Unkapanı Plakçılar Çarşısı yalnızları oynuyor
Müzik endüstrisinin yıllarca kalbinin attığı Unkapanı Plakçılar Çarşısı, eski günlerini özlemle anıyor. Müzik dünyasındaki dijitalleşmeyle beraber çarşıdaki dükkânlar boşaldı, hareketli günler geride kaldı...
ABONE OLBir zamanlar şöhreti yakalamak için Anadolu’nun dört bir yanından gelen insanların hikâyeleriyle öykülere, filmlere konu olan IMÇ Plakçılar Çarşısı, müzik piyasasındaki dijitalleşmeyle birlikte hareketli günlerini geride bıraktı. Içerisindeki birçok dükkânın boş olduğu göze çarpan çarşıda, müzik dünyasının büyük isimlerinin albümlerine imza atmış olan yapım şirketleri, kaset satış rakamlarının milyonlarla ifade edildiği günlerin artık geride kaldığını söylüyor.
‘20 BİN SATIŞA ÖDÜL’
Yaklaşık 30 yıldır Unkapanı’nda yapımcılık yapan Mavi Deniz Müzik’in sahibi Aydın Keyf, kaset devrinde 100 bin rakamlı bir albüm satışının kötü sayıldığını belirterek, artık 20 bin satış yapan albüme ödül verildiğini söyledi. Teknoloji üzerindeki denetimsizliğin müzik piyasasını olumsuz etkilediğini belirten Keyf, “Teknolojinin kötü tarafı emeğin sömürülmesi. Ben aylarca stüdyolarda çocuklarımın nafakasını kazanmaya çalışıyorum, insanlar 2 saniyede kaseti indirip, alıp gidiyor” diye konuştu. Keyf, günümüzde sanatçıların artık sahneden para kazandığını kaydederek, “Şu anda para kazanmıyoruz. Sanatçı festivalden, konserden kazanıyor. Biz de onlara menajerlik yapıyoruz istisna olarak” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda bir halk ozanı olan ve 4 şiir kitabı bulunan Ekberi Müzik’in sahibi Aşık Ekberi, eskiden yetenekli kişilerin sanatçı olduğunu, günümüzde bu durumun değiştiğini dile getirdi. Ekberi, “Eskiden sanatçılar parasız gelirdi ve yeteneği olan keşfedilerek, yapımcı tarafından bütün masrafları karşılanıp piyasaya çıkarılırdı. Artık parası olan albüm yaptığı için kalite de düştü. Bugün bir sanatçının yeteneği olsa bile parası yoksa kaybolup gidiyor. Parası olansa, yeteneği yoksa bile sanatçı oluyor” dedi. Korsancıların dahi internetten şikâyetçi olduğunu aktaran Ekberi, müzik piyasasının yeniden eski günlerine dönmesi içinse kafe ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde çalınan müzik eserlerine telif ödenmesi gerektiğini vurguladı.