Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Erzurum Kongresi'nin 105. yıl dönümü dolayısıyla kutlama töreni düzenlendi.

        Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki törene Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, kurum müdürleri, askerler, gaziler, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        Vali Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen ile 9. Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk sunduğu tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

        Protokol ve vatandaşlar daha sonra mehter takımı eşliğinde ellerinde Türk Bayrakları ile Erzurum Kongre Binası'na kadar yürüdü.

        Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları, burada "Erzurum Kongresi"ni canlandırdı. Programda, Vali Çiftçi, Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran tiyatrocu tarafından takdim edilen Türk bayrağını öperek teslim aldı.

        Vali Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, kongrenin 105. yıl dönümüne ulaşmanın haklı gurur ve coşkusunun yaşandığını söyledi.

        Tarihin çeşitli dönemlerindeki savaşlarda şehit düşenlere rahmet dileyen Çiftçi, "Her aşaması çok çetin mücadelelerle dolu olan ve şerefli mazisiyle binlerce yıldır olduğu gibi, bugün de yolumuzu aydınlatan şanlı tarihimiz, göğsümüzü kabartan nice zaferlerle doludur." dedi.

        Bağımsızlık ateşinin Erzurum'da yakıldığına dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti:

        "Etrafını çevreleyen ateş çemberinin zorluklarını kabul etmeyen aziz milletimiz, Milli Mücadeleyi başlatarak emperyalist devletlerin oyununu ve planlarını bozmuş, tüm dünyaya Türk'ün bağımsız ve hür yaşama iradesini bir kez daha duyurmuştur. 1071'de Anadolu'yu yurt edinen, 1453'de İstanbul'u fethederek sevgili peygamberimizin övgüsüne mazhar olan milletimiz, 1919’da girdiği kurtuluş mücadelesiyle, yeniden dirilişin destanını yazmıştır. Bu destanın mukaddimesi de şu an burada, tarihi havasını teneffüs etmekten mutluluk duyduğumuz bu özel mekanda kaleme alınmış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelleri bu kadim şehirde atılmıştır. 'Erzurum düşerse Anadolu düşer.' diyen Sultan II. Abdülhamit Han'ın ifadesinde olduğu gibi Erzurum, serhat şehrimiz, her türlü badireye karşı Anadolu'nun sarsılmaz kalesi olma vasfını yüzyıllardır ayakta tutmaktadır."

        AK Parti Milletvekili Adil Biçer de kongrenin yıl dönümü dolayısıyla TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u temsilen kente gelmekten duyduğu memnuniyeti ve gururu dile getirdi.

        - "Milletimizin kaderini tayin eden kararlar alınmıştır"

        Erzurum Kongresi'nin kurtuluş mücadelesinde dönüm noktası ve kilit taşı olduğunu vurgulayan Biçer, şunları kaydetti:

        "Erzurum Kongresi milletimizin bağımsızlık aşkının, birlik ve beraberlik ruhunun en güçlü şekilde tezahür ettiği bir dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları burada bir araya gelerek 'vatan bir bütündür, bölünemez' ilkesini tüm dünyaya haykırmış ve bağımsızlık meşalesini tutuşturmuşlardır. Erzurum Kongresi sadece toplantı değil aynı zamanda milletimizin kaderini değiştiren, bağımsızlık ve özgürlüğe giden yolda atılan kararlı bir adımdır. İstiklal mücadelesinin hedeflerinin ve ilkelerinin tespitinde belirleyici bir rol oynamıştır. Milletimizin özgürlük yolundaki azim ve kararlılığını tüm dünyaya duyuran, cumhuriyete uzanan yolun temel taşlarından biri olmuştur.

        O günlerde Erzurum'da yakılan bağımsızlık ateşi bugün de aynı heyecan ve kararlılıkla yüreklerimizde yanmaya devam etmektedir. Erzurum Kongresi'nde sadece bu bölgenin değil aslında milletimizin kaderini tayin eden kararlar alınmıştır. Zaferin ilk adımı bağımsızlığın kapısı olan Erzurum kararları, Türk milletimizin azim ve kararlılığının bir örneğini teşkil etmektedir. Yüce Türk milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye Erzurum halkı büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır."

        Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise Milli Mücadele'nin 105'inci yılı olarak vatanın hürriyete doğru yelken açtığı günün kutlandığını söyledi.

        Milletin o dönemde tarihe altın harflerle kazınacak destan yazığını vurgulayan Sekmen, "7 Ağustos 1919'da sona eren kongrede alınan kararlar milletimizin kurtuluşunu ve Cumhuriyetimizin doğuşunu sağladı. Aziz milletimiz, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında kenetlenerek milli direnci başlattı. Bu millet ki, şan ve şeref dolu geçmişinden aldığı ilhamla her türlü işgale ve sömürü girişimine, eziyete ve esarete, zulme ve zalime karşı duruş göstermesini bilmiş bir millettir." şeklinde konuştu.

        Erzurum Kongresi'nde alınan kararların basıldığı gazetenin vatandaşlara dağıtıldığı programda, halk oyunları ekibi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösteri yaptı.

        Protokolün kongre salonunda alınan kararların canlandırıldığı oyunu izlediği program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Erzurum İlçeleri
        Tüm Erzurum Haberleri
         Erzurum

        Erzurum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa