Gazeteci Hrant Dink suikasta kurban gidişinin 16. yılında anılıyor
Gzeteci Hrant Dink, suikasta kurban gidişinin 16. yıl dönümünde anılıyor. Acı olayın yıl dönümünde Hrant Dink'in yaşam öyküsü ve suikastın detayları araştırılıyor. İşte her yıl lanetle anılan suikast ve sonrasında yaşananlar...
- 1
Gzeteci Hrant Dink, Genel Yayın Yönetmebliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde uğradığı suikast sonucu aramızdan yarılışının 16. yıl dönümünde anılıyor. Acı olayın yıl dönümünde Hrant Dink'in yaşam öyküsü, uğradığı suikast ve sonrasında yaşananları hafızalarını tazelemek isteyenler için haberimizde derledik.
- 2
HRANT DİNK KİMDİR?
Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da doğru. Babası Sivas'ın Gürünlü, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangallıydı. 1961 yılında İstanbul'a taşınan Hrandt Dink'in anne ve babası İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandılar. ardından boşandı. Hrant Dink ve iki kardeşi, Fatih Gedikpaşa’da bulunan Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi ve burada büyüdüler.
Lise eğitimini Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde tamamlayan Dink, lise bittikten sonra lisansta İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde eğitim gördü. Üniversiteden sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel Dink ile evlendi.
- 3
Yetişkinliği döneminde Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilenen ve siyasetle ilgilenmeye başlayan Hrant Dink, siyaset yaptığı grup ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi.
Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel’le kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Askerliğini Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.
Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink, aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini de söylüyordu.
-
- 4
HRANT DİNK SUİKASTI
Hrant Dink 19 Ocak 2007'de, Şişli'de Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan Agos merkez binasının çıkışında gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Katil zanlısı olarak 19 yaşındaki Ogün Samast, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, babası tarafından polise ihbar edilerek Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı. Dink, 1909 yılından bu yana Türkiye'de, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.
Hrant Dink'in cenazesi, 23 Ocak 2007 Salı günü Şişli'de Agos Gazetesi önünde bir törenle başladı. Cenazeye katılanlar DİSK tarafından hazırlanan Türkçe, Ermenice ve Kürtçe "Hepimiz Hrant Dink'ız, hepimiz Ermeniyiz!" yazılı dövizler taşıdı. Topluluk Kumkapı'ya kadar yürüdü. Burada Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'nde yapılan dinî törenin ardından Hrant Dink Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine kimi kaynaklara göre 40 bin, kimilerine göre ise 100 bin kişi katıldı.
- 5
HARANT DİNK SUİKASTI DAVASI
Tetikçi Ogün Samast'a 22 Yıl 10 Ay Hapis
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ı, önce ''Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçundan ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası''na çarptırmış, Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak 21,5 yıl hapis cezasına çevirmişti. Mahkeme, Samast'ı ''ruhsatsız silah taşımak'' suçundan da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına mahkum etmişti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nde görüşüldü.
Daire, Samast'a, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını 2012 yılında onadı, 600 TL adli para cezasını ise 300 TL'ye indirdi.
- 6
Mahkeme heyeti, 13 Haziran 2019'daki duruşmada ana dava hükümlüleri Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 9 kişinin dava dosyasını zaman aşımı ihtimali nedeniyle ayırdı.
Mahkemenin 9 Temmuz 2019'da açıkladığı kararla Erhan Tuncel 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal 7 yıl 6 ay, Ogün Samast 2 yıl 6 ay, Zeynel Abidin Yavuz
14 yıl 22 gün, Tuncay Uzundal 16 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu 1 yıl 10 ay 15'er gün hapisle cezalandırıldı, Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal ise beraat etti.
Suikastın 14. yılında ise 6 tutuklu sanığın yargılandığı davada mahkemenin sanıkların son sözlerini tamamlamasının ardından karar açıklandı. Mahkeme Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'e ağırlaştırılmış müebbet verirken, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında "FETÖ üyeliği" suçundan suç duyurusunda bulundu. Diğer yandan Celalettin Cerrah'ın ve Sabri Uzun'un dosyaları zaman aşımı sebebiyle düştü.
-