Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ülkedeki 300 bin Türk'ten hiçbiri yaşamıyor! 'Türk'ün yaşamadığı Türk köyü!
        • 1

          Faymonville, Belçika'nın Fransızca konuşulan Valon bölgesinde, Liege iline bağlı Waimes ilçesinin bir köyü.

        • 2

          Dağlık, sık ormanların ortasında büyüleyici bir doğaya sahip köyde, son nüfus sayımına göre 925 kişi yaşıyor. Ülkede yerleşik 300 bin kadar Türk'ten hiçbiri bu köyde yaşamıyor.

        • 3

          Ancak Faymonville, herkes tarafından Türk köyü olarak biliniyor. Köyün her yerinde ay yıldıza ve Türk yazısına rastlamak mümkün.

        • 4

          Belde olduğu dönemden kalma belediye binasının girişinde beton zemine işli Türk bayrağı bulunuyor. Aynı binanın çatısında bulunan rüzgar gülünde de Türk bayrağı yer alıyor. Köy meydanındaki kültür merkezinin levhasında, hatta R.F.C Turkania isimli futbol kulübünün armasında bile ay yıldız mevcut.

        • 5

          Ülke genelinde şubat ayında düzenlenen geleneksel karnaval, bu köyde farklı bir coşkuyla kutlanıyor. Belçika'nın farklı yerlerinde ve komşu ülkelerde ikamet eden Türkler de her sene karnavala katılıyor.

        • 6

          Les Turkania Möhnen isimli, kendilerini Jeunes Turcs (Genç Türkler) olarak da niteleyen grubun düzenlediği karnaval, ay yıldızlı bando takımıyla açılıyor.

        • 7

          Ardında rengarenk kostümlerle dans eden gençler ve izleyicilere konfetiler atan araçlar kortej oluşturuyor. Köyü kırmızı beyaza boyayan karnaval sayesinde Valon halk ile Avrupa'da yerleşik Türkler arasında sıcak iletişim kuruluyor.

        • 8

          "GURUR DUYUYORUZ"

          Karnavalın organizatörlerinden Faymonville sakini 75 yaşındaki Carine Georges, yaptığı açıklamada, köy sakinlerinden istemsizce Türk olarak bahsetti ve Türk olmayı, kendi kimlikleri olarak niteledi.

        • 9

          "Bununla gurur duyuyoruz" diyen Georges, köyün Türk olarak anılmasının sebebini şöyle anlattı:

          "Bu bir efsane. Türklerin (köy sakinlerinin) ödemek istemediği bir vergi hikayesine dayanıyor. Bu çok eski bir hikaye. Aslında herkes başka yere dayandırıyor. Ama bizim kimliğimizi korumamıza olanak sağladı. Burada her şeyin adı Türk'le başlar."

        • 10

          Karnaval için Faymonville'e gelen Türklerden Gülseren Özhan da köyün kültürünü merak ettiklerini, köyü çok şirin bulduğunu ifade etti. Anvers'te yaşayan Özhan, Belçika'da Türk kimliğiyle anılan bir köyün varlığından gurur duyduğunu söyledi.

        • 11

          Gent'ten gelen Fırat Çal da hem şaşkınlık hem gurur duyduğunu ifade ederek, girişinde Türk bayrağı bulunan köyün İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından saldırıya uğramaktan kurtulduğu yönündeki rivayeti aktardı.

        • 12

          TÜRK KÖYÜ HAKKINDAKİ RİVAYETLER...

          Faymonville ile ilgili üç rivayet bulunuyor.

          Bunlardan en yaygını 12'nci ve 13'üncü yüzyılda Haçlı Seferleri'ne asker göndermeyi reddetmesi, bir diğeri 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti'ne karşı savaşmak için para toplayan kiliseye vergi vermek istememesi nedeniyle civar köyler tarafından Türkler olarak anılmaya başlanmasına dayanıyor.

        • 13

          Bir diğeri de köyün Türk kimliği sayesinde Alman işgalinden kurtulması ve bu kimliğe daha da sarılması olarak dillendiriliyor.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa