Leblebinin faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Leblebinin faydaları ve zararları!
Çoğunlukla bir atıştırmalık olarak tüketilen kuruyemişlerin sağlık için de önemli faydaları bulunur. Protein deposu baklagillerden biri olan nohutun kavrulması sonucu elde edilen leblebi de severek tüketilen bir kuruyemiştir. Birçok kişi tarafından leblebinin faydaları ise merak konusu olmaktadır. Biz de bu yazımızda leblebi hakkında merak edilen bilgileri ve leblebinin faydaları ile zararlarını derledik. Leblebi hakkındaki bilgilere aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.
Leblebi, yemeklerde, salatalarda ve mezelerde kullanılan nohutun kavrulmasıyla elde edilen bir kuruyemiştir. Hem lezzeti hem de faydalarıyla dikkat çeken leblebi tam bir sağlık deposu olma özelliğini taşır. Bu şifa deposu kuruyemişte K, B6, C, A, E vitaminleri ile selenyum, magnezyum, çinko, fosfat, kalsiyum bulunmaktadır. Birçok vitamin ve proteini içeriğiyle dikkat çeken leblebinin faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da dile getirilir. Birçok kişi tarafından leblebinin faydaları merak edilmekte ve leblebi yemek neye iyi gelir soruları sıklıkla araştırılmaktadır. İşte leblebinin faydaları…
Leblebinin Faydaları
Hamilelikte Leblebi Yenir Mi?
Anne adayları gebelik döneminde beslenmelerine oldukça dikkat etmektedir. Bu nedenle de hamilelik döneminde yiyecekleri besinler konusunda oldukça hassastırlar. Gebelik dönemindeki kişiler hamilelikte leblebi yenir mi sorusunun cevabını da merak etmektedir. Hamilelikte leblebi yenmesi güvenli olduğu gibi son derece yararlıdır da. Özellikle hamilelikte yaşanan bulantıların önüne geçilmesinde leblebi son derece etkilidir.
Aynı zamanda içeriğinde bulunan birçok vitamin, mineral ve aminoasitler sayesinde bebeğin gelişimine katkı sunarken annenin sağlına da iyi gelir. Ayrıca hamilelikte sık sık mideyle ve sindirimle ilgili problemler de meydana gelebilmektedir. Midede ekşimeye yol açan reflü başta olmak üzere hamilelikte yaşanabilecek mide sorunlarının önüne leblebi tüketimiyle geçilebilir. Fakat fazla tüketilmesi sonucu kabızlık ve başka problemler de meydana gelebileceğinden tüketim miktarına dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.
Leblebinin Zararları
Leblebi oldukça faydalı bir besin maddesi olsa da bazı durumlarda ve bazı kişiler için zararlı da olabilmektedir. Öncelikle kronik kabızlık problemi yaşayan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır. Aynı zamanda bütün besinlerde olduğu gibi leblebinin de aşırı tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Aşırı tüketimi sonucu şişkinlik, çok fazla gaz, bağırsak krampları gibi sorunlara yol açabilen bir maddedir. Aşırı leblebi tüketiminde kabızlık problemi de ortaya çıkabilir. Bu sebeple günlük leblebi tüketiminin belirli bir miktarı aşmaması tavsiye edilmektedir.