Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Dolandırıcının silahı: Zaaf korku, beklenti ve umutlar

        Serdar KULAKSIZ/GAZETE HABERTÜRK

        Dolandırıcılığı, diğer suçlardan ayıran en büyük özelliği ‘hile’ unsuru. Bu unsuru kullanmakta usta olan dolandırıcılar, karşısındaki insana maddi veya manevi yönde kazanacakları menfaatler olduğunu düşündürüp, telkin ve tekliflerde bulunarak ağlarına düşürmeyi başarıyor.

        Dolandırıcılar, her koşulda mağdur edip kandırabileceği bir insan bulabiliyor. İnsanların beklentileri, umutları ve zaafları dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Ev sahibi olma, meşhur olma, kısa yoldan zengin olma, evlenme hayalleri bunlardan birkaçı...

        İnternet ve sosyal paylaşım siteleri de dolandırıcılar için bulunmaz bir fırsat. Bu kanalla yapılan dolandırıcılık gün geçtikçe artıyor. Kredi kartı dolandırıcılığı, sosyal paylaşım sitelerinde tanıştıkları insanlara evlenme vaadiyle yapılan dolandırıcılık, losyonla dolar yapılması gibi yöntemlerin yanında dolandırıcılar, insanları cennetle bile kandırabiliyor. Kısacası dolandırıcılıkta sınır yok. İşte dolandırıcılık yöntemlerinden örnekler:

        İŞADAMININ SESİNİ EŞİNE DİNLETTİLER

        İzmirli soğuk hava deposu sahibi olan işadamı Z.Y., cep telefonuyla arayan, kendisini savcı ve polis olarak tanıtıp, “Terör örgütü PKK adınıza hesap açmış. Vereceğimiz hesaba bankalardaki tüm paranızı yatırmanız gerekiyor” diyen dolandırıcıların tuzağına düştü. Yapılan plan parmak ısırtan cinstendi. Zanlılar Z.Y.’nin eşini arayıp kocasının hesabının ele geçirildiğini belirtti ve “Söylediklerimizi aynen tekrarlayın” talimatı verdi. Z.Y.’nin eşi, dolandırıcıların söylediği, “Polisler geldi, evde arama yapıyor. PKK’lılar hesabını ele geçirmiş” sözlerini tekrar etti. Bu sözleri kaydeden dolandırıcılar, Z.Y.’yi aradı ve karısının da yanlarında olduğunu söyledi. İşadamı inanmayınca karısının kaydettikleri sesini dinletti. Eşinin sesini duyup ikna olan işadamı, 4 saatte 600 bin TL’yi verilen hesaba yatırdı. Eve geldiğinde dolandırıldığını anlayan işadamı, polise başvurdu. Zanlıların izi Şanlıurfa’da bulundu. 7 kişi tutuklanırken, kimliği gizli tutulan işadamının parası kurtarıldı.

        KREDİ MASRAFLARI DOLANDIRICILIĞI

        Sakarya’da, kurdukları internet sitesi üzerinden daha önce kredi kullanmış kişilere ulaşan bir çete, kendilerini avukat olarak tanıtarak, kredi masraflarını geri alma konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi. Bu şekilde masrafları geri alabileceğine inanan vatandaşlara kargo yoluyla gönderdikleri evrakları doldurup tüketici hakem heyetine başvurmaları istendi. Kargoyla evrak teslimi yapıldığı sırada vatandaşlardan 110 TL para alındı. Dolandırıcılar tarafından gönderilen evraklar kabul edilmeyince vatandaş dolandırıldığını anladı. Şikâyetler üzerine soruşturma yapan polis, çetenin ülke genelinde 2 bin 483 kişiden, 273 bin lira çarptığını belirledi.

        Abdulhakim Öztürk

        YENİ GELİN, İLAÇLI KAHVEYLE SOYDU

        Evlenme vaadiyle yapılan dolandırıcılıkta ise Anadolu’da erkekler, büyükşehirlerdeyse kadınlar dolandırıcıların ağına düşüyor. Van’ın Muradiye İlçesi’nde, ikinci kez evlenen Abdulhakim Öztürk’ü (58) dolandıran karısıydı. Öztürk, eşini kaybetmesinin ardından bir yuva kurmak için arkadaşı aracılığıyla bir kadınla tanıştı. Kadının akrabası olduğunu söyleyen A.Ö., 11 bin 500 lira ile 4 bilezik istedi. Öztürk, yeni eşine 6 bin 500 lira tutarında altın ile 2 burma bilezik, kolye ve küpe aldı. İlk gece yeni eş, Öztürk’e kahve yaptı. İddiaya göre yeni eşi kahveye ilaç koyarak içirdi. Oturduğu yerde uyuyakalan Öztürk, uyandığında eşi kayıplara karışmıştı. Öztürk, polise başvurup yeni evlendiği eşi tarafından 40 bin TL dolandırıldığını belirterek şikâyetçi oldu.

