Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Günlük yaşamda maruz kalınan radyasyondan nasıl korunabiliriz, radyasyon bizi nasıl etkiler?
        • 1

          Radyasyon, hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Doğru kullanıldığında hayat kurtarabilir, ancak kontrolsüz maruziyet ciddi riskler doğurur. Bilinçli olmak ve önlem almak, radyasyonla güvenli bir şekilde yaşamanın anahtarıdır. İşte detaylar!

        • 2

          RADYASYON NEDİR?

          Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya hareket eden alt atom parçacıkları şeklinde enerji yayılımıdır. Doğal radyasyon, toprak, su, hava ve insan vücudunda bulunan doğal olarak oluşan radyoaktif maddelerden gelir. Günlük yaşamda insanlar, hava, yiyecek ve sudan radyasyona maruz kalır.

        • 3

          Bugün, insan yapımı radyasyona maruziyetin en yaygın kaynakları; röntgen cihazları, teşhis veya tedavi için kullanılan radyofarmasötikler ve diğer tıbbi cihazlardır.

        • 4

          Radyasyona maruz kalma doğal (örneğin evlerdeki radon gazı), planlanmış (tıbbi veya mesleki) ya da kazara gerçekleşen durumlardan kaynaklanabilir. Bu maruziyet, dışsal (cilt, saç veya kıyafetlerde kontaminasyon olsun ya da olmasın), içsel (solunum, yutma veya kirli bir yara yoluyla) veya her ikisinin bir kombinasyonu şeklinde olabilir.

        • 5

          RADYASYONUN SAĞLIĞA ETKİLERİ

          Aşırı radyasyona maruz kalma, alınan radyasyon miktarına (doz) bağlı olarak canlı dokulara ve organlara zarar verebilir. Olası zararların boyutu; radyasyon türü, etkilenmiş dokuların hassasiyeti, maruz kalma yolu ve süresi, radyoaktif izotoplar ve maruz kalan kişinin bireysel özelliklerine (örneğin yaş, cinsiyet, sağlık durumu) bağlıdır.

        • 6

          Yüksek doz radyasyon genellikle daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ancak düşük doz radyasyon, uzun bir süreye yayıldığında, hücreler ve moleküller üzerindeki hasar genellikle vücut tarafından tamir edilebilir.

        • 7

          GÜNLÜK HAYATTA RADYASYON

          Radyasyon, dünyamızın bir parçasıdır ve her zaman var olmuştur. Toprak, taş, evlerimizdeki duvarlar, okullar, ofisler ve yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz sular doğal radyoaktif maddeler içerir. Soluduğumuz havada da radyoaktif gazlar bulunur. Kaslarımız, kemiklerimiz ve dokularımız doğal radyoaktif elementler içerir.

        • 8

          İnsanlar, yeryüzünden gelen doğal radyasyona ve uzaydan gelen kozmik radyasyona maruz kalır. Ek olarak, tıbbi röntgenler, endüstriyel kullanımlar ve bazı tüketici ürünlerinden de radyasyon alırız.

        • 9

          TEHLİKE VE YARAR DENGESİ

          Radyasyonun tıbbi teşhis ve tedavideki kullanımları, insan hayatını kurtarmada önemli faydalar sağlamıştır. Ancak riskler her zaman dikkatle yönetilmelidir. Günlük hayatta maruz kaldığımız radyasyon, genellikle güvenli kabul edilen seviyelerdedir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa