Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hamas lideri Haniye'ye yönelik suikast bu binada mı gerçekleşti? | Dış Haberler

        Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da bulunduğu konutta uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin yankıları sürüyor. İran, saldırıya ait detaylı bilgi vermedi ancak dün İran devlet medyasında yer alan haberde, saldırının 31 Temmuz gecesi 02.00 sularında gerçekleştiği ifade edilmişti.

        İran'da saldırıya ilişkin henüz başka bir açıklama yapılmadı. İran Devrim Muhafızları ile ilgili Telegram hesapları da Hamas lideri Haniye'nin hedef alındığını iddia ettikleri binanın görüntülerini paylaştı.

        New York Times'a (NYT) konuşan İranlı yetkili iddiayı doğruladı. Haberde, yer alan fotoğrafta binanın bir bölümünün yeşil bir örtüyle kapatıldığı görüldü. Saldırıdan birkaç gün önce çekilen uydu fotoğraflarındaysa binanın dışında böyle bir örtü olmadığına dikkat çekildi.

        REKLAM
        Haniye suikastında neler yaşandı?
        Haberi Görüntüle
        Haniye için Tahran'da cenaze töreni
        Haberi Görüntüle

        NYT'YE KONUŞAN İRANLI YETKİLİ DOĞRULADI

        NYT'ye konuşan bir İranlı yetkili, binanın Haniye'nin öldürüldüğü yer olduğunu söyledi. NYT de haberinde binanın konumunun patlamaya dair gelen ilk verilerle tutarlı olduğunu yazdı.

        Saldırının Haniye'nin kaldığı odaya düzenlediği iddia edildi. Olası bir hava saldırısında binanın daha fazla hasar alacağı belirtildi.

        İsrail'den saldırıya ilişkin henüz resmi bir açıklama ya da doğrulama gelmedi.

        UZAKTAN KUMANDALI BOMBA İDDİASI

        NYT’nin haberinde, Haniye’nin füzeyle değil kaldığı odaya gizlice sokulan uzaktan kumandalı bombayla öldürüldüğü yazıldı.

        Gazeteye konuşan 7 Orta Doğulu yetkili, patlayıcının yaklaşık iki ay önce binaya yerleştirildiğini söyledi.

        İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan iki yetkili, patlayıcının hassaslığının "İran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirilen Muhsin Fahrizade’nin suikastında kullanılan uzaktan kumandalı silahı anımsattığını söyledi.

        İranlı bilim insanı ve nükleer programın mimarlarından Fahrizade, 27 Kasım 2020’de Tahran’da aracına Mossad tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

        Orta Doğulu yetkililer, Haniye’nin odada olduğunun teyit edilmesinin ardından bombanın uzaktan patlatıldığını söyledi.

        İranlı yetkililer, “Odanın çok fazla hasar görmemesi, Haniye hedef alınırken hassas bir planlama yapıldığını gösteriyor” dedi.

        Bombanın yoğun güvenlik önlemleri altında tutulan binaya nasıl sokulduğu ve haftalarca nasıl fark edilmeden orada kaldığı açıklanmadı. Böyle bir ihlalin İran için istihbarat ve güvenlik açısından "felaket niteliğinde bir başarısızlık" olduğu yorumu yapıldı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa