Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Fenerbahçe Galatasaray derbisi yazar yorumları! "6-1, 7-1 bile bitebilirdi..." - Galatasaray Haberleri
        • 1

          SERDAR ALİ ÇELİKLER: 21 sene sonra Kadıköy yenilmezliği bitti. 1999'da bu statta son galibiyeti alan Fatih Terim, bunca zaman sonra seriyi bitiren maçı da yöneten isim oldu. Öncelikle maçın başından sonuna kadar hatta belli ki hafta içi çok çalıştıkları belli olan bir planla kazanan Galatasaray ve Fatih Terim'i yürekten kutlarım. Son derece hak edilmiş bir galibiyetti. Bu serinin sona ermesi de Ali Koç'a ve Ersun Yanal'a nasip oldu..

        • 2

          "F.Bahçe ise planlamasından çalışmasına kadar hemen hiç hazırlanmadığı bu maçı kaybetti. Üstelik hiç iyi oynamadığı kötü başladığı maçta ilk pozisyonda golü bulup öne geçmesine rağmen. "Ersun Yanal ile F.Bahçe taraftarı arasında yarım kalan bir aşk vardı ve o aşkın tamamlanması için ya yeni bir aşk bulacaksınız, ya da yeniden beraber olup o aşkı tüketeceksiniz" diyordum. O aşk aslen geçen sene bitmişti. Nitekim dün kesin boşanma gerçekleşti. F.Bahçe artık seneye hazırlanacak. Ali Koç, haklı olarak şikayetçi olduğu konularda oyuncuları ve teknik ekibi tarafından yalnız bırakıldı. Kendisinin de seneye çok iyi kadro kurması gerektiğini bir kez daha görmüştür umarım. Tolga Ciğerci - Jailson - Tolgay - Deniz Türüç gibi oyunculardan daha iyi isimlere ihtiyaç olduğu gerçeğini de görmek lazım."

        • 3

          "Ersun Yanal; içeride kaybedilen Antalya maçından sonra Comolli'ye "Bir daha Jailson'u stoper oynatmayacağım" demişti. Ama Jailson yeniden stoperdi. Alanya ve Ankaragücü maçından sonra üst üste 3. maç olan derbide de bombayı patlattı ve penaltı yaptırdı. Zaten Fener lehine penaltı verdikten sonra tüm takdir haklarını F.Bahçe aleyhine kullanan hakemin ilk fırsatta penaltı çalacağını bilmesi gerekirdi. Ona bu söylenmeliydi. Takım içi psikolojik hazırlık yoktu. Taktik hazırlık yoktu. Öne geçilmesine rağmen yeni bir plan yapılamadı. Hatta ve hatta rakibin kafa golü atabilecek tek isim olan Donk'a adam markajı dahi yaptırmamak gibi tamamen hazırlıksız bir takımdı F.Bahçe. Eski maçların en önemli özelliği olan 'kararlılık' dahi zayıftı. G.Saray ise planlıydı. Onyekuru daha 4. dakikada planı gösterdi. Ömer driplingle, Belhanda pasla alan boşalttı"

        • 4

          "İyi gününde olmayan Feghouli'ye rağmen oyun üstünlüğünü aldılar. Seri'yi çok beğendim. Maçın adamı da çok net 2 gol kaçırsa da hem penaltıyı yaptıran hem de son golü atan Onyekuru idi. 1-0 geriye düşseler de bozulmadılar ve 0-0 nasıl ise o şekilde oynadılar. 2. devre F.Bahçe biraz pas yaparak dengeyi kurmuş gibi göründü ama kısır bir oyun oldu. G.Saray bekledi ve sakin kaldı. 1-1'i 80'e kadar tutsalar G.Saray da beraberliğe razı görünürdü. Ama oyuna girecek isim Deniz Türüç ise zaten çok konuşacak bir şey yok. Hakem Halil Umut Meler, F.Bahçe lehine penaltı çaldıktan sonra tüm takdir haklarını G.Saray lehine kullandı. Ama G.Saray lehine verdiği penaltı ilk penaltı ile aynıydı. Ama Belhanda'yı 2. sarıdan attıktan sonra Deniz'e gösterdiği kırmızı kart tam bir dengeleme eyyamıydı. Ancak F.Bahçe "hakem ile kaybettik" diyemez. Bu kadro, şampiyon olamazdı nitekim olamayacak. Kupa, makul hedeftir artık."

        • 5

          "Bir sözüm de F.Bahçe taraftarına.. F.Bahçe taraftarı 2. yarıda sustu. Baskı kurması gereken dakikalarda tiyatro izleyicisi oldular. Yani hocasından oyuncusuna, yönetiminden başkanına ve dahi taraftarına kadar hiç hazırlanmayan bir takıma Yusuf Fahir Baba da kurtarmaz. Öte yandan hocasından oyuncusuna kadar herkesin iyi hazırlandığı bir takımın galibiyeti elbette ki hak etmiştir. G.Saray yüzde 40 şampiyon olur. Trabzonspor da yüzde 40.. Başaksehir yüzde 15, Sivasspor da yüzde 5 şampiyonluk ihtimalinde artık."

        • 6

          TÜMER METİN: Galip gelebilirsiniz ama oyunu kazanmak kolay birşey değil. Galatasaray bence kadrolarla beraber maçı kazanacak kadroyla sahada olup başlama düdüğüyle beraber ben burada kazanırım deyip kazandılar. Pozisyona girmeyen oyuncusu yok. Onyekuru'nun 5 tane yüzde 100 kaçırdığı gol var.

        • 7

          "Günümüzde futbol başka şekilde değerlendirilmeye başlandı. Koşu mesafesi, antrenman tempolarıydı bunları geç. Futbolun temeli oy-na-ya-cak-sın. Başka türlü sonuca gidemiyorsun. Senin anlattıkların, bütün dünyadaki takımların temel prensipleri haline geldi. Ligin 12-13 haftasında Fatih hoca Ocak ayını işaret etti. Galatasaray'ın da kalite eksikleri vardı. Kaliteniz varsa bir oyun bulursunuz. Özellikle kaliteli ayaklara çok inanırım. Ersun hocanın Fenerbahçe'de son şampiyonluğunda ağızlarda bıraktığı tat Moussa Sow'u kanatlarda oynatarak hücum oyuncularına defans yaptırarak ağızlarda tat bıraktı. Onyekuru oyunun her alanında vardı."

        • 8

          "Kimse kusura bakmasın, hoca farkını gördük. Çok net. Florya'da derse iyi çalışılmış. Olur olmaz ama derse çalışılmış. Fatih hoca kafada oynamış oyunu. Haftalardır o savunma göbeğinden arkaya top sarkıtırım demiş. Seri, Ömer Bayram bunları atar demiş. Maçın 100 dakikalık bölümünde 40 tane attılar. Kalite farkını gördük mü? Fenerbahçe hep dış etkenlerden dem vurdu. Kimse kusura bakmasın, Fenerbahçe kaliteli bir takım değil. Ersun hocanın tabii ki dünya kadar eksiği var. Hocanın tercihleri, Tolgay Arslan'la başlıyorsunuz, sezon başından beri hiç başvurmamışsınız. Elindeki en iyi 11'i çıkarırsın, elindeki tüm argümanları görürsün. Tolgay'la başlıyorsun, 60 dakika sabrediyorsun"

        • 9

          "Plan farkı vardı. Fatih hoca öne geçerse neler yapacağını planlamış. Daha penaltı atılıcak, Ahmet Çalık'ı oyuna sokmaya çalışıyor. Çalışılmış olduğu kesin. Teknik direktör marifeti önemli bir şeydir. Bu akşam Ersun hocayla vedalaşılırsa şaşırmam. Benim bünyemde bunun anlaşılabilir tarafı var. Çuvaldızı kendine batırman lazım. Bu kadro Ersun hocayla değil başka bir hocayla daha başka oynar fikrine katılmıyorum. Kimse Fenerbahçe'nin büyüklüğüne dil uzatmıyor. Benim gördüğüm bu kadro şampiyon yapacak bir kadro değil. Fenerbahçe kazansaydı bile sezonun kalanında şampiyon olacak diyebilir miydik? Bu kadro bir tık daha yukarıdan oynayabilir, nasıl, sadece oyuncu tercihleriyle. Mehmet Ekici girdi iş yaptı mı? O zaman başlarsın Ekici'yle."

