Kalp krizine işaret eden belirtiler
Göğüste batıcı karakterde ağrı ile kürek kemiği üzerindeki tutulma ağrıları sıklıkla kalp ağrısıyla karıştırılınca kardiyoloji poliklinikleri veya acil servisler kalp krizi geçirdiğini düşünen hastalarla doluyor. Uzmanlar ise "İğne batar veya bıçak saplanır gibi keskin ağrılar çoğunlukla kalp kaynaklı değildir. Sol kürek kemiği üzerinde olan tutulma ağrıları hastaları telaşlandırsa da kalp krizi ağrısı, iki kürek kemiği arasında ortaya çıkan baskı ve ağırlık şeklinde gelir" diyor. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi
ABONE OLKalp krizi, kalbin kendisini besleyen ve koroner arter olarak isimlendirilen damarların herhangi birinde, aniden meydana gelen bir tıkanma sonucu ortaya çıkıyor. Tıkanmaya bağlı olarak kalp dokusu ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddelerini temin edemediği için kalp hücreleri ölmeye başlıyor. Koroner arterlerin aniden tıkanmasına neden olan en sık etkenin damar içinde pıhtı oluşması olduğu belirtiliyor. Damar içinde oluşan bu pıhtı, kan akımını tamamen veya tama yakın yakın olarak kestiği için kalp krizine neden oluyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazif Aygül, kalp krizi nedenleri, belirtileri ve kalp krizi ile en çok karışan hastalıklar hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor ve “Kandaki kolesterol düzeyleri yüksek olan kişilerde bu kolesterol, damar duvarında birikerek plak adını verdiğimiz yapıları oluşturur. Bu plaklarda meydana gelen bir yırtılma sonucunda damar içinde pıhtı oluşur ve oluşan bu pıhtı damarı tıkayarak kalp krizine neden olur” diyor.
Prof. Dr. Nazif AygülKalp krizine neden olan en önemli iki nedenin kolesterol yüksekliği ve sigara kullanımı olduğu belirtiliyor. Kolesterol yüksekliği damarda plakların oluşmasına neden olurken sigara kullanımı bu plakların yırtılmasına yol açıyor. Kolesterol ne kadar yüksekse bu plaklar o kadar erken yaşta ve yaygın şekilde oluşuyor. Sigara ise bu plakları yırtılmaya hassas hale getirip yırtılmasını kolaylaştırdığı için kalp krizine neden oluyor. Kalp krizi riskini artıran diğer nedenler arasında şeker hastalığı, hipertansiyon, ailesel yatkınlık, hareketsiz yaşam (sedanter yaşam) ve çağımızın hastalığı obezite bulunuyor.
TÜİK verilerine göre 2021 yılında ülkemizde görülen ölümlerin yüzde 33’ü kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu, her 3 ölümden 1’inin kalp ve damar hastalıklarına bağlı olduğu anlamına geliyor. Bu oranın bütün kanserlerin neden olduğu toplam ölüm miktarından daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor. (Tüm kanserlerin neden olduğu ölüm oranı yüzde 29)