Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Mohaç Meydan Savaşı Tarihi, Nedeni, Tarafları, Sonuçları ve Önemi: Mohaç Meydan Savaşı Kimler Arasında Oldu, Ne Kadar Sürdü?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yaklaşık iki saat gibi kısa bir sürede sona eren ve bu özelliğiyle dünya tarihinin en kısa meydan muharebelerinden biri olan Mohaç Meydan Muharebesi önemi nedir? İşte, Mohaç Meydan Savaşı tarihi ile alakalı tüm detaylar…

        Mohaç Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?

        Osmanlı İmparatorluğu ile II. Lahos önderliğindeki Macar Krallığı arasında gerçekleşen Mohaç Savaşı; Osmanlıların kesin bir galibiyeti ile sonuçlanmıştır. Macaristan topraklarının nerdeyse tamamının Osmanlı hâkimiyetine girmesi ile sonuçlanan Mohaç Meydan Savaşı tarihi 1526’dır.

        Peki, Mohaç Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? Mohaç Savaşı ya da Mohaç Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği dönemde Osmanlı Devleti hükümdarı, Kanuni Sultan Süleyman’dır.

        REKLAM

        Mohaç Meydan Savaşı Tarihi

        1521 tarihinde Belgrad’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından, Kanuni Sultan Süleyman’ın bir sonraki hedefi Macar Krallığı olmuştur. İlk etapta Macaristan’ı tıpkı Eflak ve Boğdan gibi kendisine bağlı birer beylik olarak tutmak isteyen Osmanlı Devleti; Avrupa’daki siyasal gelişmelerden sonra Macaristan üzerindeki politikasında değişikliğe gitmiştir.

        Avrupa’da meydana gelen siyasi gelişmelerden en önemlisi Kutsal Roma Germen İmparatorluğu ile Fransa arasında geçen Pavia Savaşı’dır. Gerçekleşen bu savaşta Fransa kralı Fransuva, Şarlken’e esir düşmüştür. Yaşanan bu esaretin ardından Fransuva’nın annesi, kralın serbest kalması için Osmanlı Devleti’ne başvurmuş; Kanuni Sultan Süleyman da Şarlken’in Avrupa’daki gücü kırmak için bu yardım çağrısına olumlu karşılık vermiştir. Tüm bu gelişmelerin ardından hem Şarlken’i zor duruma düşürmek hem de Macar Kralı II. Lahos’u cezalandırmak için Macaristan seferi hazırlıkları başlamıştır.

        REKLAM

        29 Ağustos 1526 tarihinde Mohaç Ovası’nda iki orduyu karşı karşıya getiren savaş Osmanlı Devleti’nin mutlak zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin Mohaç savaşı taktiği de bu savaşın kazanılmasında belirleyici olmuştur. Turan ya da Hilal taktiği adı verilen bu askeri plan; sahte bir geri çekilme ve üzerine gelen düşmanı çember içine alarak imha etme üzerine dayalıdır.

        Mohaç Savaşı Nedenleri

        1539 tarihinde gerçekleşen ve Osmanlı Devleti’nin galibiyetiyle sonuçlanan Mohaç Savaşı nedenleri şunlardır:

        • Osmanlı Devleti’nin Macaristan’a hâkim olma isteği.
        • Fransa kralının, Şarlken’e karşı Osmanlılardan yardım istemesi.
        • Macar Krallığının Osmanlı Devleti’ne karşı olan saldırgan tutumları.
        • Osmanlı Devleti kontrolünde olan Balkan coğrafyasının güvenli hale getirilmek istenmesi.
        • Kanuni Sultan Süleyman’ın Orta Avrupa’yı Osmanlı hâkimiyetine almak istemesi.

        Mohaç Savaşı Sonuçları

        REKLAM

        Mohaç Savaşı hem Osmanlılar hem de Avrupa için birçok önemli sonuç doğurmuştur. Öne çıkan Mohaç Savaşı sonuçları şu şekilde listelenebilir:

        • Macar Krallığı, Osmanlıların hâkimiyeti altına girmiştir.
        • Osmanlı Devleti Avusturya ile komşu haline gelmiş ve Osmanlıların Avrupa’daki otoritesi artmıştır.
        • Fransa, Şarlken baskısından kurtulmuştur.
        • Osmanlı Devleti sınırları Orta Avrupa’ya kadar ulaşmıştır.
        • Macaristan’ın başkenti Budapeşte Osmanlı Devleti eline geçmiştir.

        Mohaç Meydan Muharebesi Önemi

        Mohaç Meydan Muharebesi’nin kazanılması ile birlikte, Avrupa ve Papalık tarafından Osmanlı Devleti’ne karşı bir kalkan olarak kullanılan Macaristan, Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Bu durum da Osmanlılara karşı her fırsatta kullanılan savunma hattının ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir

        Ayrıca bu savaş ile Osmanlı Devleti ile Avusturya komşu olmuş; bu durum da uzun yıllar sürecek olan Osmanlı – Avusturya savaşlarına zemin hazırlamıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa