Kızılötesi fotoğrafçılık ikinci baharını yaşıyor
İnsan gözünün algılayamadığı dalga boylarında fotoğraflar çekilmesini sağlayan kızılötesi fotoğrafçılığın temellerini, ünlü fotoğrafçıların büyüleyici çalışmalarıyla birlikte derledik
- 1
Yaklaşık bir asır önce ortaya çıkan kızılötesi fotoğraflar, o günden bu yana bu dünyadan değilmiş gibi görünerek insanları etkiliyor.
- 2
En sıradan sahne bile kızılötesi olarak fotoğraflandığında büyüleyici bir saykodelik hava kazanıyor.
- 3
Kızılötesi fotoğrafçılık günümüzde ikinci baharını yaşıyor. Dijital kameralar artık farklı kızılötesi dalga boylarını destekleyerek, yeni nesil denemelerin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.
-
- 4
Gözlerimiz yalnızca dar ışık dalgalarını görebiliyor. “Görülebilir ışık” adı verilen bu dalga boyu spektrumu, 380 ile 700 nanometre arasında bulunuyor.
- 5
700 nanometrenin üzerindeki dalga boyları ise kızılötesi olarak adlandırılıyor.
- 6
Kızılötesi fotoğrafçılık çoğunlukla 700 ile 1.000 nanometre arasındaki dalga boylarında çekimler yapıyor ve buna ‘yakın kızılötesi’ adı veriliyor.
-
- 7
Bu dalga boyu aralığının ötesindeki değerler ise çoğunlukla askeri amaçlarla ve termal görüntüleme alanlarında kullanılıyor.
- 8
20. yüzyılın en popüler kızılötesi fotoğraf filmleri Kodak tarafından üretilen Ektachrome Infrared IER’di.
- 9
Bu filmlerin daha sonra ortaya çıkan Aerochrome isimli geliştirilmiş sürümleri ordular tarafından kullanıldı.
-
- 10
Kodak, bu filmlerin üretimini 2007 yılında durdurdu ve günümüzde bunlardan bir tane bulmak bir hayli zor hale geldi.
- 11
Fotoğrafçı Richard Mosse, 2011 yılında yayınladığı ‘Infra’ isimli kızılötesi fotoğraf serisinde Aerochrome kullanarak, üretimi durdurulmuş bu filmlerin yeniden gündeme gelmesini sağladı.
- 12
İç savaş halindeki Kongo’ya giden Mosse, rahatsız edici gerçekliği kızılötesi fotoğraflayarak garip ancak bir şekilde güzel görünen anları ölümsüzleştirmeyi başardı.
-
- 13
Ancak kızılötesi fotoğraf çekmek isteyenlerin tarih olmuş Aerochrome filmleri bulmaları gerekmiyor.
- 14
DSLR makineler kızılötesi dalga boylarını engelleyen bir sisteme sahipken, dijital kamera teknolojilerinde yaşanan gelişim kızılötesi fotoğrafçılık için yeni bir dönem başlattı.
- 15
Günümüzde kızılötesi fotoğraflar çekmenin en kolay yolu kızılötesi filtreler kullanmak.
-
- 16
Ancak bu konuda daha tutkulu olan fotoğrafçılar, DSLR makinelerinin içerisinde bulunan kızılötesi dalga boyu engelleyicileri çıkarmayı ve yerine görünür ışık spektrumunu engelleyen ufak cihazlar yerleştirmeyi tercih ediyorlar.
- 17
Modern dijital kızılötesi fotoğrafçılık hâlâ çoğunlukla Kodak filmlerinden miras kalan kırmızı-pembe tonları ön plana çıkarıyor.
- 18
Ancak kimi fotoğrafçılar daha sıra dışı yaklaşımlar benimseyerek, farklı renkler ve çok daha sıra dışı görünen kareler yakalayabiliyor.
-
- 19
Paolo Pettigiani’nin New York Central Park’ı fotoğrafladığı serisi, modern kızılötesi fotoğrafçılığın iyi örneklerinden bir tanesi olarak gösteriliyor.
- 20
Kate Ballis’in Ifra Realism (Kızılötesi Gerçeklik) serisi ise stil açısından daha radikal yaklaşımlar sergiliyor.
- 21
Modern kızılötesi fotoğrafçılar farklılaşmak adına gözümüzün göremediği daha farklı dalga boylarında deklanşöre basıyor.
-
- 22
Örneğin, görülebilir dalga boylarının hemen altında çekilen fotoğrafların soluk renkleri karelere pastel bir hava katıyor.
- 23
İşte dikkat çekici modern kızılötesi fotoğrafçılık örnekleri...
- 24
-
- 25
- 26
- 27
-
- 28
- 29
- 30
-
- 31
- 32
- 33
-
- 34
- 35
- 36
-
- 37
- 38
- 39
-
- 40
- 41
- 42
-
- 43
- 44
- 45
-
- 46