Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Meteoroloji'den son dakika fırtına uyarısı! AFAD 81 ilde teyakkuza geçti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, pazar günü beklenen olumsuz hava koşullarına karşı, 81 ilde İl AFAD Merkezlerinin, ilgili Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) grupları ile teyakkuz haline geçirildiğini bildirdi.

        44 İLDE TURUNCU, 20 İLDE SARI UYARI

        Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından, ülke genelinde beklenen olumsuz hava koşullarına ilişkin paylaşımda bulundu.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 44 ilde "turuncu", 20 ilde "sarı" uyarı olmak üzere 64 il için meteorolojik uyarı yaptığına dikkati çeken Yerlikaya, şunları kaydetti:

        "81 ilimizde İl AFAD Merkezlerimiz, 7/24 esasına göre ilgili TAMP grupları ile teyakkuz haline geçirilmiştir. Vatandaşlarımızdan ricamız, uyarıları hassasiyetle dikkate almaları. Özellikle turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan hemşehrilerimizin çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum."

        REKLAM

        İSTANBUL VALİSİ GÜL UYARDI: TEDBİRLİ OLUN

        İstanbul Valisi Davut Gül, kentte beklenen fırtınanın kara ve denizde meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu.

        Vali Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, son değerlendirmelere göre İstanbul'da halen kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde devam eden rüzgarın, pazar sabahından itibaren etkisini artırarak kuvvetli fırtına ve yer yer tam fırtına şeklinde eseceğini kaydetti.

        HAVA SICAKLIĞI HİSSEDİLİR DERECEDE AZALACAK

        Hava sıcaklıklarının pazar günü hissedilir derecede azalarak 6-8 derece civarına düşeceğinin tahmin edildiğini aktaran Gül, yağışların İstanbul genelinde pazar günü yer yer yağmur şeklinde olmasının beklendiğini belirtti.

        Vali Gül, kuzey ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmurun görülebileceğinin tahmin edildiğini aktararak, vatandaşları kuvvetli rüzgar ve fırtınanın kara ile denizde meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

        YALOVA'DA ÇATININ DÜŞME ANI GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI

        Yalova'nın Termal ilçesinde fırtına nedeniyle bir evin çatısı uçtu. Sokakta bulunan bir binaya çarparak parçalanan çatının parçalarının isabet ettiği 2 kişi yaralandı. O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

        Görüntülerde, parçalanan çatının parçaları etrafa savrularak yol üzerindeki vatandaşlara isabet ederken, çevredeki vatandaşların ise üzerine çatı düşen yaralıya müdahale ettiği anlar görüldü.

        KAĞITHANE'DE BİR BİNANIN ÇATISI UÇTU

        İstanbul'da kent genelinde etkili olan şiddetli rüzgar ve yağışın etkisiyle bir binanın çatısı uçtu. Olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edilirken olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

        Olay saat 04.00 sıralarında Kağıthane Talatpaşa Mahallesi Semavi Sokak'ta meydana geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından İstanbul'da gece saatlerinde şiddetli rüzgar ve yağış etkisini gösterdi.

        Şiddetli rüzgar ve yağışın etkisiyle Kağıthane Talatpaşa Mahallesi'nde bulunan 6 katlı bir binanın çatısı uçarak sokakta park halinde bulunan otomobillerin üzerine düştü. Çatının uçtuğunu gören, yan binadaki bir vatandaş itfaiye ve polis ekiplerine ihbarda bulundu. Olay yerine sevk edilen itfaiye ve polis ekipleri tarafından çevrede güvenlik önlemleri alınırken itfaiye ekipleri çatıda risk teşkil eden diğer parçaları kontrol altına aldı.

        Çatıdan kopan parçalar sokakta park halinde bulunan araçların üzerine düştü. Olayda ölen ya da yaralanan kimse olmazken araçlarda ve binada maddi hasar meydana geldi. Polis ekipleri sokağı insan ve araç girişine kapatırken itfaiye ekipleri çatıdan uçan parçaları olay yerinden kaldırdı.

