Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ordunun tamamen siyasete müdahil olduğu, devletin birden fazla cephede mücadeleler vermekte olduğu Mehmed Reşad dönemi savaşları ve yenilikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar…

Mehmed Reşad Dönemi Genel Özellikleri

  • Abdülhamid’in 1908 yılında tahttan indirilmesi sonucu Osmanlı Devleti’nde hükümdar olan Mehmed Reşad döneminin ilk önemli olaylarından bir tanesi Trablusgarp Savaşı’dır. 1911 yılında İtalyanların Trablusgarp ve Bingazi’yi işgal etmeleri üzerine gerçekleşen savaş 1912 yılında imzalanan Uşi Antlaşması ile sona ermiştir.

1912 – 1913 senesinde yaşanan Balkan Savaşları da Mehmed Reşad döneminde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu iki savaşın sonunda Osmanlı Devleti; Batı Trakya, Ege Adaları, Selanik ve Arnavutlu gibi önemli yerleri kaybetmiş; Balkanlardaki Osmanlı hakimiyeti tamamen sona ermiştir.

  • Dünya Savaşı esnasında ise Osmanlı Devleti, Almanya’nın yanında İttifak Devletleri arasında yer almış ve 4 sene süren savaş İttifak Devletleri’nin dolayısıyla Osmanlı Devleti’nin mağlubiyeti ile sona ermiştir. Savaşın ardından 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi ise tüm Anadolu coğrafyasının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesine zemin hazırlamış ve Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir.

Mehmed Reşad Dönemi Önemli Olayları

Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