Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜNYANIN en prestijli robot savaşları liglerinden olan 'NHRL'de (National Havoc Robot League), Türkiye'den ilk kez liseli 2 genç 'Hilal' adını verdikleri robotla yarıştı. Bahçeşehir Koleji öğrencileri Alper Saraç ve Tuna Erhanoğlu, yarışmada Türkiye'yi temsil etti. 'İstanbul Combat Robotics' takımı, ABD'de düzenlenen ve 70 ülkeden katılımcının yer aldığı yarışmaya 'en genç ekip' ünvanıyla adını yazdırdı.

        Amerika Birleşik Devletleri'nde Norwalk şehrinde 2018 yılından itibaren düzenlenen ve dünyanın en büyük, en prestijli robot savaşları ligi olarak görülen NHRL hem 150'den fazla ülkede izleyici kitlesiyle sosyal medya platformlarında 1 milyon kişi tarafından takip ediliyor. Bahçeşehir Koleji öğrencileri Alper Saraç ve Tuna Erhanoğlu, hayranı oldukları yarışmada hayal ettikleri robotu hazırlayarak Türkiye'yi temsil etti. Saraç ve Erhanoğlu, 'İstanbul Combat Robotics' takımıyla uluslararası arenada yer aldı. Amerika, İngiltere ve Hindistan gibi 70 farklı ülkeden katılımın olduğu 'NHRL' yarışmasında, Türkiye'yi ilk kez 'Hilal' adını verdikleri robotlarıyla liseli gençler temsil etti.

        'ULUSLARARASI ARENADA TEMSİL ETMEK İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADIM'

        Bahçeşehir Koleji Nakkaştepe 50. Yıl Kampüsü Fentek 11'inci sınıf öğrencisi Alper Saraç, robot savaşlarını ilk izlediği andan itibaren katılmayı istediğini ancak yeterince robotik bilgiye sahip olmadığı için sadece hayal olarak kaldığını söyledi. Saraç, hayallerini gerçekleştirme serüvenini ise şöyle anlattı:

        "Robot yapımı hakkında donanımlı değildim. 9. ve 10. sınıfta okulumuzun FRC (First Robotics Competition) takımında çalışarak kendimi geliştirdim. Kendi robotumu geliştirebilecek düzeye geldiğimde ilk işim ülkemizde bu tür bir yarışma düzenlenip düzenlenmediğini araştırmak oldu. Ancak robot savaşlarının ülkemizde yapılmadığını öğrendim. Bu nedenle çocukluğumdan beri takip ettiğim NHRL robot savaşlarına katılmaya karar verdim. Türkiye'yi uluslararası arenada temsil etmek için çalışmaya başladım."

        GÜNDE 15 SAAT ÇALIŞARAK KENDİ ROBOTLARINI YAPTILAR

        Aynı kampüste eğitim gören 12'nci sınıf öğrencisi Tuna Erhanoğlu ile 'İstanbul Combat Robotics' takımını kuran Alper Saraç, yaklaşık üç ay çalışmalarına sponsor aradı. Projelerine sponsor bulmalarının ardından bir yıllık çalışmanın sonunda 'Hilal' adını verdikleri robotlarını hazırladılar. Okulun FRC takımına katılımıyla robotlara olan ilgisinin daha da artığını ve bu sayede mühendislik konusunda birçok şey öğrendiğini söyleyen Tuna Erhanoğlu, "Robot savaşlarına ilgim vardı. Ama bir gün kendi savaş robotumu yapmayı düşünmüyordum. Alper ile bir robot yapmaya ve yarışmaya katılmaya karar verdik. Hangi ağırlık sınıfında ve türde robot yapacağımızı kararlaştırdıktan sonra okulumuzun da desteğiyle çalışmalarımıza başladık. Son haftalarda 15 saat aralıksız çalışarak bütün hazırlıkları tamamladık. 20 Ocak'ta Amerika'da National Havoc Robot League (NHRL) yarışmasına katıldığımızda her şey rüya gibiydi. Hayallerimizi gerçekleştirmenin yanı sıra Türkiye'den katılan ilk takım olmak gurur vericiydi" ifadelerini kullandı.

        'İLK SAVAŞ ROBOTUMUZ, LİGİN EN İYİ ROBOTLARIYLA BENZER SEVİYEDEYDİ'

        Güçlü rakiplerle karşı karşıya kaldıklarını ancak uluslararası arenada en genç takım olarak 5.4 kiloluk savaş robotlarıyla sergiledikleri performansla yarışmacıların ve seyircilerin takdirini kazandıklarını söyleyen Alper Saraç, "Daha önce de ünlü 'Battle Bots' şovuna katılmış olan Glenn Boxell ve 12 yıllık deneyime sahip NHRL liginin önde gelen ismi Zack Knight ile yarıştık. Maalesef, sporun en iyileriyle karşılaşmamız finale gitmemizi engelledi. Ama yaş sınırının olmadığı bu yarışmada Türk gençlerinin ilk savaş robotuyla ligin en iyi robotlarıyla benzer seviyede olmasına da bir hayli şaşırdılar. Bir derece elde edemediğimiz için üzgünüz ancak hayran olduğumuz bir yarışın içinde olabildiğimiz için, en önemlisi de ülkemizi ilk temsil eden takım olduğumuz için son derece gururluyuz. İleriki yarışlarda yeniden yarışmayı planlıyoruz" diye konuştu.

        DHA-Bilim Teknoloji - Türkiye-İzmir - DHA

        2024-02-13 12:06:46

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa