Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Genelkurmay İstihbarat FETÖ'ye çalışmış

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ darbe girişimi soruşturmasında çok önemli bilgi, belge ve ayrıntılara ulaşıldı. FETÖ’cü subayların darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ordudan ihraç edilen Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy’dan “fişleme belgeleri” ele geçirildi. Belgeler, soruşturma kapsamında FETÖ’nün iftiraları nedeniyle intihar eden Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu soruşturmasını kapatmakla suçlanan Korgeneral Mustafa Özsoy’a ait odada bulundu. Ordunun en kritik birimi olarak gösterilen Genelkurmay İstihbarat Daire’sinde başkan olarak görev yapan Özsoy’un odasında bulunan çok sayıda dosyaya ve belgeye el konuldu. Bu belgeler arasında rütbeli subaylar hakkında tutulduğu anlaşılan “fişleme defteri” de yer aldı.

        TERFİYE ‘OLUMSUZ KODLAMA’YLA ENGEL

        Darbeciler tarafından hazırlanan atama listesinde Başbakanlık Müsteşarı olarak gösterilen Özsoy’un odasında ele geçirilen defterde, FETÖ ile ilişkili bazı kişilerin isimlerinin karşılarının boş bırakıldığı, bazılarının karşılarında da “Askeri savcılıklardan KYO (kovuşturmaya yer olmadığı) alınmıştır” yönünde ifadeler bulunduğu görüldü. FETÖ’cü olmayan isimlerin karşısına ise “olumsuz” kodlamaları yapıldığı belirlendi. Bu isimlerin aile yapıları, bağlantıları, çocukları, takıldıkları ortam ve kişiler, siyasi görüşleri dahil pek çok ayrıntı üzerinde de durulduğu tespit edildi. Bu kişilerin, hem ordudan tasfiye edilmesi hem de terfilerini engellenmek amacıyla “olumsuz” ibaresiyle kodlandığı belirlendi.

        AKSAKALLI PAŞA’YA ‘YEĞEN’ FİŞLEMESİ

        Bazı komutanlar için özel notlar alındığı görüldü. Darbenin püskürtülmesinde önemli rol üstlenen Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın adının karşısında, “Yeğeni bir dershanede öğretmen olarak çalışıyor” ibaresi yer aldı. Aksakallı’nın, “olumsuz” olarak kodlandığı tespit edildi. Aksakallı’nın yeğeninin FETÖ’ye yakın dershanede çalışmadığı için fişlendiği tahmin ediliyor.

        DAŞTANOĞLU SORUŞTURMASINI YÜRÜTMÜŞTÜ

        Darbe soruşturmasının ardından tutuklanan Mustafa Özsoy, makyaj yaptığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında “disiplinsizlik ve ahlaki durum” gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılan, bu gelişme üzerine de intihar eden 1 çocuk annesi Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’yla ilgili soruşturmayı da yürüten isimdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa