Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden bir hafta sonra başlatılan seçim süreci kapsamında 4'ü kadın olmak üzere büyük bir çoğunluğu muhafazakar 80 isim adaylık başvurusunda bulunurken söylemlerde ülkedeki geçim sıkıntısı ve ekonomik sorunlar öne çıktı.

Ülkedeki 14. cumhurbaşkanlığı seçimine aday adayı olarak kayıt yaptırmak isteyenler 30 Mayıs'ta başlamak üzere 5 gün boyunca İçişleri Bakanlığında kurulan seçim başvuru merkezine geldi.

Başvuru süresi dün sona ererken seçim için 46'sı muhafazakar, 16'sı bağımsız, 13'ü reformist, 3'ü ılımlı muhafazakar ve 2'si de Bahar hareketi (Ahmedinejad grubu) olmak üzere 80 isim aday adayı oldu.

Reformist kanat seçimde ortak bir aday belirlemedi.

MEVCUT HÜKÜMETTEN 5 KİŞİ BAŞVURU YAPTI

Adaylık başvurusu yapanların arasında 1 Meclis Başkanı, 1 Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 3 mevcut bakan, 1 Meclis Başkan Vekili, 1 eski cumhurbaşkanı, bir eski meclis başkanı, 13 eski bakan, 4 kadın aday da bulunuyor. Aday adaylarının büyük çoğunluğunu ise eski ve mevcut milletvekilleri oluşturuyor.

Mevcut hükümetten Kültür ve İslami İrşad Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpaş, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Sovlet Murtezevi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emir Hüseyin Kadızade Haşimi, Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Davud Menzur ile Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf adaylık için kayıt yaptırdı.

Zohre Elahiyan, Hamide Zerabadi, Hacer Çınarani ve Refet Beyat olmak üzere 4 kadın siyasetçi de adaylık başvurusunda bulundu.

Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra basına konuşan tüm adayların neredeyse hepsi ülkedeki geçim sıkıntısına ve ekonomik sorunlara vurgu yaptı.

İSİMLERİ KONSEY BELİRLİYOR

Bundan sonraki süreçte kayıt yapan isimlerin seçime katılmak için "ehliyet" sahibi olup olmadıklarına Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti 7 gün içinde karar verecek.

Konsey; Cumhurbaşkanlığı, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılacak aday adaylarını, Anayasa'ya göre, "rejimin değerlerine bağlılıkları" yönünden değerlendiriyor.

Konseyin, 11 Haziran'da seçime katılacak isimleri açıklamasının ardından adayların kampanya süreci başlayacak.

ÖNE ÇIKAN ADAYLAR

Adaylık başvurusu yapanlar arasında en dikkati çeken isimler Eski Meclis Başkanı Ali Laricani, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Kalibaf, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri oldu.

Anayasayı Koruyucular Konseyi, önceki seçimlerde Laricani, Ahmedinejad, Cihangiri gibi isimlere adaylık izni vermemişti.

Adaylık iznini bu kez alması halinde seçimin ılımlı muhafazakar Laricani ve muhafazakar Meclis Başkanı Kalibaf ya da Laricani ile muhafazakar Celili rekabetine sahne olacağı öngörülüyor. Buna karşılık seçim rekabeti Konsey'in kimlerin adaylığına onay vereceğine bağlı.

Celili ve Kalibaf'ın muhafazakar kanadı temsil eden isim olarak görülürken, Laricani ve Cihangiri'nin de reformistlerin desteğini alacağı düşünülüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