        Burak Yılmaz

        BURAK YILMAZ’A ‘VALİ’ YALANI

        Galatasaraylı milli futbolcu Burak Yılmaz da telefonda kendisini Trabzon Valisi olarak tanıtan dolandırıcıların tuzağına düştü. Ünlü futbolcuyu arayan dolandırıcılar, kendisini Trabzon Valisi olarak tanıtarak yardıma muhtaç öğrencilere burs verdiklerini ayrıca ihtiyaçlarını karşılamak için para topladıklarını söyledi. Banka hesabına 10 bin TL yatıran, bir süre sonra da teyit için valiliği arayan Yılmaz, dolandırıldığını anlayınca şikâyetçi oldu. Telefon numaralarını takibe alan polis, M.B. adlı zanlının kimliğini tespit etti. Gözaltına alınan M.B., bu olayı ağabeyinin yapmış olabileceğini iddia etti.

        YALANCI DAMAT

        Benzer bir olay da İstanbul’da yaşandı. Bu sefer dolandırıcı bir damattı. İnternette tanıştığı Ş.M. isimli kadınla arkadaşlık kuran Naci E., kendisini Amerikan vatandaşı ve mühendis olarak tanıttı. Naci E., genç kadına evlilik teklifinde bulundu. Daha sonra, kendisine para gerektiğini söyleyerek Ş.M.’den tam 130 bin lira aldı. Naci E. birdenbire ortadan kayboldu. Genç kadın polise başvurup şikâyetçi oldu. Yakalanan Naci E.’nin dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, şantaj, tehdit gibi birçok suçtan onlarca suç kaydının ve kesinleşmiş mahkûmiyetinin bulunduğu belirlendi. Sanık, 3 yıl hapse çarptırıldı, 60 bin lira da para cezası verildi.

        29 KİŞİNİN HESABINI BOŞALTTILAR

        Bankada yüksek miktarda parası bulunan kişileri hedef seçen çeteyse hacker ya da bilgisayar korsanları olarak bilinen kişileri kullanıyor. Yüklü hesabı bulunan kişileri tespit eden çete, bu müşterilerin kimlik bilgilerine ulaştıktan sonra akıl almaz bir yöntem uyguluyor. Çete, mağdurlara banka tarafından telefonla gönderilen tek kullanımlık şifreleri ele geçiriyor. Bu kişilerin kimlik bilgileriyle çete, telefonlarının çalındığını belirterek GSM şirketlerine başvurup ek SİM kart alıyor. Bu sıradaysa müşterilerin kullandıkları telefon bloke ediliyor. Bankalara internet bankacılığı şifresi için başvuran şüpheliler, banka tarafından mağdurlara ait irtibat numaralarına gönderilen şifrelerle mağdurun hesabına girip boşaltıyor. 29 kişinin hesabına giren çete, 600 bin TL dolandırdı. Haklarında dava açılan 41 sanığa, 3 yıldan 138 yıla kadar değişen hapis cezası verildi.

        YAZAR AĞAOĞLU’NUN EŞİ DE DOLANDIRILDI

        Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu’nun eşi Yüksek Mühendis Halim Ağaoğlu da telefon dolandırıcılarının tuzağından kurtulamadı. Halim Ağaoğlu, telefonda kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce dolandırıldı. “Banka hesabınız terör örgütü tarafından ele geçirildi” yalanıyla kandırılan Ağaoğlu, 50 bin lirayı verilen hesaba yatırdı. Polis tarafından yapılan teknik takip sonucunda Ağaoğlu’nun dolandırıldığı tespit edildi. Paranın yatırıldığı banka hesabı bloke edildi. Polisin uyarısı üzerine dolandırıldığını anlayan Ağaoğlu, şikâyetçi oldu.

        Yusuf Baratallı

        SERT KAYAYA ÇARPTILAR

        İzmir’de yaşayan Avukat Yusuf Baratalı’yı arayan telefon dolandırıcıları, kendilerini İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak tanıttı. Meçhul kişiler, sağlık sigortasının kullanılmaması nedeniyle oluşan 7 bin 500 TL’nin dosya masrafı yatırılması karşılığında geri alınabileceğini söyledi. Avukat Baratalı, gerçek savcıya ulaştı. Böyle bir başvurunun mümkün olmadığını söyleyen ve adının kullanıldığını belirten savcı, dolandırıcıların tespiti için Emniyet’e talimat verdi. Zanlılar aranıyor.

        ALBAYRAK’A TUZAK

        Galatasaray Kulübü yöneticisi olan işadamı Abdurrahim Albayrak’ı arayan dolandırıcılar, Rize Valisi Nurullah Çakır’ın ismini kullanarak 10 bin lira istedi. Tanıdıkları bir öğretmenin küçük kızının ilik kanseri olduğunu ve tedavi için para topladıklarını söyleyen dolandırıcılar, ikinci kez arayıp yeni bir hesap numarası verdi. Albayrak, bunun üzerine Rize Valisi’ni arayınca gerçek ortaya çıktı. Albayrak dolandırılmaktan son anda kurtuldu.

        YARIN: BÖBREK DOLANDIRICISI DA VAR, KÂĞITLARI SOLÜSYONLA EURO VE DOLARA ÇEVİRDİĞİNİ SÖYLEYEN DE... PSİKOLOGLAR BU KADAR KOLAY KANDIRILMAYA NE DİYOR?

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa