Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İzmir'de yağmur suyuna basıp akıma kapılmışlardı! | SON DAKİKA HABERLER | Son dakika haberleri

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından dün saat 18.00 sıralarında İzmir'de gök gürültülü sağanak başladı. Yağış nedeniyle kent merkezinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarken, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı.

        İzmir'de feci olay!
        Haberi Görüntüle

        İKİ ARKADAŞ AKIMA KAPILDILAR

        DHA'da yer alan habere göre sağanaktan korunmak için kaçmaya çalışan İnanç Öktemay (44), sokaktaki suya bastığı anda akıma kapıldı. Arkadaşını kurtarmaya çalışan Özge Ceren Deniz (23) de akıma kapıldı.

        O anlar çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntüde, Özge Ceren akıma kapıldıktan sonra İnanç Öktemay yardım etmeye çalışıyor ve o da akıma kapılıyor.

        YARALI OLARAK HASTANEYE KALDIRILDILAR

        Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine elektrik şirketi yetkilileri, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

        İKİSİ DE HAYATINI KAYBETTİ

        Tedaviye alınan yaralılar Öktemay ve Deniz, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. İki kişinin cansız bedeni, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu'nun morguna gönderildi.

        SOKAK ULAŞIMA KAPATILDI

        Yağmur, dün gece yarısı etkisini yitirdi. İki kişinin öldüğü yer ve sokak ulaşıma kapatılırken, kolluk kuvvetleri nöbet tutarak girilmesine izin vermiyor.

        KAÇAĞIN NEDENİ ARAŞTIRILACAK

        Savcılık inceleme gerçekleştirirken, bölgedeki mazgalların açılıp, elektrik kaçağın nedenini araştırılacağı bildirildi.

        "ELEKTRİK KAÇAĞINDAN BİRİKEN SUYUN KAYNADIĞINI GÖRDÜM"

        İki kişinin akıma kapılıp öldüğü yerin yakınında restoran işleten Ahmet Güner (52), "20 metrelik mesafede esnafım. Çok üzücü bir olay. İki kişinin hayatına mal oldu. Arka tarafta görünen nokta, senelerdir arızalı. Yani tekrar eden bir durum anladığım kadarıyla. Elektrik borularının kablolarının geçtiği bir nokta. Bundan birkaç ay önce, yine yağmurlu bir günde orada su birikintisinin içinde böyle fokur fokur elektrik kaçağından dolayı suyun kaynadığını gördüm. Gelip, müdahale de ettiler o anda ama anladığım kadarıyla sorun çözülmemiş. Allah ölenlerin ailelerine sabır versin" dedi.

        "YILLARDIR YAPTIRAMADIK" MESAJI

        Öte yandan İzmir Konak'taki olayın tanığı olan bir kişinin olay anına ilişkin video ile yaptığı, "Yıllardır yaptıramadık. Belediyeyi aradık, TEDAŞ’ı aradık yıllardır yaptıramadık" mesajı dikkat çekti.

        ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

        Olayla ilgili olarak GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi'nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İzmir'in Konak ilçesinde, kenti etkisi altına alan sağanak sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz isimli vatandaşlarımızın elektrik akımına kapılarak vefat ettiklerini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Dün akşam saatlerinde yaşanan acı kayıpların soruşturması adli makamlarca yürütülürken; biz de ilgili mercilerin olayı ivedilikle aydınlatmasına yardımcı olmak adına her türlü desteği sunmayı sürdürüyoruz.

        Yapılan ilk incelemelerde bölgede şirketimize ait herhangi bir havai yatırımımızın bulunmadığını, haberlere de yansıyan mazgalların sorumluluğunun şirketimizde olmadığını önemle belirtmek isteriz. Öte yandan, bölgeyle ilgili yatırımlarımıza ilişkin son 6 aydır herhangi bir şikayet kaydı da bulunmamaktadır" denildi.

        Açıklamada ayrıca, "Araştırmaların devamında bilirkişi raporunu takiben olayın aydınlatılacağına olan inancımızı belirtirken, tüm desteğimizle, en şeffaf şekilde ilgili mercilerin yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz. Kaybından derin üzüntü duyduğumuz İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz'e Allah'tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

        "SORUMLULARIN PEŞİNE DÜŞECEĞİZ"

        İzmir'de sağanak yağmurda iki kişinin sokakta elektrik akımına kapılıp hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, "2 İzmirliyi, 2 yurttaşımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Bir kentte sadece yağmurda bir yolda yürürken oldu. Affedilecek hiçbir yanı yok. Zaten şu an çalışmaların başındayız. Bu kaza demeyeceğim, bu cinayetin neden olduğunu ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Biz de onu bekliyoruz. Sorumlularının peşine düşeceğiz" diye konuştu...

        "ÇÖZÜM İÇİN İLLA BİRİ Mİ ÖLMELİ" DİYE HABER YAPILMIŞ

        İzmir yerel basınında olası bir faciaya dikkat çekilmiş ve "Çözüm için illa biri mi ölmeli!" denmişti. Haberde şu ayrıntılara yer verilmişti:

        Alsancak Vapur iskelesinin karşı sokağında bulunan Enver Dündar Başar Sokak'ta yeraltından geçen elektrik kabloları ölüm tehlikesi saçıyor. Her gün çok sayıda insanın Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne ulaşmak için kullandırdığı Enver Dündar Başar Sokak'ta yerin altından geçen elektrik hattı dışarıya sızma yapıyor. Bir buçuk metrelik bir alanda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle, sokak taşları sürekli sıcak kalıyor.