        TAKSİM'DE VATANDAŞLAR ZOR ANLAR YAŞADI

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kent genelinde yaptığı fırtına uyarılarının ardından Taksim'de sağanak yağış ve şiddetli rüzgar vatandaşlara zor anlar yaşattı.

        Sağanak yağış yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarından olan Taksim'de de gece saatlerinde etkisini gösterdi. Bazı vatandaşlar yağmurdan şemsiyelerini kullanarak korunurken, sağanak yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ise ıslanmaktan kurtulamadı.

        Kimisi ıslanmamak için kıyafetlerle kafalarını kapatırken, kimisi de dükkan, bina altları ve duraklara sığındı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle birçok vatandaşın şemsiyeleri ters döndü ve bazı vatandaşlar ise şiddetli rüzgarda ayakta durmakta zorlandı. O anlar kameralara yansıdı. Fırtınanın pazar günü akşam saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

        ŞEHİR HATLARI VE İDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

        Marmara Denizi'nde beklenen kuvvetli fırtına etkisini gösterdi. Fırtınanın etkisiyle Beşiktaş sahiline vuran dalgalar 2 3 metre boyuna ulaştı. Şehir Hatları ve İDO seferleri iptal edildi.

        Beşiktaş sahiline vuran dalgaların boyu 2-3 metreye ulaşırken deniz seferleri de olumsuz etkilendi.

        Sahilde bulunan vatandaşlar ise kıyıya vuran dalgaların keyfini çıkardı. Dalgaların kıyıya vurduğu esnada bazı vatandaşlar cep telefonuyla fotoğraf ve video çekerken bazı vatandaşlar ise sahil kenarında dalgaları seyretti.

        İDO tarafından yapılan açıklamada fırtınanın etkisiyle pazar günü de deniz seferlerinin iptal edildiği öğrenildi.

        EDİRNE'DE YOL TRAFİĞE KAPANDI

        Edirne'de şiddetli yağış ve kuvvetli fırtına nedeniyle vatandaşlar ve sürücüler ilerlemekte büyük güçlük yaşarken, devrilen bir ağaç ise yaklaşık 5 saat boyunca yolun trafiğe kapatılmasına sebep oldu.

        Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde etkisini sürdüren şiddetli sağanak yağış ve fırtına vatandaşlara büyük zorluk yaşattı. Kocasinan Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi üzerinde bulunan bir ağacın yol ortasına devrilmesi sonucu yaklaşık 5 saat boyunca yol trafiğe trafiğe kapatıldı.

        Ayrıca, rüzgarın şiddetine dayanamayan ağaç otobüs durağının üstüne devrildi. Şehir içi otobüs durağında kimsenin olmaması ise büyük bir felaketin yaşanmasının önüne geçti.

        Polis ekipleri, fırtına nedeniyle devrilen ağaç için cadde üzerinde güvenlik önlemi aldı.

        BURSA'DA EVİN ÇATISI UÇTU

        Bursa'nın İnegöl ilçesinde gece saatlerinde etkisini artıran lodos, evin çatısını 100 metre uçurdu.

        Olay, Mahmudiye Mahallesi 1. Kaya Sokak üzerinde meydana geldi. Gece saatlerinde mahalle sakinleri, gürültüyle uyandı. Dışarıya çıkan vatandaşlar sokak üzerinde çatı parçaları buldular.

        Vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine polis ve İtfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler çevredeki binaların çatılarını tek tek inceledi. Çatının düştüğü sokağın arka tarafındaki Lider sokakta inceleme yapan ekipler, hasarlı binayı buldular.

        Yaklaşık 100 metre uçarak diğer sokak üzerine düşen çatı parçalarını gören vatandaşlar hayretler içerisinde kaldı. Uçan çatı parçaları, bir binaya çarparak hasar oluşturdu. Çatısı uçan dubleks daire sahibine haber verildi. Uçan çatı, ekipler tarafından yoldan kaldırıldı.

        İZMİR'DE DENİZ TAŞTI, SİRENLER ÇALDI

        İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu yollar su altında kaldı, vatandaşlar araçlarını kurtarmak için çaba harcadı.

        Kentte gün boyu devam eden yağmur, gece geç saatlerde etkisini artırdı. Fırtınanın da başlamasıyla Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi ile Aksoy Mahallesi'nde deniz taştı.

        Sahildeki sitelerin bahçeleri suyla dolarken, cadde ve sokaklar da sular altında kaldı.

        Çevredeki sitelerin görevlileri siren sesleriyle araç sahiplerini uyardı. Birçok vatandaş, araçlarını su altında kalmadan kurtarmaya çalıştı.

        İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, kapalı kanalları açmak için çalışma yaptı.

        Su seviyesinin sürekli yükseldiği bildirildi.

        Bazı vatandaşların ayakkabılarını çıkarıp yürüdükleri belirtildi.

        Araçlarının suda kalmaması için çabalayan 2 motorlu kuryenin, başarılı olamayınca motorlarını iple ağaca bağladıkları görüldü.

        Şiddetli rüzgarın ardından Karşıyaka Cemal Gürsel Sahil Yolu da tamamen sular altında kaldı. Birçok yeri su basarken, deniz suyunun arka sokaklara kadar ulaştığı görüldü.

        ANKARA'DA KUVVETLİ RÜZGAR AĞAÇLARI DEVİRDİ

        Ankara'nın Çankaya ilçesinde kuvvetli rüzgarda devrilen ağaç, lüks bir otomobilin üzerine düştü. Otomobilde hasar meydana geldi.

        Akşam saatlerinde etkili olan rüzgar nedeniyle Ayrancı Mahallesi Tirebolu Sokak'ta park halindeki lüks otomobilin üzerine ağaç devrildi. Devrilen ağaç belediye ekipleri tarafından kesilerek otomobilin üzerinden kaldırıldı. Otomobilde hasar meydana geldi.

        Öte yandan Yenimahalle ilçesi Yukarı Yahyalar mahallesinde bir apartmanın çatısı uçtu, Mamak ilçesi Altınevler Mahallesi'nde bir apartmanın dış yalıtımı koptu. Her iki olayda da yaralanan olmadı.

        ÇANAKKALE'DE FERİBOT SEFERLERİ DURDURULDU

        Çanakkale Boğazı'ndaki fırtına, yerel feribot trafiğinde aksamaya neden oldu.

        Bölgede geceden bu yana aralıklarla etkili olan fırtına nedeniyle Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkale-Eceabat ve Lapseki-Gelibolu feribot seferleri, Liman Başkanlığının talimatıyla geçici olarak durduruldu.

        Çanakkale Boğazı ile Adalar hattındaki ulaşımı sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamada, seferlerin, fırtınanın etkisini kaybetmesinin ardından yapılacağı ifade edildi.

        Boğaz, kuzeyden güneye tek yönlü transit gemi trafiğine de kapatılmıştı.

        BALIKÇILAR TEKNELERİNİ KARAYA ÇEKTİ

        Zonguldakta balıkçılar, kentte etkili olması beklenen fırtına öncesinde tedbir aldı.

        Meteorolojiden fırtınaya karşı yapılan uyarı üzerine balıkçılar teknelerini karaya çekti.

        Bazı balıkçılar, teknelerini çekicilere yükleyerek otoparka götürürken bazıları ise barınaklarının önüne tahtalarla set oluşturdu.

        Denizden çıkarılan avlanma araçları da barınağa ve limanda güvenli yerlere alınarak sabitlendi.

        Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, gazetecilere, beklenen fırtınaya karşı tedbir aldıklarını belirterek, "Önceki fırtınada barakalar çok zarar gördüğü, camlarımız kırıldığı için büyük zararımız var. Belediyemiz sağ olsun zararlarımızı giderecek. Pazar günü de inşallah hafif atlatırız bu fırtınayı. Teknelerimizi garantiye aldık." diye konuştu.

        REKLAM

        ANTALYA'DA HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

        Meteoroloji’nin turuncu kod uyarısı verdiği Antalya’da şiddetli yağış nedeniyle araçlar yolda kaldı, logarlar taştı, halk otobüslerine su doldu.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün turuncu kod uyarısının ardından turizm kenti Antalya’da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur, gece saatlerine kadar devam etti, zaman zaman adeta hayatı durma noktasına getirdi.

        İZMİR'DE DENİZ TAŞTI

        İzmir'in Çeşme ilçesinde etkili olan fırtına sebebiyle yer yer denizde taşmalar meydana geldi.

        Meteoroloji tarafından yapılan uyarıların ardından İzmir ve çevresi için sarı kodlu uyarı yapılmıştı. Gece saatlerinde etkili olan fırtına sebebiyle Çeşme'de bazı bölgelerde denizde taşmalar meydana geldi. Sert dalgalardan dolayı deniz suyu karaya ulaşırken, fırtınanın gece boyunca etkili olmasının beklendiği öğrenildi.

        Göle dönen yollar da araçlar ilerlemekte zorlandı. Fırtına nedeniyle dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde dev dalgalar oluştu. Bir vatandaş ise dalgalara aldırış etmeden denize girdi. Bir halk otobüsünü ise su basarken, vatandaşların panik anları kameraya yansıdı.

        Antalya’nın turizm beldesi Kundu’da şiddetli fırtına ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

        DOĞU ANADOLU'NUN BATISI İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

        Doğu Anadolu'nun batısında yarın kuvvetli yağış bekleniyor.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan ve Bingöl'de kuvvetli sağanak etkili olacak.

        Yağışın bu illerin yüksek ve dağlık kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

        Açıklamada, yağış dolayısıyla ulaşımda aksama, su baskını, kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi.

        KARADENİZ'DE TAM FIRTINA BEKLENİYOR

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz'de ‘tam fırtına’ beklendiği uyarısında bulundu.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Batı Karadeniz'de rüzgarın, Pazar batı ve güneybatı, batısı öğle saatlerinden itibaren kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına, zamanla 7 ila 9 kuvvetinde (50-90 km/ saat) kuvvetli fırtına, yer yer 10 kuvvetinde (105 km/saat) tam fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, 27 Kasım Pazartesi günü akşam saatlerinden sonra etkisini azaltması beklenmektedir” denildi.

        REKLAM

        Açıklamada ayrıca, “Doğu Karadeniz'de rüzgarın, yarın (Pazar) ilk saatlerden itibaren batısında batı ve güneybatı, öğle saatlerinden sonra genelinde batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına, zamanla 7 ila 9 kuvvetinde (50-90 km/ saat) kuvvetli fırtına, yer yer kısa süreli 10 kuvvetinde (105 km/saat) tam fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, Pazar gece saatlerinden sonra etkisini azaltması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

        YÜK GEMİLERİ SİNOP'UN DOĞAL LİMANINA DEMİRLEDİ

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan fırtına uyarısı üzerine uluslararası yük taşımacılığı yapan çok sayıda yük gemisi Sinopun doğal limanına sığındı.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan fırtına uyarısı üzerine uluslararası yük taşımacılığı yapan çok sayıda yük gemisi Sinopun doğal limanına sığındı. Bu arada kuvvetli rüzgar, Gerze ilçesi genelinde etkili oldu. Rüzgar sebebiyle iki ağaç yola devrildi. Belediye ekipleri devrilen ağaçları bulundukları yerden kaldırdı.

        *Haberin görseleri AA, DHA ve İHA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa