Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de Soma gündemi

        HT GAZETE / ANKARA

        Bu hafta Sayıştay'da boşalan üyelikler için seçim yapacak, bazı uluslararası anlaşmalara onay verecek, komisyonlardan gelen yasa tasarılarını görüşecek olan TBMM'nin en önemli gündemini ise Soma'da 13 Mayıs Salı günü meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaşamına mal olan facia oluşturacak. Türkiye'yi yasa boğan faciaya ilişkin AK Parti, CHP ve HDP'nin Meclis Araştırması açılmasını içeren önergeleri, 20 Mayıs Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek. Kurulması planlanan komisyon, bölgeye giderek iddiaları ve ihmalleri araştıracak. Soma faciasının ardından başlayan tartışmalar sebebiyle yeni yasal düzenlemelerin de yapılacağı öngörülüyor. İktidarın, konuya ilişkin hazırlayacağı düzenlemeyi Meclis Başkanlığına sunulan yeni Yargı Paketi'nin içine koyacağı belirtiliyor.

        TBMM Genel Kurulu'nda, 21 Mayıs Çarşamba günü ise Sayıştay'da boşalan üyelikler için seçim yapılacak. Milletvekilleri, Sayıştay'ın boşalan 5 üyeliği için Plan ve Bütçe Komisyonu'nun bildirdiği 10 üye arasında seçim yapacak.

        Bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarıları ise 22 Mayıs Perşembe günü Genel Kurul'da görüşülecek. Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Soma'daki maden faciasında yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerine hukuki destek vermek amacıyla ilçeye gittikleri belirtilen avukatların gözaltına alınmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP'li Türeli TBMM Başkanlığı'na verdiği ve olayın ardından "Acılar paylaşıldıkça azalır" düşüncesinden yola çıkan yüzlerce sivil toplum örgütünün vefat eden işçilerin ailelerine destek için Soma'ya gittiğini belirttiği önergesinde İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

        - Soma maden faciasının acılarını azaltmaya çalışan bu insanlar hangi gerekçelerle gözaltına alınmıştır? Amacı sadece hukuki destekte bulunmak olan avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili idari bir uygulama yapacak mısınız?

        - Vatandaşların acıları azaltmak adına dayanışma sergilemesi sizi neden bu kadar rahatsız ediyor? Büyük acıların yaşandığı Soma'dan dünyaya, TOMA'lı, coplu, tekmeli, kelepçeli görüntüler yansımasından siz de rahatsızlık duyuyor musunuz?

        - Soma'da acıdan tükenmek üzere olan vatandaşlara ve bunlara yardımcı olmak isteyenlere karşı daha emniyet güçlerinin daha şefkatli davranması noktasında bir talimatınız oldu mu? ANKARA DHA

        72 maddelik yasa

        72 maddelik yasa çocuk ve kadına yönelik şiddet ile istismara ağır cezalar içeriyor. Tasarıya göre çocuklara karşı işlenen suçlarda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazı 30 yıl yerine 39 yıl olarak uygulanacak. Cinsel saldırıya uğrayan mağdur için Adli Tıp raporu istenmeyecek, mağdur peşinen ruh sağlığı bozulmuş kabul edilecek. Yasa tasarısına göre cinsel saldırıların çocuklara önelik işlenmesi halinde cezalar iki katına kadar artıyor. Cinsel suçun işlenmesini kolaylaştıran vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba, üvey anne, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi durumlarında, suçun yurt ve pansiyon gibi toplu yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi halinde sanıklara verilecek cezalar yarı oranında artırılacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa