Laiklik ilkesi nedir, özellikleri neler? Laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplar hangileri?
En temel tanımıyla, din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak tarif edilen laiklik ilkesi; toplum içinde yaşayan her birey için din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan bir ilke olarak öne çıkmaktadır. Toplum içindeki din ve inanç farklarının arasında bir gerilim yaşanmasını önleyen, devletin her inanca eşit mesafede durmasını önceleyen laiklik ilkesi özellikleri nelerdir? Laiklik nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
1937 yılında yapılan anayasa değişikliği ile anayasaya giren ve 1961 ile 1982 anayasalarında da devletin temel niteliği olarak kabul edilmiş olan laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplar nelerdir? Laiklik ilkesi ile ilgili Atatürk’ün söylediği sözler hangileridir? İşte, tüm detaylar…
Laiklik Nedir?
Hiçbir dini inancın devlet yönetiminde ve siyasette etkin bir rol oynamaması gerektiğini savunan laiklik ilkesi, bu açıdan din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini öngörmektedir. Atatürk için, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk toplumunun çağdaşlaşmasının temel ilkelerinden biri olarak kabul edilen laiklik ilkesine göre devlet, her inanca eşit mesafede durmalıdır.
Toplum içinde yaşayan her bir bireyin din ve inanç özgürlüğünün korunması, devlet yönetiminde herhangi bir dini inanca dayanan referansların yer almamasını savunan laiklik ilkesi, dini inançları ne olursa olsun tüm yurttaşlara eşit davranılmasını sağlama amacındadır.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu özellikleri ile laiklik; toplum içinde yer alan din ve inanç farklılıklarının herhangi bir siyasi, ekonomik ve dini gerilime sebep olmaması, yurt içinde birlik ile beraberliğin sağlanması ve toplumdaki yurttaşların birbirlerine karşı anlayışlı ve hoşgörülü olmalarını hedefleyen bir Atatürk ilkesi olarak dikkat çekmektedir.
Laiklik Özellikleri
Mustafa Kemal Atatürk’ün ““Din ve mezhep, herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiçbir kimse, hiçbir kimseyi ne bir din ne de bir mezhep kabulüne zorlayabilir. Din ve mezhep, hiçbir zaman siyaset aracı olarak kullanılamaz” diyerek tanımladığı laiklik ilkesinin özellikleri şu şekildedir:
Laiklik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
Laiklik İlkesi İle İlgili Atatürk’ün Söylediği Sözler