Korona sonrası dünya
Koronavirüs ile mücadelesini sürdüren dünya, salgının önüne henüz geçemedi. Bilim, hastalığın çaresini bulmaya çalışırken sosyal blilimciler arasında ve entelektüel çevrelerdeki koronavirüs sonrası dünyaya ilişkin tartışmalarda dikkat çekici argümanlar ortaya konuldu. Arkadaşımız Kübra Par, röportaj dizisinde sırasıyla Yuval Noah Harari, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Ayşe Buğra ve filozof Slovaj Zizek'e kulak verdi
ABONE OLKübra Par, koronavirüs salgını sonrası nasıl bir dünya ile karşılacağımız sorusuna yanıt aradığı röportaj dizisinde ilk olarak Habertürk TV'deki Açık ve Net programında tarihçi Yuval Noah Harari'yi ağırladı.
Salgın için global bir plana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Harari, "Bu krizden sonra dünya eski haline asla dönmeyecek; farklı bir dünya olacak. Bu, daha iyi bir dünya da olabilir, her şey kötü olacak değil. Şimdi alınan kararların 20-30 yıl sonrası için sonuçları olacak" dedi.Harari, "Küreselleşmenin sonu mu" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Daha da aşırıcı, milliyetçi, yabancı düşmanı rejimlerin yükseldiğini görebiliriz. Tamamen uluslararası işbirliğini bitirebilirler. Böyle bir şey çok kötü olur. Ekonomik kriz getirir ve gelecekteki salgınlar konusunda bize hiç yardımcı olmaz. Böyle bir durumda gelecekte felaket yaşamamız daha olası olur. Gelecekteki salgınlardan sınırlarımızı kapatarak kurtulamayız. Ortaçağ’da bile salgınlar yayılmıştır. Yani o döneme bile dönsek yine salgınlar vardı. Salgınların olmadığı tek zaman Taş Devri’ydi. O kadar geriye gidebilecek durumumuz da yok. O yüzden daha çok ve daha iyi küreselleşmeye ihtiyacımız var. Daha iyi uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Salgınlara karşı bizi bu korur."