Kondansatör nedir, ne işe yarar? Kondansatör çeşitleri ve formülleri
Elektronlarla ve tamamen elektrik enerjisiyle ilgili olan bir kavramdan bahsedeceğiz. Daha önce kondansatör terimini duymamış olabilirsiniz. Ama aslında günlük hayatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir ve eğer elektrik enerjisiyle ilgileniyorsanız, bu alanlara ilgi duyuyorsanız kesinlikle yazıyı çok iyi okumalısınız.
Bu yazıda sizlere ne sunuyoruz? Kondansatör nedir, ne işe yarar? Kondansatör çeşitleri ve formülleri neler? İşte bu soruların tamamına cevap bulacaksınız. Belki sonrasında siz de bu alanda çalışmalar yapmak isteyebilirsiniz.
Lafı daha fazla uzatmadan hemen detaylara geçebiliriz.
Kondansatör Nedir? Ne İşe Yarar?
Sığaç ya da kapasitör olarak da bilinen kondansatörler, elektrik enerjisini elektrik alan olarak depolayan iki uçlu devre elemanlarının adıdır. İki tane iletken plaka arasına yalıtkan bir madde koyulması sonucu oluşuyor.
Denklemlerde ve formüllerde C harfi ile gösteriliyor ve birimi de kısaltması F olan Farad’dır. Kondansatör devre sembolü de ortasında çizgisi olmayan sağa ve sola çizgileri olan H harfine benzer.
Peki kondansatör ne işe yarar?
Gördüğünüz üzere aslında elektriksel olarak baktığımızda kondansatörlerin çok fazla kullanım alanı bulunuyor ve oldukça önemliler. Yapısına biraz bakacak olursak da yalıtkan kısmı boş olabilir fakat dielektrik özelliği de sahip bir maddeden oluşabilir.
Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?
Kondansatör formülleri ile ilgili bilgi vermeden önce sizlere çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz. İşte en çok kullanılan ve oldukça önemli sayılan kondansatör çeşitleri:
İşte bütün kondansatör çeşitlerini detaylarıyla birlikte paylaştık. Son olarak nasıl bağlandığıyla ilgili önemli konudan da bahsedelim. Okumaya devam edin.
Kondansatör Hesaplama Nasıl Yapılır?
bu durumda kondansatör ölçümü ya da kondansatör nasıl bağlanır gibi sorular da fazla merak ediliyor. Hemen sizlere bunu da açıklayalım: kondansatör ölçümü için kullanılacak birim Fraddır. Farad ise 1 volt olarak belirlenmiştir. Kondansatör hesaplama için LCR metre isimli özel cihazın kullanılması gerekiyor. Bu aletler gerilim uygularlar ve gerilim ile akım arasındaki faz farkını ölçerler.
Kondansatör nasıl bağlanır dediğimizde de birkaç farklı yöntemi bulunduğunu bilmelisiniz. Paralel ya da seri bağlı olabilirler. Bunlar arasından seçim yapmak için de elinizdeki devreye bakmalısınız. Böylece hangi çeşitte, nasıl bağlanacağına karar verebilirsiniz.