        • 10

          İBRAHİM YILDIZ: 20 yıllık hikayenin sonu Fenerbahçe adına hüzünle bitti… Galatasaray şampiyonluk yarışını sürdürmek adına bir puana bile razıydı. Fenerbahçe ise kazanmak zorundaydı… Büyük heyecanla beklenen dev maç, Fatih Terim’in başarısı ile sonuçlandı. Fatih Terim diye vurgulamamızın nedeni, sahaya çıkardığı kadrodan anlaşılıyordu. Fatih hoca, kazanmak adına bir 11 kurmuştu…

        • 11

          "Ersun Yanal ise ne kadro olarak ne de heyecan adına futbolcularını hazırlamamıştı… Nedeni, daha maçın birinci dakikasında gol kaçıran Galatasaray oldu. İlk 7 dakika dolduğunda Galatasaray’ın 3 pozisyonu vardı. Fenerbahçe penaltı golüne kadar rakip sahaya bile gidemedi. Sanki deplasmanda oynuyor gibiydi Sarı-Lacivertliler…İkinci golde Donk’un bomboş kafayla attığı şut, amatör savunmanın bile yapmayacağı hataydı. Sahanın en uzun boylu oyuncusunu korner atışlarında kimin tutacağı bile belli değildi… Maçın başında, rüzgardan hızlı bir adam gibi sahada olan Onyekuru’yu görmeyen bir teknik adam oyunu nasıl okuyor?"

        • 12

          "Jailson’un yerine Serdar’ı almayı bile akıl edemedi Ersun Yanal. Son maçlarda yaptığı hatalarla takımın yediği gollerde büyük rolü olan Jailson’da ısrarı anlamak gerçekten zor… Fenerbahçe taraftarı sahada oynanan oyunu gördüğünde ilk 20 dakikasında bu işin olmayacağını anladı. Coşku ve destek yerini protestoya bıraktı. Maç sonu ise istifa sesleri yükseldi doğal olarak… Fatih Terim’in hakkının verelim. Dersini iyi çalışmıştı. Elinde ki uçan adam Onyekuru iyi kullandı. Bu oyuncu tek başına 7 gol pozisyonu yarattı… Fenerbahçe bu oyunla, şampiyonluk yarışını sürdüremez. Gerçek tüm çıplaklığıyla ortada. Savunma yapmasını bilmeyen bir takım var ne yazık ki…"

        • 13

          "Son iki sezondur yapılan transferlerin yanlışlığı gelinen noktayı çok iyi özetliyor. Bu gerçekleri görmeden, kabul etmeden suçu başkasına atmak çok gerçekçi değil… Ersun Yanal’ın bu saatten sonra takımın başında kalması çok zor. Tüm kredisini tüketti. Taraftarın isteği ile göreve geldi, yine taraftarın tepkisi sonucu görevini bıraktı. Aslında Comolli’nin enkazıdır yaşanılanlar. Fenerbahçe yönetimi, yeni bir arayış ve planla gelecek yılları düşünmek zorunda… Maça gelince, hakem Halil Umut Meler kötü bir yönetim gösterdi. 11 sarı 2 kırmızı kart gösterdi. Bir maçta rekor diyebileceğimiz kart sayısını yakaladı Meler. 2 penaltı, 4 golün atıldığı karşılaşmanın kazananı Galatasaray haklı bir galibiyet aldı. Yedi maç üst üste kazanmak bir başarı hikayesi açıkçası…"

        • 14

          ERMAN TOROĞLU: 90 dakikada Muslera'yı yatarken kaç kere gördünüz? Bir kere, o da Ekici'nin şutunda… Ondan sonra Muslera'yı yerde gördünüz mü? Hayır… Bu şu demek; Fenerbahçe'nin zavallı futbolu, Galatasaray'ın mücadelesi. Maçın etkili adamı Onyekuru, biraz daha güçlü olsa maç 6-1, 7-1 biterdi. Peki Fenerbahçe buraya nereden geldi? Ali Koç-Ersun Yanal ikilisiyle geldi. Her maçtan sonra TFF Başkanı'nı arayıp, hakemleri kötüleyip, seyirciye yağ çekip, rakiplerini aşağılayıp, kendi futbolcusu ile ilgili hiçbir şey yapmayan teknik direktörünün arkasına saklanırsan olacağı buydu.

        • 15

          "Ali Koç, çok büyük bir primle geldi. Ama yokuş aşağı gitmeye başladı bütün hızıyla. Bir kulüp yönetimi nerede hata yaptığını, neden yaptığını aynaya bakıp sorgulamazsa sonucu böyle olur. Bugün Fenerbahçe seyircisi, "Kardeşim biz Aziz Yıldırım'dan hakikaten çok çektik. Ama bugün Ali Koç'u gördükten sonra Aziz Yıldırım'ı arıyoruz" diyor. Bakınız şu ana kadar maçın taktiği, tekniği ile ilgili konuşmadım. Çünkü bu maçın tekniği taktiği olmaz. Bu tip maçlarda futbolcu sahaya yüreğini koyar. Ama siz hep hakemden, federasyondan şikâyet ederseniz ve hiçbir şey oynamayan futbolcularınızı, bir şey yapmayan teknik direktörünüzü korursanız düşeceğiniz şekil bu"

        • 16

          "G.Saray aman aman mı oynadı? Hayır. 11 kişi beraber oynadılar. Birbirlerine yardım ettiler. Hata yapmadılar mı? Yaptılar. Ama her hata yapan arkadaşının hatasını kapattı. Hakem ufak tefek hatalarına rağmen bu kadar art niyetli futbolcuların olduğu bir sahada bence mükemmele yakın bir maç yönetti. Neden biliyor musunuz? O eyyamcı, kaşar hakemlere alıştığımız için futbolcular da bunlara alıştıkları için bu tarz hakemler onlara ters gelirler. Dün akşamki hakem idaresi bence inşallah bir devrin bitmesi, yeni bir devrin başlaması olur" (Sabah)

        • 17

          LEVENT TÜZEMEN: Kadıköy'de 20 yıl sonra Fenerbahçe yenilgisini görmek başkan Ali Koç'a nasip oldu. Uzun yıllardır Kadıköy'deki derbilere tanık oldum. Fenerbahçe bazı maçları farklı kazandı. Galatasaray, oyunun bazı bölümlerini iyi oynadığı derbileri skor olarak öne geçse de kazanamadı. Ben ilk kez Kadıköy'de Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye oyun ve pozisyon olarak ezici bir üstünlük kurduğunu gördüm. Özellikle ilk 45'te Galatasaray penaltıdan golü yemesine rağmen 20. dakikaya kadar farklı skorla öne geçebilecek pozisyonları Onyekuru, Ömer Bayram ve Falcao ile harcadı. Fenerbahçe'de ciddi bir ürkeklik ve güvensizlik hakimdi. Çünkü Galatasaray'ın iyi oyunu Fenerbahçeli futbolcuların zihinsel olarak rahat oynamalarını engellediği gibi fazlasıyla sinirlenmelerine yol açtı.

        • 18

          "Terim'in Saracchi-Falcao ikilisini sahaya sürmesi ne kadar sürpriz ise Belhanda'yı Lemina'nın yokluğunda tercih etmesi çok şaşırtıcıydı. Çünkü Belhanda pimi çekilmiş bombaya benziyordu ve derbide Galatasaray adına risk taşıyordu. Bu düşüncemde yanılmadım. Galatasaray tarihi bir sonuca imza atıp 20 yıl sonra Kadıköy'de kazanacak golü bulduğunda Belhanda'nın Deniz Türüç'e tokat atıp kırmızı kart görmesi asla güvenilmeyecek bir oyuncu olduğunu ve takımını her an yolda bırakbileceğini bir daha kanıtladı." (Takvim)

        • 19

          AHMET ÇAKAR: Neredeyse çeyrek asır olmuştu ki Galatasaray'ın Kadıköy'de galibiyeti yoktu. Ama dün gece G.Saray, kötü oynayan Fenerbahçe karşısında müthiş ve haklı bir galibiyet aldı. Kimsenin söyleyecek hiçbir şeyi yok. Hakemmiş, şuymuş buymuş, hiçbir şey söylenemez. İlk dakikadan son dakikaya kadar Galatasaray sahada istediklerini yaptı. Üstelik ilk golü F.Bahçe attı. Tartışılabilir bir penaltı verildi. Vedat Muriqi'e yapılan ilk hareket topaydı ama sonra rakibe gibiydi. Tartışılır ama sonuç olarak hakem verdiyse penaltıdır.

        • 20

          "Herkes 'acaba' diyordu. Ne de olsa 'Yusuf Fahir Baba, mistik devinin çeyrek asra yakın gelenek devam edecek miydi' derken, son dakikada bir Afrikalı yine sahaya çıktı. Adı Onyekuru... Belki de F.Bahçe ile G.Saray arasındaki o anlaşılmaz geleneği bitiren adam. 60 metre top sürdü, kaleci Altay'ı geçti ve her şeyi bitirdi. Bundan sonra F.Bahçe'yi çok ama çok zor günler bekliyor"

        • 21

          "Herkes 'acaba' diyordu. Ne de olsa 'Yusuf Fahir Baba, mistik devinin çeyrek asra yakın gelenek devam edecek miydi' derken, son dakikada bir Afrikalı yine sahaya çıktı. Adı Onyekuru... Belki de F.Bahçe ile G.Saray arasındaki o anlaşılmaz geleneği bitiren adam. 60 metre top sürdü, kaleci Altay'ı geçti ve her şeyi bitirdi. Bundan sonra F.Bahçe'yi çok ama çok zor günler bekliyor"

        • 22

          GÜRCAN BİLGİÇ: Derbinin anlamını hisseden takım olarak Galatasaray'ı gördük ilk 45'te. Sadece oyunu ele geçirmediler, pozisyon ve "akıl" üstünlüğünü de aldılar. 50 bin taraftarının önünde Fenerbahçe "çaresizliğine" çare aramanın peşine düştü. Tam bir hayal kırıklığı vardı. İki takım da eksikleri doğrultusunda yeniden yapılandılar. Belhanda sürpriz bir karar olsa da, Lemina'nın eksikliğinde, oyunu yönetme görevindeydi. Fatih hoca, baskı altında en doğru kararı alabilecek hamlesi olarak seçti O'nu.

        • 23

          "Emre ve Gustavo yokken, F.Bahçe'nin bu şansı da kalmadı. Oyun aklı olabilecek Ozan'ın yanına Tolgay seçimi bu yüzden aslında. İkisini toplasanız, eksiklerden biri bile olamadı. Devrenin berabere bitmesi 21 yıllık "Kadıköy Büyüsü"ydü belki de. İkinci 45'te "dengenin" sahaya dönmesindeki ilk önemli etken, G.Saray'ın tempodan uzaklaşıp, fizik olarak maçı zorlayamaması oldu. Kendi sahalarında kaldılar, beklemeye geçtiler. İkinci etken de Hakem Halil Umut Meler'di elbette. İkili mücadelelerdeki yetersizliği o kadar barizdi ki, iki takım oyuncuları da topa girerken üç kere düşündüler. Sonrasındaki gelişmeler kaosun içinden birer birer çıktı. Topa yapılan hamleyi penaltı olarak değerlendiren hakemin, itişmelerden iki kırmızı kart çıkarttığını da gördük. Son haftaların "nasıl yapsak?" endişesinin, 'ilk fırsatı' beklediğini Meler yönetiminde şekillendiğini de gördük."

        • 24

          "Sonrası… Bir dönem bitti artık. Yapılacak espri de kalmadı, gururlanacak 20 yıl da. F.Bahçe miladını yeniden başlatmak, yaralarını onarmak zorunda. Bu maça iyi hazırlanmış, rakibi daha iyi analiz etmiş ve planla sahaya gelmiş bir Galatasaray vardı. Buna sadece mücadelesi ile karşılık verebildi Fenerbahçe. 2002'de Florya'ya 6-0'lık yenilginin hüznü ile dönen Fatih Terim, bu kez "geleneği bitiren" unvanına sahip. Kariyerindeki tek eksiği de tamamladı." (Sabah)

        • 25

          İLKER YAĞCIOĞLU: Maçtan önceki beklentilerin aksine oyuna daha etkili başlayan taraf Galatasaray oldu. Fenerbahçe iç sahadaki en büyük silahı olan baskılı, tempolu ve coşkulu oyunu sahaya bir türlü yansıtamadı. İlk 6 dakikada Onyekuru ile yakalanan fırsatlar Fatih hocanın dersine iyi çalıştığının göstergesiydi. Fenerbahçe'nin puan kaybettiği maçlarda defansın arkasına atılan her top etkili olmuştur. Galatasaray da bu taktiği denedi ve başarılı oldu.

        • 26

          "Gustavo, Emre ve Rodrigues'in yokluğunda F.Bahçe'nin sahaya kalite koyamayacağı aşikardı. Ama hiç olmazsa mücadele anlamında G.Saray'a zorluk çıkarabilirlerdi. Hasan Ali ve Tolgay iki hazır olmayan oyuncu Ersun hocanın Tolga ısrarı F.Bahçe'nin kötü futbolunun nedenleriydi. Şampiyonluk yarışından kopmamak için muhakkak kazanılması gereken maçı 20 yıllık bir serinin ardından mağlup tamamlamak, bu sezonu da kaybetmek anlamına gelir. Ersun hocanın sezonu tamamlayamaz!" (Takvim)

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa