.
Otizm Genetik mi
Otizm genetik mi sorusu üzerinde çok fazla bilimsel araştırma yapılmaktadır. Uzmanlar otizmin %90 lara varan oranlarla genetik olduğunu ifade etmektedir.
Otizm Belirtileri
Otizm belirtileri arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;
Otizm Tedavisi
Otizm tedavisi için destekleyen ve alternatif çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Ancak bu tedavilerin hiç biri kesin çözüm odaklı değil destekleyicidir.
Otizm Testi
Aileler çocuklarında otizm olum olmadığını anlayabilmek için otizm testi yaptırabilmektedir. Altı yaşın öncesinde yapılan testler aile ve çocukla görüşülerek değerlendirilmektedir. Testin sonuçlarına göre çocukta otizm riski olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Bebeklerde Otizm Belirtileri
Bebeklerde otizm belirtileri arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;