        Elektrik kaçağından pek çok insan yürürken çarpılırken, olası bir can kaybı yaşanmasından korkuluyor. Esnaf uzun süredir burada elektrik kaçağının yaşandığını ve bir sokak köpeğinin bu nedenle can verdiğini söyleyerek yetkililerin ilgisizliğinden şikayet etti.

        BİR KÖPEK ÖLDÜ

        Sokaktaki esnaftan Yeşim Çavga alandan bir köpeğin elektrik akımına kapılarak çarpıldığını belirterek defalarca yetkililere konuyu aktardıklarını ancak bir çözüm bulunmadığını söyledi. Çavga, yağmur yağdığında bölgeden geçen vatandaşların çarpıldığını söyleyerek, "5 yıldır burada esnaflık yapıyoruz, aynı sorun yaşanıyor. Bir buçuk metre karelik bir alanda yağmur yağdığında gelip geçenlere elektrik çarpıyor. O bölgede bulunan sokak taşları, yağmur yağdığında ısıdan dolayı taşlardan duman çıkıyor, zaman zaman sesler geliyor. TEDAŞ başta olmak üzere yetkili kurumları aradık. Sokağı yıkayamaz olduk, birilerinin canına bir şey olmasından korkuyoruz" dedi.

        "ACİL ÇÖZÜM BULUN"

        Sokak esnafı elektrik kaçağına yetkililerden bir çözüm gelmemesi nedeniyle kendi çözümlerini üretti. Elektrik kaçağının olduğu bölgeye tahta koymak başta olmak üzere çeşitli şekillerde önlem alan esnaf bir çözüm bulunması için iki adımlık yerde biri ölsün diye mi bekleniyor sorusunu soruyor. Yeşim Çavga; "Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Yağmur yağdığı günler üstüne tahtalar koyuyoruz. Çünkü herkes bilmiyor. Gelip geçen insanlar ve hayvanlar çarpılıyor burada. Daha büyük zararlar doğurabilir. Burada birçok dükkan ve ev var. Bir yangına sebep olabilir. Daha da kötüsü ölen daha fazla hayvan ve insan olabilir. Bu alan defalarca başka sebeplerle kazıldı, ancak bir şey yapılmadı. Acilen buraya bir çözüm istiyoruz" diye konuştu.

        İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞACAĞIZ

        12 Temmuz 2024 tarihinde Konak Enver Dündar Başar Sokak’ta iki hemşerimizin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesinin derin üzüntüsü içindeyiz. Bu talihsiz olayın nedenlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edilmesi ve bir daha tekrar etmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yetkili makamlarla işbirliği içinde gerekli tüm incelemeleri başlatmış bulunmaktayız. Konuyla ilgili resmi raporlar önümüzdeki günlerde tüm şeffaflığıyla halkımızla paylaşılacaktır.

        Bununla birlikte bu hassas süreçte oluşabilecek dezenformasyonu önlemek ve bazı soru işaretlerini giderilebilmek adına ilk tespit ve değerlendirmelerin tarafımızca ortaya koyulması gerekliliği doğmuştur.

        Olayın ardından alana ulaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili personeli tarafından ivedilikle elektrik tesisatı kontrol edilmiş, aydınlatma tesisatının günbatımında (20.35) enerjilendiren ve gündoğumunda enerjiyi kesen zaman rölesinin doğru çalıştığı kontrol edilmiş ve dolayısıyla olay saatinde (19.15) aydınlatma tesisatının kablolarında enerji olmadığı teyit edilmiştir. Ayrıca belediyemize ait elektrik tesisatı bu tür bir tehlikeye karşı kaçak akım koruma röleleri ile enerjiyi kesecek şekilde korunmaktadır. Bölgede belediyemizin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından söz edilemeyeceği de ortadadır.

        Zira İZSU Genel Müdürlüğü’nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmursuyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş. ’den gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Raporda yapım çalışmalarından sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından yağmursuyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım – onarım çalışması yapıldığı, hatta vatandaşlar tarafından GDZ Elektrik A.Ş. ’ye anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca kabloların üzerinde 2 farklı noktada onarım gerçekleştirildiğini ve GDZ Elektrik A.Ş. ‘ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir.

        Anılan bölgede elektrik kaçağına bağlı bir takım olumsuzluklar yaşandığına, bölge esnafının yetkili kuruma defaatle bildirim yaptığına ilişkin ifadeleri de kayıt altındadır.

        Nitekim olay sonrası sahaya giden Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetin ilk tespitlerine göre olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlendiği ifade edilmiş, “Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir” şeklinde bir açıklama yapılmıştır.

        Temennimiz olayın nedenlerinin en kısa sürede tespit edilmesi ve tekrarını önleyecek çalışmaların hızla hayata geçirilmesidir. Yaşamını yitiren hemşerilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa